Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában

Borászportál
2013. október 28., 14:49


Ajánló - Egerben borpincéről beszélni, nem tartozik a legmeghökkentőbb, és legnagyobb újdonságokkal bíró hírek közé. Viszont egy olyan borpincéről, bormúzeumról, borszentélyről, ami több mint 220 éves, eredeti tufába vájt pincerendszerben található, 15 méter mélyen van a föld alatt, és aminek a története 1789-re nyúlik vissza, mindez a történelmi belvárosban, az már egy igazi hír lehet.
Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában
 
Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában


A 220 éves István borpince és Nemzeti Bormúzeum az egri Hotel Korona****/*** wellness, rendezvény és borszálloda tulajdona és annak épülete alatt található.

A pince Micski Istvánról – a tulajdonosok édesapjáról - lett elnevezve, aki az 1930-as világgazdasági válság után fogott a vendéglátós szakma műveléséhez, Arlóban, egy borsodi kis faluban. Borait Eger boros gazdáitól szerezte be, akikkel szoros barátság alakult ki. Egy-egy pohár jó egri bor fogyasztása, mindig felüdülést nyújtott számára. Szeretettel és élvezettel fogyasztotta, ha lehetősége volt, akkor cigányzene mellett tette mindezt. Tiszteletére és emlékére, a kulturált borfogyasztás egyik ápolójaként, lett a pince névadója.
 
Engedjék meg, hogy ezt a kuriózumot, ami a „Korona ékköve”, néhány gondolat ereéig bemutassuk.

A pincerendszer 4, eddig feltárt ágból áll, melynek 2 fűthető éttermi ágában 160 fő befogadására van lehetőség. Vendégeink eredeti környezetükben ízlelhetik a gasztronómia számára készített borokat, cigányzene és folklór program mellett.

Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában


Programjaink között az alap borkóstolástól kezdve a borgasztronómiai bemutatókon át a középkori lakomákig és az ötfogásos étel és borpárosításokig kínálunk programokat. Mesterszakácsunk kiváló alapanyagokból készíti a magyar és nemzetközi konyha előírásait és hagyományait betartva a helyi tradíciókon nyugvó ételsorokat. Kiváló szakembereink pedig a borok bemutatásán túl, egyedi borpince túrát tartanak Magyarország 22 borvidékét, köztük természetesen az egri és Eger környéki borvidéket bemutatva.

A szakembereink között található az ide év borgasztronómusa díját elnyerő, Bányai Róbert is.

Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában


A „BORSZENTÉLY” ágban érlelik a ház borait, amelyek Vincze Béla, Gál Tibor, Gál Lajos, Sike Tamás, dr. Dula Bence, Juhász Péter, Demeter pincészetéből valók. Egyben ezek a borok képezik a szálloda és borpince zászlós borait is.

A pince legidősebb bora az 1936-os Tokaji Aszú. A pincemester – Józsi bácsi, kicsik és nagyok kedvence – igazi vendéglátós szívvel ápolja és öregbíti a borpince hírnevét.

Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában
"Józsi bácsi"
A „NEMZETI BORMÚZEUM” - ágban, régi borászattechnikai eszközök bemutatása mellett, Magyarország 22 borvidékének, több mint 500 féle palackozott, valamint a borszéfekben őrzött muzeális értékű borai találhatók.
 
További információkért, ide forduljon:

Hotel Korona Eger****/***
Wellness, Rendezvény és Borszálloda
220 éves István pince és Nemzeti Bormúzeum
3300 Eger Tündérpart 5.
Tel: 00/36-36-313-670, 310-287, 422-577
Fax: 00/36/36/310-261
Web: www.koronahotel.hu
E-mail: info@koronahotel.hu
Winelovers borok az olvasás mellé