Hogyan válasszunk biztos kézzel jó külföldi bort?


2018. január 13., 08:13


Szeretnéd megismerni a Magyarországon kívüli borvilágot is, de nem tudod, miként tedd meg az első lépéseket? Három egyszerű tanáccsal segítünk a külföldi borok felfedezésben.
Hogyan válasszunk biztos kézzel jó külföldi bort?
Manapság még a borvilágban járatos embereknek sem könnyű eligazodniuk a külföldi borok között. Annál is inkább, mert ami nagyon ismert, az általában nagyon drága is. Ezért azt javasoljuk, ha kezdőként neked még úgyse mondanak semmit a nagy külföldi nevek és a világfajták, keresgélj a titkos kincsek között. Ehhez adunk most három fogózkodót:
 
Alulértékelt borvidékek
 
Ha valaki kicsit is ismerős a külföldi borok világában, biztos hallott már Napa-völgybeli cabernet-kről, a bordeaux-i házasításokról, vagy éppen a burgundi pinot noir-ról. Ezek azonban amilyen biztos tippek, olyan drágák is. Lehet azonban más, kevésbé ismert borvidéken is kiváló minőséget találni, a sztárborok árának töredékéért. A villámgyors információáramlás dacára még mindig százával vannak olyan borrégiók, ahol elképesztően jó borokat készülnek, ám azok mégsem kerülnek a köztudatba.

Testes borokat adó borvidékek:
 
 • Douro-völgy, Portugália: bár a legismertebbek az innen származó édes portói borok, káprázatos száraz vörösborokat is ad a régió, tökéletes gyümölcsösség-ásványosság-sav egyensúllyal.
 • Puglia, Olaszország: a Primitivo di Manduria bor csak az egyik meglepetés a számtalan között a csizma sarkából.
 • Yecla és Alicante, Spanyolország: két spanyol régió, ahol csodálatos, zamatos borok készülnek cabernet sauvignon-ból illetve a helyi monastrell (másnéven mourvèdre) szőlőből.
 • Columbia-völgy, Washington: jelenleg innen kerülnek ki az USA legjobb ár-érték arányú vörösborai, elsősorban cabernet sauvignon-ból, merlot-ból és syrah-ból.
 • Lodi, Kalifornia: az állam egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, meleg klímájú bortermő vidéke, öreg tőkék szőlőiből (főként zinfandel) készült testes, füstös vörösborokkal.
 • Roussillon, Franciaország: a spanyol határhoz közel fekvő borrégió grenache, mourvèdre, cinsault és syrah házasításai az elit ligába tartozó Chateauneuf-du-Pape borok gazdagságát mutatják, jóval kedvezőbb árfekvésben.
 
Elegáns, jól strukturált borokat adó borvidékek:
 
 • Naoussa, Görögország: ha becsukod a szemed és úgy kóstolod a xinomavro kékszőlőből készült bort, úgy fogod érezni, barolót iszol.
 • Umbria, Olaszország: ha elég volt az agyonhype-olt chiantikból és brunellókból, keresd az Umbria tartomány meredekebb szőlőterületeiről származó sagrantino és sangiovese borokat.
 • Uruguay és Brazília: talán meglepő, de a dél-amerikai bortermelő nagytestvérek (Chile, Argentína) árnyékában élő két országban is szép, elegáns borok készülnek. Brazíliából a merlot-t, Uruguayból a tannat-ot kóstold.
 • Patagónia, Argentína: az innen származó borok nagyon mást mutatnak, mint az Európában elérhető argentin borok túlnyomó többsége. A pinot noir-ban és a chardonnay-ban hatalmas potenciál rejlik.
 • Mendocino, Kalifornia: az egyik legizgalmasabb régió, nem utolsó sorban a viszonylag hűvös klímája miatt. A chardonnay-val és pinot noir-ral nem lehet melléfogni, és az árak még mindig elég alacsonyak.
 
Alulértékelt szőlőfajták
 
A Wine Spectator adatbázisában cabernet sauvignon-ból 25 ezer fajta bor van felsorolva, a bobal szőlőből készültből viszont mindössze 31. És ez nem azért, mert utóbbi egy ritka szőlőfajta lenne: Spanyolországban például az egyik legnagyobb területen termesztett kékszőlő. Ismeretlenségének oka, hogy a pincészetek többsége legfeljebb átlagos bort készít belőle. Vannak azonban kiugróan remek tételek is, nemzetközi viszonylatban nevetséges áron (3000 Ft/palack). Ha pedig ismeretlenül mégis belefutnál egy kevésbé jól sikerült példányba, abból még mindig készíthetsz egy remek sangria-t.
 

Kékszőlők:
 • Montepulciano: sokáig nem is igazán vették borszőlőszámba, mígnem az abruzzo-i borászok bebizonyították, hogy kiváló bort lehet készíteni belőle.
 • Touriga Nacional: a legjobb portugál vörösborok alapanyaga: tanninban gazdag, koncentrált feketebogyós ízvilágú borok készülnek belőle
 • Gamay: a kirobbanóan gyümölcsös Beaujolais-k alapanyaga
 • Pinotage: Dél-Afrikában honos mélyfekete szőlő; bora valódi - bár sokak szerint megosztó - élmény a pohárban.
 • Bonarda: Argentínában elterjedt gyümölcsös, tanninszegény szőlőfajta, ami méltánytalanul kevés figyelmet kap; elsősorban a friss, reduktív vörösborok szerelmesei fogják értékelni.
 
Fehérszőlők:
 • Garganega: az olasz Soave borok alapanyaga, gyönyörű őszibarackos ízjegyeket produkál.
 • Grillo: tökéletes ásványos, ropogós borok készülhetnek belőle.
 • Grenache blanc: elsőre azt gondolod, egy könnyű, friss fehérborral van dolgod, aztán hirtelen csodálatos mély struktúra tárul eléd.
 • Marsanne: bár semmi közük egymáshoz, mégis olyan, mintha a chardonnay és a viognier szerelemgyereke lenne ez a szőlő... és bora.
 • Chenin blanc: maga a szőlőfajta Franciaországnak köszönhetően eléggé ismert, azt viszont már jóval kevesebben tudják, micsoda csodálatos borokat produkál Dél-Afrikában.
 
Jó évjárat
 
Nem kell nagyon beleásnod magad a részletekbe, hogy el tudd dönteni, egy adott borvidéken melyik évjáratot érdemes választanod. Csak azt kell megnézned, hogy abban az évben mennyi szőlőt szüreteltek, és ez a mennyiség hogyan viszonyul a többi évek termésátlagához. Ha jóval fölötte van, biztos lehetsz benne, hogy nagyon rossz évjárat nem lehetett, ráadásul a gazdag termésből adódó (túl)kínálat miatt valószínűleg nyomott áron kaphatók a borok.
 
Bortermelési és -fogyasztási hagyományaink okán a hazai üzletek polcain kevés külföldi tételt találunk; azok is inkább a nemzetközi szőlőfajtákból készült tömegborok. A szaküzletekben, vinotékákban viszont izgalmas felfedezéseket tehetünk; a magabiztosabb vásárlók pedig a külföldi webshopok kínálatából válogathatnak, ahol a legtöbb esetben részletes borleírás segíti az eligazodást, a szállítási költséget pedig nagyobb mennyiség rendelésekor sok helyen elengedik: így barátokkal, ismerősökkel egyeztetve érdemes egy nagyobb, változatos borcsomagot összeállítani - és bátran kísérletezni!