Ittam egy pohár bort, mikor vezethetek?

Borászportál
2021. október 07., 12:00


Neked szól ez a cikk, ha gyakran felteszed magadnak a kérdést: igyak vagy vezessek? Mutatjuk a zéró tolerancia pro és kontra érveit, valamint hogy más országokban mi a helyzet az alkohol és vezetés tekintetében.
Ittam egy pohár bort, mikor vezethetek?
Baráti társaságokban mindennapos téma a zéró tolerancia, főleg ha borkedvelőkről van szó. Ha te is gyakran jársz borkóstolókra, biztos neked is megfordult már a fejedben, hogy egy pohár bor után autóba ülj.
 
Korábbi cikkünkben közöltük ezt a véralkoholszint táblázatot, amelyből látszik, körülbelül mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az egyes alkoholok kitisztuljanak a szervezetedből. Egy átlagos férfi esetében kb. csaknem másfél órának kell eltelnie, mire egy pohár bor után a volán mögé ülhet, egy nő esetében ez az idő több, mint két óra.
 
Legyen ez inkább csak a kiindulási alapod, semmint hogy ennek alapján dönts arról, hogy volán mögé ülsz-e vagy sem!
 
 
Alkohol típusa Mennyiség Lebomlási idő (óra, perc) Lebomlási idő (óra, perc)
    Férfiak (kb. 80 kg) Nők (kb. 60 kg)
Sör (fél literes korsó) 1 korsó 1:36 2:30
  2 korsó 3:18 5:06
  3 korsó 4:54 7:36
  4 korsó 6:30 10:12
Bor (1 dl/pohár) 1 pohár 1:24 2:08
  2 pohár 2:45 4:18
  3 pohár 4:08 6:27
Párlat (40%-os szeszek) 1 stampedli 2:00 3:06
  2 stampedli 4:00 6:18
  3 stampedli 6:00 9:24
Pezsgő (1 dl/pohár) 1 pohár 2:00 3:00
  2 pohár 4:00 6:00
  3 pohár 6:00 9:00
 
A fenti adatok természetesen tájékoztató jellegűek!
 
Az alkohol lebontása egy rendkívül összetett folyamat, amit számos tényező meghatároz. Egy a fenti táblázattól némileg eltérő számítás szerint egy egészséges és jól működő emberi test 10 kilogrammonként nagyjából egy gramm tiszta alkoholt tud feldolgozni egy óra alatt. Egy korsó 4 %-os alkoholtartalmú sörben nagyjából 20 gramm alkohol található, vagyis egy 70 kilogramm tömegű embernek közel három órájába telik, hogy felszívódjon a szervezetéből egyetlen üveg sör.
 
Ha alkoholt ittál, a legbiztosabb, ha taxival vagy sofőrszolgálattal mész haza. Aki a munkájából kifolyólag kénytelen rendszeresen bort kóstolni, annak érdemes beruházni egy saját alkoholszondába, amivel meg tudja mérni, hogy mennyi a szervezete véralkohol szintje. Érdemes hitelesített mérőműszert választani. A telefonos applikációk és a webes alkohol kalkulátorok nem igazán megbízhatóak.
 

Nézzük az érveket, amelyek a zéró tolerancia mellett szólnak!

 
Mi a zéró tolerancia? A zéró tolerancia a vezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmát jelenti. Magyarországon 2008-ban vezették be, azóta a rendőr ittas vezetést látva nem mérlegelhet, már a helyszínen el kell vennie a sofőr jogosítványát. Hogy mennyi időre, azt későbbi vizsgálat dönti el. A járművezetéstől való eltiltás legrövidebb tartama 1 hónap, leghosszabb tartama pedig 10 év.
 
 
1. Bizonytalan, hogy az alkohol mikorra ürül ki teljesen a szervezetből
 
Sokféle kalkuláció létezik, és rengeteg egyéb tényező függvénye, hogy mikor ürül ki az alkohol a szervezetből. A testsúly mellett befolyásolja az anyagcsere ideje, az életkor, az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége, hogy kipihent vagy-e, vagy akár az, hogy a máj korábban mennyire volt leterhelve. Mivel az alkohol leginkább a központi idegrendszerre hat, így hatása a központi idegrendszer által befolyásolt szervrendszerekre, azaz az egész szervezetre hat. Ha az alkohol le is bomlik, az idegrendszert még később is befolyásolhatja, ezáltal a vezetésre is hatással lehet. A legóvatosabbak azt tanácsolják, hogy tarts az ivás és vezetés között legalább 24 óra szünetet. 
 
