Hűsítsd magad ezekkel a villányi borokkal a nyári melegben!

(X)
2024. május 31., 08:49


A Villányi borvidék már korántsem csak a nagytestű, magas alkoholtartalmú, hordós érlelésű vörösborokról szól. A fehérborok egyre nagyobb teret nyernek ezen a klasszikusan vörösborokról nevezetes területen is. Míg korábban a vörösek mellett a rozé volt inkább keresett, ha frissebb borokra vágytak a vendégek, most - igazodva a világtrendekhez - a fehérborok vannak porondon. 
Hűsítsd magad ezekkel a villányi borokkal a nyári melegben!
A villányi fehérborok rendkívül gyümölcsösek, viszonylag nagytestűek, magasabb alkoholtartalommal és lágyabb savakkal rendelkeznek. A gyümölcsösség növeli a komplexitást, míg a magasabb alkohol egyfajta édes ízérzetet kelt, amely igazán barátságossá teszi ezeket a borokat, akár a kezdő borfogyasztók, akár a lágyabb borokat kedvelők számára.
 
A mi fehérborainkat is a melegség, kerekség jellemzi, szépen megjelennek bennük a gyümölcsök és viszonylag alacsony, 5-7 g/l savtartalmuk van. Ez utóbbiért azért sokszor meg kell küzdeni a meleg évjáratokban, ami egyre gyakoribbá válik. A reduktív borok esetében egy jó savgerinc alapkövetelménynek számít; az elmúlt 6-7 év aszályos nyarai miatt folyamatosan monitorozni kell a szőlőt, hogy megőrizzük a savakat. Egyrészt a zöld munkákra jobban oda kell figyelni - pl. kevésbé takarjuk ki a szőlőt, nagyobb zöldfelületet hagyunk a tőkéken. A másik, ami kiemelten lényeges, a szüreti időpont kiválasztása. Szüret előtti időszakban heti többször is ellenőrzöm a szőlő állapotát. Minden egyes területről kóstolok szőlőt, a laborban pedig sav-, cukor-, és ph értékeket mérünk, és ennek tudatában döntök a szüreti időpontról.” (Horváth János borász, Streit-Zagonyi Borászat)
 
Hűsítsd magad ezekkel a villányi borokkal a nyári melegben!
 
A Streit-Zagonyi Borászat több, a nyári hőségben üdítően ható, játékos borral készül a rajongóinak. A FREMONT Hárslevelű intenzív, fehér virágos illatával hízelgi be magát, ízében citrusok, zöldalma, friss körte, citromfű dominál, amit friss savak kereteznek. A szőlőt hozzá teljes érés előtt, 3,2 Ph mellett szüretelték, a frissességét pedig az alacsony hőmérsékleten - 14-18 fokon - történő erjesztés is biztosítja.
 
Hűsítsd magad ezekkel a villányi borokkal a nyári melegben!
 
A CSINTALAN Muscat Ottonel Gyöngyözőbor is igazi nyári bor, illatában a szőlő, őszibarack, édes alma, körte jelenik meg, ízében a gyümölcsök mellett pedig a buborékok, élénkítő savak és némi maradékcukor teszi még szerethetőbbé. 
 
A fehérborokat adó szőlőfajtákat kicsivel teljes érés előtt szüreteljük, hogy a savak élénkebbek maradjanak, ezen a borvidéken ez különösen fontos. A bor alacsony hőmérsékleten erjed, majd rövid pihenés után kapja meg a hozzáadott CO2-t a gyöngyözőbornak megfelelően 2 bar nyomásig.”
 
Hűsítsd magad ezekkel a villányi borokkal a nyári melegben!
 
A Streit-Zagonyi Kékfrankos Rozé mély hagymahéj árnyalatú, illatában a piros bogyósok és az őszibarack dominál, szájban élénk savakat, frissességet mutat. A szőlőt kifejezetten rozéra szüretelték a siklósi Városhegy dűlőből, a zúzás-bogyózás, a rövid ideig tartó héjontartás után a préselés, majd a léelválasztás következett. Az intenzív aromák megőrzése miatt ez a bor is alacsony hőmérsékleten erjedt.
 
A hárslevelű különleges arca
A pincészet szortimentjében szerepel egy narancsbor is, amelynek elkészítése Horváth János borász szerint kihívás ugyan, de nagyon ígéretesnek tűnik az eddigi kóstolások alapján. A fehérszőlő héjon erjesztése során létrejövő tanninosság igazán különlegessé, és szerethetővé teszi ezt a bort. A hárslevelűből készült bort 14 napig, vagyis a teljes erjedés során tartották héjon, aromáiban friss és aszalt gyümölcsök tobzódása okoz különleges örömöket az erre a stílusra nyitottak számára.
 
Van olyan, akit nem zavar a meleg, ilyenkor is vöröset iszik, a borász számukra kezdésnek a Dilara Cuvée-t ajánlja. A portuguiser kedvessége, lágysága a kékfrankos határozottságával és a merlot kis szilvás fűszerességével társul ebben a borban. Az új házasítás a korábbiakhoz képest kicsit másképp készült, ezúttal egyáltalán nem kapott hordót a bor, csak acéltartályban érlelődött, ezáltal még gyömölcsösebb, még fineszesebb, nyáribb lett! Ez a sziporkázóan gyümölcsös, életigenlő bor a francia bisztrók könnyed, zamatos világát hozza el számunkra.
 
A Streit-Zagonyi borok kóstolásához most nem kell Villányig utaznod, hiszen  ott lesznek a június 13-i Winelovers Summer Opening Party-n! Részletek és jegyvásárlás
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé