Jön a VIII. Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója!

Borászportál
2013. május 21., 16:42


Programajánló - A Találkozó helyszíne a csodálatos Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A hazai pincészetek mellett, évről évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra május 31-e és június 2-a között.
Jön a VIII. Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója!
 
Jön a VIII. Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója!
.
Budafok az 1900-as évek elején a Monarchia borkereskedelmi központja volt. A Kárpát-medence borainak, több mint 70 %-a megfordult a helyi pincékben. Adottsága kiváló lehetőséget adott pincerendszerek építésére, a Duna és a vasútvonal egyszerűvé tette a közlekedést, az adók pedig kedvezőbbek voltak, mint a fővárosban – Budafok ugyanis akkor még önálló település volt.
 
Első alkalommal, 2006-ban egy olyan rendezvény megszervezése volt a cél, ami máshol nem található meg, aminek szellemisége, kisugárzása van. Azóta a Kárpát-medence jó néhány kiváló magyar borásza összesereglett Budafokon, igazodva a Budafok-Tétény Művészeti Fesztivál időpontjához, valamint a trianoni évfordulóhoz, ezzel is hangsúlyozva az összetartozást. Ez a szellemiség 2010-ben még nagyobb hangsúlyt kapott, amikor Laposa József kitűnő tájépítő mérnök és borász megfogalmazta a Borszerződést.
A Találkozó helyszíne a csodálatos Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A rózsakertben, a kiültetett fajták száma jelenleg 1200, ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie akkor sem, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze.
A hazai pincészetek mellett, évről évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra.
Borszerződés (részlet)
 „Mi, magyar borászok, határon innen és túl elérkezettnek látjuk az időt, hogy összetartozásunkat szerződésben erősítsük meg. Azokban a napokban, hetekben, amikor a magyar nemzet fájó gyalázatot mos le magáról a kettős állampolgárság megadásával és a nemzeti összetartozás kinyilvánításával, nekünk, magyar borászoknak szent kötelességünk a magyar borkultúra határokon átívelő egységét megteremteni. A Kárpát-medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borok teremnek. Ezek a természeti adottságok és az emberi munka közös eredményeként megszületett illetve születendő borok az összhang, az összetartozás jelképei. Az itt összegyűlt borászok hitet tesznek a Kárpát-medencében élő népek közös jövője mellett.” E Borszerződésben olvasható a rendezvény mottója is: „Hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység.”
Meghívott borászok:
AZ Nektár Pince - Tokaj-hegyalja
Balla Géza Pincészete - Arad-hegyalja - Ménes 
Berecz Stephanie - Tokaj-hegyalja
Bott Frigyes - Felvidék
Debreczeni Szőlőbirtok - Etyek-Buda
DiBonis - Szabadka
Dúzsi Tamás - Szekszárd
Ferenczi Szőlőbirtok - Szekszárd
Garamvári Szőlőbirtok - Balatonlelle
Kasnyik Családi Pincészet - Felvidék
Légli Ottó - Balatonboglár
Maurer Oszkár - Szerémség
Mátyás Pince - Kisújfalu
Nagy-Sagmeister Pince - Szerémség
Simon József - Eger
Skrabski Borászat - Balatonfelvidék
Srtekov 1075 - Felvidék
Tiffán Ede és Zsolt pincészete - Villány
Vindulo – Szerémség
A részletes programbontásért kattintson ide!
Winelovers borok az olvasás mellé