Így fröccsözünk mi

Borászportál
2017. július 28., 17:12


Szerkesztőségünk a rendezvényes csapattal karöltve nagy fröccs-feltérképezésre indult, amiből össze is állt egy szép kis lista. Hogy kinek mi és miért a kedvence, az most következik!
Így fröccsözünk mi
Végre túllépett egy generáció a fröccsbor fogalmának pejoratív értelmezésén, és az arra alkalmas borok büszkén viselhetik a megtisztelő címet. De mitől is lesz pontosan alkalmas egy adott bor arra, hogy szódavízzel felhúzva még finomabb legyen? Máris mondjuk!
 
Mindenekelőtt fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a szódavíz szerepe nem elfedni a bor rossz tulajdonságait, hanem kiemelni a jókat. 
 
A konkrétumok előtt azonban jöjjön egy gyors történelmi áttekintés. Ami felettébb érdekes, hogy maga a bor szó angol (wine), német (Wein), francia (le vin), spanyol (vino), olasz (vino), sőt latin (vinum) nyelven is eredetileg a (tenger)vízzel kevert változatot jelenti. A szódával felhúzott borra még sok száz évet kellett várni, egészen pontosan 1842. október 5-ig, amikor Fáy András a fóti pincéjébe vendégségbe hívta barátait, köztük Vörösmarty Mihály költő-nyelvújítót és Jedlik Ányos feltalálót. Jedlik volt az, aki a buliba magával vitte új találmányát, a szódásüveget, majd pedig a vendégek és a házigazda legnagyobb megdöbbenésére elkészítette a legelső fröccsöt. A frissítő italt akkor még spriccernek nevezték, később Vörösmarty volt az, aki fröccsre keresztelte a számára így sokkal szebb szót. 
 
Tudtad? A fröccs 2013 óta hungarikum.
 
A jó fröccsbor körül keringő mítoszok közül nem mind igaz ám, de legtöbbnek azért megvan a valóságalapja. Hogy pontosan milyen is a jó fröccsbor (a bor színétől függetlenül!), az az alábbi négy pontban összefoglalva olvasható.
 
A jó fröccsbor tehát:
  • friss és fanyar, feszes savgerinccel
  • a lehető legfiatalabb évjáratú
  • reduktív
  • kevésbé parfümös, illatos (kivéve, ha eléggé ropogós is)
 
A fröccsnek nem való bor:
  • édes, maradék cukros
  • testes, fahordós érlelésű
  • ásványos (a szóda szén-dioxid tartalmával nem lesz harmóniában)
  • idősebb, tercier aromákkal bíró 
  • lomha savszerkezetű
 
A legfontosabb keverési arányokat is érdemes fejben tartani: 
 
Klasszikus fröccs: 2 dl bor+1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor+1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor+2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor+2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor+3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor+1 dl szóda
Lakófröccs: 1 dl bor+4 dl szóda
 
Így fröccsözünk mi
 
Most pedig ahogy ígértük, érkeznek kollégáink kedvencei is!
 
Ádám Bogi - rendezvényszervező vezető

"Két nagy kedvencem van, és mindkettő fehér. Az első – nem sorrendben – a Haraszthy Sir Irsai, mert nekem a nyár egyenlő Etyekkel, mivel ott töltöttem gyerekként a nyarakat, az öreghegyi nyaralónkban. Bár tisztán kevésbé kedvelem az illatos fajtákat, de nyáron, fröccsnek valahogy olyan jól esik! (Sőt, ilyenkor még bodzaszörppel együtt sem vetem meg!) A másik a BalatonBor, mert ha nyár, és nem Etyek, akkor Balaton! Szuper kis reduktív rizling, amit Gyukli Krisztián stílusa tovább fokoz: a végeredmény pedig élénken citrusos, de közben szinte harapható kortyok. Imádom."

Ferenczi Csilla - szerkesztő, rendezvényszervező

"Csak pár hete volt az esküvőm, amin Babiczki Laci új cabernet rozéját kortyolta a vendégsereg – tulajdonképpen összes tagja. Akkora sikere volt az ebből készített fröccsnek, hogy mindenki kezében csak ezt láttam, végig... Tökéletes rozé, ami a vártnál tartalmasabb, sok csipkebogyóval és érett piros bogyós gyümölcsökkel. A másik kedvencem egy igazi etalon, a Légli Blanc, amit még sommelierként kedveltem meg. Azóta is ezt keresem, ha fehérből fröccsöznék, mert tökéletes arányban van jelen benne az olaszrizling és sauvignon. Igazi teraszbor!"
 
 
Magasi Ágnes - rendezvényszervező
"Nyugodtan lehet elfogultsággal vádolni a Dél-Balaton iránt, tényleg az vagyok, vállalom... Úgyhogy én két dél-balatoni kedvencemet emelném ki, egy rozét és egy sillert. A Gutman Borpincénél töltött éveim alatt kifejezetten megkedveltem a Naná névre keresztelt, isteni, meggyes sillerüket, ami a nyár alapvető kellékévé vált! Emellett viszont az Ikon pincészet rozéját is előszeretettel fogyasztom, vagy viszem barátaimnak ajándékba. A legutóbbi buli például igen jól sikerült, hajnalig énekeltünk, és szerintem enélkül a bor nélkül nem is jöhetett volna létre az az este..."
 
Tóth Rebeka - szerkesztőségi gyakornok
 
"Nekem a Laposa Friss az a bor, ami rögtön eszembe jut, ha fröccsre, fröccsözésre terelődik a szó. Szerintem eszméletlenül jó ez a bor, és még jobb, ha fellazítom egy kis szódával, hogy akár több pohárral is ihassak belőle! :) A másik nagy kedvencem a Gobri Kékfrankos Rozé, ami például tavaly végigkísérte a nyaramat, és úgy tűnik, idén sem lesz másképp."
 
Így fröccsözünk mi
 
Vancsik Ivett - főszerkesztő

"Ha bor és szóda, akkor hosszúlépés! Nyáron el sem tudok képzelni jobb frissítőt... és bevallom, az illatos fajták ebben a kombinációban könnyen levesznek a lábamról. Egy forró, fokhagymás lángos mellé a virágosan hízelgő illat és íz pompás kiegészítő; a savak pedig segítenek megbirkózni a tészta zsírosságával. Barátaimmal a napokban a szokásos heti kártyapartihoz ittuk a Hilltop 2016-os Irsai Olivérjét – önmagában és szódával is szerethető, kristálytiszta, könnyű bor, tolakodó parfümösség nélkül, a friss szőlő, zöldalma, licsi zamatával. A buborékok nagyon jól állnak a jellemzően savas móri boroknak, így a Molnár Borház Generosa-ját is érdemes lendületesen szódázni."
Winelovers borok az olvasás mellé