Így lett háborús alagútrendszerből a világ legnagyobb boros pincéje

Borászportál
2016. február 09., 21:57


A második világháború előtt épült, 32 mérföldnyi gibraltári alagút ma több mint 60 millió font értékű, a világ minden tájáról származó bornak ad otthont. Galéria!
Így lett háborús alagútrendszerből a világ legnagyobb boros pincéje
Fotó: Thegurdian.com
A 32 mérföld hosszú gibraltári sziklába vájt alagút és barlang, nem sokkal a második világháborút megelőzően épült, ám egészen mostanáig korlátozták az alagúthoz való hozzáférést. Tracy Lee - a Gibraltar Wine Vaults megálmodója - az édesapjától, aki a háború idején a hadseregben szolgált, értesült a földalatti alagút létezéséről és jelentőségéről. Ezt követően kezdte el foglalkoztatni az, hogy vajon a természetes, mészkőbe vájt szikla létesítmény, alkalmas lenne-e a borok tárolására. 

Tracy kidolgozott egy elméletet egy korszerű létesítmény létrehozásáról. A projekt célja az volt, hogy a világ legnagyobb földalatti tárolóegységét valósítsák meg, amely a lehető legtöbb bor tárolásra alkalmas. A barlangban a hőmérséklet állandóan 13-14 Celsius fok, a páratartalom 70-80%-os, nincs fény, nincs rezgés, tehát minden feltétel adott, hogy egy korábban védelmi célokra szolgáló alagútrendszer, korszerű boros pinceként működjön tovább a jövőben – mondta el  Tracy Lee a Gibraltar Wine Vaults vezérigazgatója és egyben alapítója a The Gurdiannak.
 
A helyi kormány és a helyi szervezetek egyaránt rajongtak a kezdeményezésért és támogatják Tracy Lee-t az ötlet megvalósításában. A kormány egy új korszakként aposztrofálja ezt a projektet Gibraltár gazdaságában. Amennyiben sikerül a beruházás, ez a projekt nemcsak a gazdasági élet aktivitására lehet kedvező hatással, hanem a helyi borturizmus felvirágoztatását is jelentené. Az építkezés 2015. októberében vette kezdetét és feltehetőleg 2017 közepéig tart. Rengeteg tesztre, vizsgálatra volt szükség, hogy felmérjék a hely valóban alkalmas-e borok érlelésére és tárolására, de végül Tracy elmélete beigazolódott.

A projekt még kezdeti stádiumban van, viszont az alapító elmondása alapján, már többen érdeklődtek a világ különböző részeiről. A beruházásnak köszönhetően az első fázisban, a létesítmény 60 millió font értékű bort lesz képes befogadni. A második szakaszban pedig lehetővé teszi még 850 000 palack bor elhelyezését. A hely kapacitása óriási, ezért nincsenek korlátok és határok. 
 
A képre kattintva galéria nyílik