Így válik a bor ellenségévé a palack

Borászportál
2016. szeptember 04., 20:52


Ezt az olvasmányt különösen a fehérborok, rozék és pezsgők szerelmeseinek ajánljuk figyelmébe; tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy az átlátszó üvegpalackok egyáltalán nem védik a bort a káros napsugárzástól, míg a borostyánszínűek igen.
Így válik a bor ellenségévé a palack
Az áttetsző üvegek és a napfény együttes, káros hatása a nedves gyapjúra, megromlott fokhagymára, vagy piszkos ruhákra, eldugult lefolyókra emlékeztető bukéban mutatkozik meg, melyek a borba szagolva egyből érezhetőek. A borhibát a dimetil-szulfid (DMS) okozza, aminek termelődése már akkor megindul, ha legalább 60 percre tűző napra, vagy akár mesterséges fény közvetlen közelébe tesszük a palackot. Így tehát a gyönyörűen elrendezett kirakatokban díszelgő áttetsző üvegű rozék és habzóborok között nagy eséllyel van hibás bor, ezért lehetőség szerint sose onnan válasszunk! 
 
Ez a jelenség a már lepalackozott, kereskedelmi forgalomban lévő tételeknél, és azon belül is leginkább a pezsgőknél észlelhető, éppen ezért már a Sparkling Wine World Championship (CSWWC) verseny szervezői is arra bátorítják a pezsgőmestereket, hogy amennyire csak tudják, kerüljék vagy korlátozzák az áttetsző üvegek használatát - írja a WineFolly.
 
Így válik a bor ellenségévé a palack
 
Íme néhány tipp, amivel növelhetjük a valószínűségét annak, hogy ép és egészséges bort (vagy pezsgőt) viszünk haza:
 
  • Kerüljük azon palackok megvásárlását, melyeket közvetlenül ért mesterséges vagy természetes fény
  • Válasszuk alapból a zöld színű (az áttetszőnél sokkal jobb) vagy a borostyánszínű (legjobb) palackokat
  • Ha áttetsző az üveg, olyat vegyünk, aminek van valamilyen külső csomagolása
  • Még egy okkal több, amiért érdemes kartonnal venni a borokat! 
 
Nemrégiben egy olasz cég már olyan megoldással is jelentkezett, ami amellett hogy kiküszöböli a hamisítás lehetőségét, a palack nyakára szerelve folyamatosan figyeli a bor védettségi állapotát, és az azt körülvevő körülményeket; mint hőmérséklet, UV sugárzás vagy a palack dőlésszöge.
Winelovers borok az olvasás mellé