Így segítheted a kedvenc borvidékedet!

Borászportál
2015. április 05., 21:41


Kevesen tudják, de nemcsak a népszerű karitatív szervezeteknek, hanem akár borász vagy gasztronómiai egyesületeknek is felajánlatják adójuk 1%-át. Érdemes böngészni az adó 1 százalékos szervezetek között, mert különös kincsekre lelhetünk.
Így segítheted a kedvenc borvidékedet!
A legtöbbeknek az adó 1 százalékról a gyermekvédő vagy állatmentő szervezeteknek ugranak be, ám a választék ennél jóval szélesebb, például gasztronómiával vagy borászattal foglalkozó egyesületnek is felajánlhatja már adója 1 százalékát.
 
Idén is lehetőséged van adód 1 százalékát felajánlani egy civil (közhasznú) és egy egyházi szervezet vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. A rendelkezés határideje – ahogy az adóbevallás leadásának végső időpontja – 2015. május 20. Az 1 százalékról rendelkezni idén sem kötelező, de érdemes, hiszen felajánlásával egy közcélt ellátó civil szervezetet támogathatsz.
Borászattal foglalkozó szervezetek
 
Ma már több borász egyesület felismerte az 1%-ban rejlő lehetőségeket. Az Adó1százalék.com keresőjének segítségével a „szakmai, gazdasági érdekképviselet” címszó alatt több borászattal foglalkozó szervezetet is találunk.
 
A borsodi kistelepülésen, Mádon található Mádi Kör Bor-Eredetvédelmi Közhasznú Egyesület a helyi borok eredetvédelmét, „mádi bor” mint önálló fogalom megteremését és a bort készítő mádi polgárság életképességének megerősítését tűzte zászlajára.  Továbbá céljuk a község természeti értékeinek és a táj adottságainak védelme. 
 
A Budafoki Borászképzés Fejlesztéséért Alapítvány célja a Soós István Borászati Szakképző Iskola borászati képzéseinek támogatása és folyamatos fejlesztése, valamint az iskola nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítése, és az ehhez kapcsolódó szaknyelvi képzés támogatása. Az alapítvány a tavalyi év 1%-os támogatásait a diákok külföldi szakmai útjára fordította. 
 
A Borászok Szekszárdért Egyesület célkitűzése a szekszárdi borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvása, kultúrájának, hagyományainak megőrzése és továbbvitelét, továbbá a térség idegenforgalmának bővítése. 
 
Így segítheted a kedvenc borvidékedet!
 
Ezek mellett adományozhatod az 1 százalékot hazánk egyik legnépszerűbb borvidékén tevékenykedő Villányi-Siklósi Borút Egyesületnek is. 
 
Gasztronómiai egyesületek
 
Az 1 százalékot fogadó szervezetek között találhatunk olyan egyesületeket is, amelyek a magyar konyhaművészet érékeinek megőrzésében, a gasztronómia fejlesztésében tevékenykednek. 
 
A kunszentmiklósi Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesületet 2011-ben alapították. Fontos célkitűzése, hogy a mára elveszett magyar gasztronómiai hagyományokat közvetítse a társadalom minden rétege számára, ezáltal a magyar konyha elismertségét növelje belföldön és külföldön egyaránt. 
 
A Magyar Gasztronómiai Egyesületet 2004-ben alapították. A budapesti székhelyű szervezet célja az egész ország gasztronómiai kultúrájának megreformálása és a szakácsképzés új alapokra helyezése.
 
Támogathatod továbbá adód 1 százalékával a Békés Megyei Gasztronómiai és Borlovagi Alapítványt is, amely a térség bor és gasztronómiai kultúrájának megőrzését és fejlesztését hivatott elősegíteni. 
 
Így ajánlhatod fel adód 1 százalékát
 
Ha még nem tudod, hogy idén mely szervezetnek ajánlod fel az 1 százalékot, akkor az Adó1százalék.com szervezet keresőjének segítségével böngészhetsz. A kereső használatával tevékenységi kör és település szerint is keresgélhetsz, sőt az Adó1százalék.com segítségével az 1 százalékos nyilatkozatot is kitöltheted.
Winelovers borok az olvasás mellé