Így készíts jó pálinkát!

Borászportál
2015. május 21., 06:47


A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.
Így készíts jó pálinkát!
Fotó: Közösségi Tanya blog
A törköly nagyon érzékeny, kellő gondoskodást és szakértelmet kíván. Ahhoz, hogy kiváló minőségű legyen a palackba kerülő nedű, egy hosszú úton kell végigmenni, ahol kis alakításokkal variálható a végső karakter. Először meg kell bizonyosodni arról, hogy csak kiváló törköly kerül a pálinkafőzőbe, az erjedt törköly elecetesedhet a meleg vagy a nem megfelelő tárolás következtében, amiből utána lehetetlen jó pálinkát főzni.
 
Ha hibás törköly kerül a gépezetbe, annak rossz íze lesz – pont olyan, mint amilyet nagyapáink főztek tavasszal a kert végében, miután a törköly egész télen a sarokban aszalódott. Ha már a híres nagyapáknál tartunk – a hozzáadott cukrot a Pálinkatörvény és a pálinkamesterek profizmusa is tiltja; egy kiváló törkölypálinka natúr, színtiszta törkölyből készül, nem kell mesterségesen befolyásolni az ízét.
A karakteres, letisztult harmónia a tiszta, kizárólag szőlőtörkölyből készülő törkölypálinka sajátossága. A törköly ízét, zamatosságát a szőlő típusa, a benne lévő magmennyiség és a lepárlás előtt hozzá adott borseprő arányának módosításával lehet szabályozni (100 kg törkölyhöz max. 25 kg borseprő adható). A borseprő nagyban befolyásolja a párlat karakterét. Minél több a törkölypálinkában a borseprő, annál kevésbé lesz törköly ízű. A nagy törkölypálinkákat kizárólag törkölyből főzik, ugyanis így jön ki az igazi jellege. 
 
Természetesen van, aki a lágyabb ízeket kedveli, és nem rajong a karakteres törköly ízért - nekik kedvez az, hogy a Pálinkatörvény megengedi a borseprő használatát a törkölyfőzésnél. Ennek hozzáadásával egy gurulósabb, lágyabb és íz gazdagabb pálinkát kapunk, ami inkább a borpárlatra hasonlít karakterisztikájában. A szőlőmag arányával is lehet játszani, hiszen minél több szőlőmagot hagyunk benne, annál olajasabb, zamatosabb lesz a pálinka. Kevesebb maggal csökken a pálinka törköly íze, lágyítható a végső jelleg.
 
Így készíts jó pálinkát!
Fotó: Nyugat.hu
 
A törköly olyan, mint egy kirakós több megoldással, ugyanabból a szőlőtörkölyből rengeteg ízű és karakterű törkölypálinkát lehet előállítani. Lehet ez egy lágy alap vagy egy igazán erős, égető fenevad. Egy 37,5%-os törkölypálinka teljesen más jelleggel bír, mint az ugyanabból a szőlőből készült 80%-os társa. Ez az alkohol beállítás során variálható, attól függően, hogy milyen bátrak és kísérletezőek vagyunk.
 
Az érlelés csodája
 
A törkölypálinka olyan, mint egy szeszélyes nő – minél több időt adunk neki, annál jobban lágyul, veszít kezdeti hirtelen természetéből. A jó törkölypálinka egyik alappillére az idő, a pálinka kellő pihentetése. Nem lehet türelmetlenül, pár hét alatt jó pálinkát palackozni. Két utat választhatunk a pihentetésnél – itt is játszhatunk az íz és a karakter kialakításával. 
A frissen főzött törkölypálinkát a maximális minőség elérésének érdekében ajánlatos minimum egy évig pihentetni. Ezt tehetjük acéltartályban – ekkor tovább érik a törköly tiszta harmóniája. Hordóban is pihentethetjük – ekkor a hordó tompítja az alkoholos érzetet. Ezen felül pedig egy vaníliás, fűszeres illatot és ízt kap. „Nálunk csak öt év szigorú pihentetés után kerülhet a törkölypálinka palackokba. Ez idő alatt válik harmonikussá, érnek össze úgy az ízek, hogy egy kiváló minőségű párlatot kapjunk. A harsány törköly lelágyul, az alkoholérzet kellemessé válik, a karcos, erőteljes alkoholhatás megszűnik.” – hangsúlyozza az egyik legnagyobb törkölygyártó, a Villányi Pálinka általános igazgatója és pálinkaszakértője, Nagy Sándor. „Hiszünk a színtiszta törköly harmonikus, tiszta erejében, de tudjuk, hogy ezt csak az idő, a türelem és az alázat által érhetjük el. Pihentetéssel, kiváló alapanyagokkal és maximális szakértelemmel a törköly az egyik legkarakteresebb, leginkább meglepetéseket ígérő pálinka.”
 
A törköly, mint látjuk, nem csak sima mostohatestére a pálinkának. Izgalmasan variálható, különböző személyiségeket, karaktereket ölt. A sok törődés kifizetődő – egy kiváló minőségű párlat a végeredmény.
Winelovers borok az olvasás mellé