2. A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek az ittas vezetést a „három gyilkos” egyikeként emlegetik (a biztonsági öv használatának elmulasztása és a gyorshajtás mellett) 
 
Az ittas vezetők felülreprezentáltak a közúti közlekedési balesetekben. Az alkohol hatására a legtöbb ember bátor lesz, a veszélyt alábecsüli, a saját vezetési képességeit viszont túlértékeli. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint az alkohol okozta balesetekről a legtöbb európai ország hivatalos statisztikája nem számol be, mert nem nézik meg automatikusan a balesetben érintettek véralkohol szintjét. Egy Hollandiában végzett véletlenszerű mintavétel alapján ugyanakkor a súlyosan sérült sofőrök 25 százalékának volt a vérében alkohol. Ennek alapján úgy becsülik, hogy az éves uniós közlekedési halálesetek körülbelül 25 százaléka az alkoholnak tulajdonítható. (Ebbe az ittas gyalogos és kerékpáros által okozott halálos balesetek is beletartoznak.)
 
3. Az emberek többsége a zéró toleranciát támogatja
 
A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös 2020-as, reprezentatív kutatása szerint az emberek 58 százaléka támogatja a zéró toleranciát, és csak 17 százalék véli úgy, hogy egy pohár sör vagy bor még belefér a vezetés előtt. A férfiak 28 százaléka megengedőbb, a nőknél ez az arány 9 százalék. Emellett minél idősebb és képzettebb valaki, annál jobban támogatja a zéró toleranciát (forrás: hvg.hu).
 

Mi szól a zéró tolerancia ellen?

 
1. Az étel és a bor kulturális kapcsolata
 
A borfogyasztás gasztronómiai és kulturális kérdés is: sokak szerint egy pohár jó minőségű bor elfogyasztása a vacsora mellé a legtöbb ember vezetését nem befolyásolná. Ahogy a mediterrán országokban még egy üzleti ebéd mellé is a legtermészetesebb módon kérik ki a bort, úgy Magyarországon is van ennek hagyománya, amely a zéró toleranciával sérül.
 
2. A magyar borász szövetségek érdekei
 
A magyar borásztársadalom 2010-ben létrehozott egy 12 pontból álló javaslatot, amelynek utolsó pontja utal a zéró tolerancia felülvizsgálatára is, és a borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozását említi. A balatoni borászokat összefogó Balatoni Kör pedig 2020-ban egyértelműen a 0,5 százalékos alkohol-limit mellett tette le a voksot, efölött pedig súlyosabb büntetéseket javasolnak. Egyik fő érvük, hogy a zéró tolerancia országaiban egyáltalán nem kevesebb a közúti balesetek száma (forrás: hvg.hu)
 
3. Egységes gyakorlat létrehozása Európában
 
Európában rajtunk kívül Csehországban, Szlovákiában és Romániában nem lehet egy korty alkoholt sem inni vezetés előtt, a legtöbb ország egy bizonyos szintig tolerálja az alkoholfogyasztást. Lengyelországban, Észtországban, Norvégiában és Svédországban 0,2 százalékos véralkoholszintig nem jár büntetés, Szerbiában 0,3, Litvániában 0,4 százalék a határ. 0.5 százalékos véralkoholszint megengedett a legtöbb országban: Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lettország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Svájc és Törökország, Ciprus. Nagy-Britannia a legmegengedőbb: 0,8 százalékos határt húz (forrás: www.drinkdriving.org).
 
Fontos azonban, hogy sok helyen a megengedett érték fölött súlyosan büntetik a sofőröket. Sok esetben differenciálnak az országok abban is, hogy a sofőrök milyen régóta vezetnek. Horvátországban (16 és 24 éves kor között, illetve sofőröknek szolgálatban), Csehországban, Szerbiában (motorosoknak és kezdőknek), Romániában, Szlovákiában, Észak-Macedóniában (a kezdőnek és a hivatásosaknak), Németországban (2 évesnél frisebb jogosítvánnyal és 21 éves kor alatt) és Szlovéniában (3 évesnél frissebb jogosítvánnyal), csakúgy, mint nálunk, zéró tolerancia van.
 
A rendőr pedig nem azt kérdezi, hogy ittál-e aznap, hanem, hogy „Fogyasztott alkoholt az elmúlt 24 órában?”

 
Winelovers borok az olvasás mellé