Így kapcsolja össze egy bor a múltat és a jelent

Borászportál
2015. május 29., 19:06


Húsz éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo Cuvée. E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt.
Így kapcsolja össze egy bor a múltat és a jelent
Vylyan Pincészet (Forrás: Gusto.hu)
A herceg a háború előtt annak a villánykövesdi Lajos dűlőnek volt a tulajdonosa, amely ma már a Vylyan birtok része, s melyet mindenki Montenuovo dűlőként emleget. A közel tízezer hektáros Montenuovo birtokból 20 hektár volt szőlő. Még mindig élnek Villányban olyan öregek, akik ismerték őt. Tőlük tudjuk, hogy életében, s halálában nagyon nagy tisztelet övezte a herceget emberi nagysága miatt.
 
„Amikor megértettük a Vylyan történetét, láttuk, milyen szeretettel és tisztelettel bánnak a névvel, akkor arra a meggyőződésre jutottunk, hogy szabadon használhatják a Montenuovo nevet. Természetesen a bort is megkóstoltuk, és igen szépnek találtuk. Sokan kérdezik, adunk-e ajándékba Montenuovo bort, de a válaszunk nemleges: inkább őrizgetjük a palackokat –vagy megisszuk!” (Franziska Kübeck-Montenuovo, Montenuovo Nándor unokája)
 
„A Montenuovo család jelmondata a „Virtus sudore paratur” vagyis „Erényt a fáradozás teremt”. Ez azt jelenti nálunk, hogy munka nélkül nem lesz semmi. A nemesség mögött munka áll, az nem csak kiváltság, hanem felelősség is –én jelenleg száz hektáron gazdálkodom, két munkatársammal heti hat nap reggel 7-től dolgozunk. Mindenkinek meg kell dolgoznia azért, hogy tiszteljék –nekünk ezt jelenti a Montenuovo név, és talán erre volt példa Montenuovo Nándor élete is. Ha a Vylyan palackon meglátják a Monteuovo nevet az emberek, és az jut az eszükbe, hogy a nemes név mögött sok munka volt, és dédapám jól sáfárkodott az adottságaival, tehetségével, lehetőségeivel, akkor azt hiszem, elégedettek lehetünk.” (Alexander Kübeck-Montenuovo, Montenuovo Nándor dédunokája)

Debreczeni Mónika Montenuovo Nándorról
 
„Amikor 20 évvel ezelőtt engedélyt kértünk a Montenuovo családtól a név használatára, még nem tudtuk, milyen mély rétegek vannak a dél-baranyai mintagazdaságot felépítő Montenuvo Nándor történetében. Számomra az igazán lenyűgöző Montenuovo Nándor életében az, hogy rendszerek jöttek és mentek, de ő szilárdan állt a maga helyén. Felsőházi képviselőként egyetlen zsidótörvényt sem írt alá, sőt, petíciót írt Horthy Miklósnak, hogy szálljon ki az értelmetlen háborúból. Ezért a nyilasok meghurcolták, bebörtönözték, majd jöttek a kommunisták, akik elvették és tönkretették országszerte híres mintagazdaságát, majd szintén meghurcolták és bebörtönözték. A világ forgott, de ő kiállt a meggyőződése mellett. Ez nekem nagyon szimpatikus, már-már megható.”
 
Így kapcsolja össze egy bor a múltat és a jelent
Forrás: Vylyan.hu
 
A Montenuovo cuvée-ről és a Vylyan Pincészetről
 
E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. E bor a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Klasszikusan elegáns és lendületes világára mindig jellemző a sokrétűség, s így az ételpárosítások terén igazi Jolly Joker.
 
A 2009-es évjáratú Montenuovo palackok címkéjén az egyedi nyomat jelzi a jubileumi kiadást, s a különlegességek kedvelőinek néhány száz magnum palackot töltöttek le a 20 év emlékére. Tartalmas, sokrétű, mély világában a fajták (Cabernet franc, Merlot, Syrah, Zweigelt és Kékfrankos) szép összhangot alkotnak. A gyümölcsösség vezette gazdag, buja illat a kóstoláskor fűszeres jegyekben (grillázs, kakaó, puncs) teljesedik ki.
 
Van egy hely Villányban, ahol az ördögszántotta lankák apró, bogyókba zárt csodát adnak a Földnek. Egy hely, ahol a szőlő igaz borrá nemesül. Ezredéves örökség, melyet Debreczeni Pál élesztett újjá - abban az időben - amikor halkan egy új reneszánsz éledt. Ez lett a Vylyan. A Villány középkori nevét viselő birtokon 1992-ben történtek az első telepítések, két évvel később, az első borok letöltésének idején kezdődött a háromhajós pince építése a Fekete-hegyen, s a borkedvelők 1997-ben már találkozhattak az első Vylyan palackokkal. 2015-ből visszanézve a pincészetnek mindez már egy „történelmi”korszak. Arra, hogy mennyire repül az idő, az is emlékeztet, hogy 2015-ben, azaz kerek 20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo.
Winelovers borok az olvasás mellé