Idén is lesz Bor- és Fröccskert a Szigeten

Németh Richárd szövegésfotó
2012. július 18., 17:14


Programajánló - A számos folklór programot és kiváló vidéki ételeket ígérő Hungarikumfalu közvetlen szomszédságában idén is lesz a Szigeten Bor- és Bröccskert. Az évek óta növekvő népszerűségnek örvendő boros zónában idén is több hazai borász vonul fel Szekszárdról, Tokajról és egyéb borvidékekről. Aki itt akar majd szakrálisan megtisztulni, megteheti, találunk ugyanis tűzugrást és levendulával való gyógyítást a kínálatban.
Idén is lesz Bor- és Fröccskert a Szigeten
 
Párban az igazi
2012-ben már a negyedik alkalommal varázsolják a főváros közepére a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit a Sziget szervezői. Idén a jubileumi évhez kapcsolódóan a látogatókat is  párba szedik és a programok is a PÁROS téma, valamint a megtisztulás köré csoportosulnak. 
A  Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismét kiemelt partnere a fesztiválnak; a helyszín programjában és idén a tematikához igazodva páros tárgyakat és menyegzői emlékeket állítanak majd ki.
A  Magyar Pékek Fejedelmi Rendje újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más páros pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket, a hajfonó lányok pedig idén két copfba fonják mindenkinek a haját.
 
Ropjad, babám
A Hungarikum falu délutáni táncházában párosítókat, páros táncokat,  párválasztó és páros játékokat
Idén is lesz Bor- és Fröccskert a Szigeten
idéznek meg egyes tájegységek szerint a  szekszárdi Bartina, a  Sopron Táncegyüttes és a  pécsi Tanac táncegyüttesek vezetésével. A délutáni fő programok egyike lett az egyes táncegyüttesek viseletben vonulása, a látvány már hozzá tartozik a Sziget színes kavalkádjához. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket a Hungarikum Faluban. Esténként a táncházban a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai húzzák, a  Poros, a  Somos Zenekar, a Fajkusz Banda és a Vizin Zenekar.
Bor, pálinka, szakralitás
Vasárnap délelőtt a már hagyományos ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket. 
A megtisztulás és a megújulás jegyében
Szent Iván-i Tűzugrás – Idén két extra programelemmel bővül a Hungarikum Falu kínálata. Minden este egy 20 perces Szent Iván-i tűzugrás szertartással ünnepelhetnek a táncosok, a zenészek és a Sziget látogatók a 20-ik Szigetet. 
Idén is lesz Bor- és Fröccskert a Szigeten
A magyarok már a XI. század óta gyújtanak Szent Iván-i tüzet, a tűzugrásnak mágikus jelentőséget tulajdonítanak. Hiteles források szerint nem csak a június 24-én gyújtott tüzet, hanem általában az ünnepi és örömtüzeket Szent Iván tüzének nevezték. A tűzugrás jelentése a megtisztulás és az újrakezdés.
A levendula éve a Szigeten
Ettől az évtől a Hungarikum Falu területén be szeretnénk mutatni egy-egy, Magyarországon is honos gyógynövényt és a hozzá kapcsolódó népi gyógymódokat. Idén ez a gyógynövény a sokak által finom illatáról ismert levendula.
A levendula tulajdonságai: idegerősítő, nyugtató, segít áthangolni a pozitív működésre.
Bor- és Fröccskert
Idén is a Hungarikum Falu közvetlen szomszédságában, a Bor- és Fröccskertben a magyar borvidékek és borozók hagyományai elevenednek meg.  A fröccskertről készült tavalyi beszámolónk. ide kattintva érhető el.
További programokról, kiállítókról, koncertekről a www.sziget.hu oldalon lehet tájékozódni.
Winelovers borok az olvasás mellé