Hogyan kerül a bor a zenénkbe és az irodalmunkba?

MTI
2013. szeptember 14., 19:02


Kultúra - A bor irodalomhoz és zenéhez kötődő kapcsolatáról szólt ismert borászok és irodalmárok részvételével a Hitel című folyóirat és a Magyar Konyha borestje szerdán Budapesten, amely a Hitel-estek őszi sorozatának nyitóeseménye volt.
Hogyan kerül a bor a zenénkbe és az irodalmunkba?
 
Hogyan kerül a bor a zenénkbe és az irodalmunkba?
 
A Borban az igazság című rendezvényen részt vett Légli Ottó és Heimann Zoltán borász, Ambrus Lajos író és Szörényi László irodalomtörténész, a moderátor pedig Vinkó József volt.
Hogyan kerül a bor, ez az isteni nedű, az asztalunkra, a zenénkbe, az irodalmunkba, az életünkbe immár évezredek óta? – ezzel a kérdéssel vezette fel Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese az eseményt. Beszédében felhívta a figyelmet az új arculatot kapott Hitel folyóirat legújabb számára.
Tipográfiáját tekintve a lap megváltozott, de szellemisége Csoóri Sándor vezényletével a régi maradt.
Az est házigazdája, Vinkó József – a Magyar Konyha főszerkesztője – kiemelte, hogy ehhez hasonló rögtönzésre még nem volt példa, amikor a bor irodalomhoz és zenéhez kötődő kapcsolatát boncolgatták volna. A borest első felében a bor és az irodalom kapcsolatát járták körbe Kazinczy Ferenc, Hamvas Béla, Krúdy Gyula, Vörösmarty Mihály és Charles Baudelaire írásain keresztül. Ambrus Lajos író elmondta, hogy a bor irodalomhoz kötődő kapcsolatát vissza lehet vezetni a köszöntőkhöz, amelyek elengedhetetlen kelléke volt a bor.
Vinkó József az írók után a borászoktól kérdezte, hogy nekik mit jelent a bor.
„Nekem a borba beletartozik a szőlőhegy, a hajlék, az ősz hangulata és a szabadság is. A borban ott az élet, a bor pedig maga az élet” – mondta el Légli Ottó.
Heimann Zoltán a bornak a társasági életben betöltött szerepét emelte ki. „A borról elmondhatjuk, kimondottan alkalmas arra, hogy emelje a társalgások és minden egyéb társas pillanat fényét” – fogalmazott.
Az estet Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos zenei improvizálása zárta.
 
Winelovers borok az olvasás mellé