Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből


2023. november 24., 10:59


A vörösborok nagy ünnepén, november 25-én hazánk több borvidékéről kóstolhatunk vörösboros házasításokat, összesen mintegy 150 tételt. A Csúcsbor Terembe azokat várják, akik még ennél is többre vágynak, és egy-egy borvidék kiemelkedő tételeit ismernék meg. Ezúttal néhány kedvencünket mutatjuk be a Villányi borvidékről.
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
A Villányi borvidék hazánk legdélebbre eső szőlőtermő területe, ahol a különleges klíma- és talajadottságok kivételes borok előállítását teszik lehetővé. A borvidék sajátossága a gazdag borászati örökség, az apáról-fiúra öröklődő borkészítési hagyományok. 
 
A borvidéken az erős felmelegedések már kora tavasszal beköszöntenek, különösen a kedvező déli lejtésű, védett mezo- és mikroklímákban, ami a szőlő vegetációjára, a tenyészidő hosszára kedvező hatással van. Az ültetvények kimagasló mennyiségű és időtartamú napsugárzásban részesülnek. A szőlőtermő dűlők mindenütt a néhány méter vastag lösz felszínén kialakuló vályogos, löszvályogos talajon, barna erdőtalajon találhatók. A siklósi területek kalciumban gazdagabbak, amelyek markánsabb savháztartást biztosítanak az itt készült boroknak.
 
Nézzünk néhány csúcsbor termes villányi tételt!
 

Csodás fajtajelleges illat fekete ribizlivel, kevés szederrel, borssal és csillagánizzsal, minimális toastossággal a végén. Kóstolva komoly test, szépen lekerekedett tanninok és izgalmas savak. Az ízeket a fekete ribizli vezeti, de némi szilva és szeder is megjelenik.
 
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
 
Jackfall Villányi Franc 2019 H3 

A Jackfall Bormanufaktúra különleges hordószelektált tétele. Illatában intenzív piros és fekete bogyós gyümölcsök, kiegészülve édes fűszerekkel. Kóstolva egyszerre intenzív és elegáns, közepesnél csak egy picivel nagyobb testtel, kerek savakkal és elképesztő gyümölcsösséggel.
 
James Suckling 98 pontra értékelte
 
Érett rubinvörös, illatában mély, összetett, játékos, gyógynövények és cseresznye, szilva karakterekkel. Ízben kerek és lágy, érlelt, harmonikus. Van benne egy kis vadság, emellett érett tanninok és szép savak, amelyek 10-15 évig is élvezhetővé teszik ezt a rendhagyó tételt.
   
Élénk, kifinomult merlot illat, friss, feszes. Szájban a hordóvanília még erőteljes, de az egyensúly tökéletes, feszes, szép szerkezettel, jó arányokkal. A tannin szép, kissé fiatal, de szépen betölti a szájat.
 
Tudtad? James Suckling időről időre lepontoz egy Malatinszky bor, és a pontszám mindig 95 vagy azon felüli.

Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
 
 
 
A Bocor és a Csicsó dűlő cabernet sauvignon és cabernet franc válogatott szőlőszemeiből készült, a pincészet csúcsbora, csak a kiemelt években készítik el. A bor 12 hónapig érlelődött 225 literes új magyar tölgyfahordóban, az érlelés során még hordón belül is történik egy szelektálás. A két fajta értékei mesterien egyesülnek a borban, amelyben csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével.
 
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
   
Jekl Flóra csúcsbora, a nagy évjáratokban, a válogatás a legjobb hordókból és a legjobb ízekből készül. Mindig két fajta házasságából születik, melyek a Fekete-hegy dűlőben teremnek. Ezek a világfajták, ezen a termőtájon érett, meleg, bársonyos tannint adnak a magas extrakttartalom mellett.
 
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
 
Illatában kékszőlős, tanninos, ugyanakkor kellően száraz, áfonyás, kékszilvás, dongás, tölgyfás, szárított gyümölcsös, kakaós, csokis, icipicit fekete ribizlis - remek kipárolgásokkal. Ízében szintén kékszőlős, hordós, tanninos, csokis, kakaós, kávés, kellő maradék cukor mellett száraz, olajos, sűrű, komplex, szilvalekváros, áfonyás, szárított gyümölcsös, bársonyos, simulékony, simogató, érett bor benyomását kelti.
 
„A Villányi Franc az elegancia és a harmónia megtestesítője"
 
A Pincészet alapítója, Teleki Zsigmond, az egyik leghíresebb magyar szőlész, az ő öröksége ma is meghatározó a birtok távlati céljaiban és mindennapi életében egyaránt. A Villány legismertebb dűlőjének a szőlőjéből erjesztett bort a legnemesebb hordókban érlelik. Ezek válogatásából készült a pincészet első, super premium Villányi Franc-ja. 
 
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
 
Intenzív illatában erdei gyümölcskosár és fűszer kavalkád. Buja, magával ragadó zamatát a tölgyfa pörköléséből származó ízek mellett, az áfonya és a málna vezetik. Testes, de nem nehézkes bor, amely magában hordozza a fajtára jellemző eleganciát.
 
A borászat TOP míg a Villányi Borvidék „zászlós” vörösbora
 
Magas hozamkorlátuzású, organikus, vegyszermentesen művelt szőlőből készült, fenolos érettségben kézi szürettel és kézi bogyóválogatással. A feldolgozás során kizárólag természetes és vegán alapanyagokat használtak fel. A bort 225 literes első töltésű magyar, francia “bordeaux” típusú és amerikai tölgyfahordókban 23 hónapon keresztül finom seprőn (sur lie) érlelték.
 
A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, a pohárba szippantás után a csokor kinyílik és egy kifinomult, de bombaként ható illata árad belőle. Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar ízvilága dominál, de érezzük a hordóból származó fűszerességet is, mely kis vaníliával, valamint a kökény, a csokoládé és a kávé aromáival elegyedik. Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt tartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi a bort. Tüzes, testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor hosszú utóízzel, hosszú eltarthatósággal.
   
A bort 225 literes első töltésű magyar,francia “bordeaux” típusú és amerikai tölgyfahordókban 20 hónapon keresztül finom seprőn (sur lie) érlelték. A szőlő „megköszönve” a természetes művelést, gyönyörű savakban, érett gyümölcsökben köszön vissza a borban. Lekerekedett tanninok, masszív, kristálytiszta szerkezet, hosszú utóízzel. Struktúrája több éves érlelést tesz lehetővé.
 
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
 
Egy különlegesen szép és egyedi bor, amely limitált palackszámban érhető el kizárólag a Riczu webshopban és a borászatban.
  
Gilbert&Gaillard International Challenge Bailly 2021 Gold
Women’s Wine & Spirits Awards 2022 Gold
 
Első illatában feketecsokoládé és aszalt meggy, édes fűszerekkel, ízében e hatások folytatódnak, tüzes, egész szájat betöltő komplexitással. Kis szellőzés után enyhe kardamom illat fűszerezi. Ez később megjelenik a kortyban is, kifejezett szedres aromával. Közepes savtartalma tökéletes egyensúlyt képez a textúrába simult alkohollal. Lecsengésében a nagyon elegáns csokoládé dominál.
 
Kedvenc villányi boraink a csúcsbor teremből
   
A főborász, Kövesdi Zsófia ritkaságszámba menő alkotása: a borvidéken kevés syrah ültetvény található, így nincs hosszú előtörténete e fajtának. A tétel francia, amerikai és magyar „ medium „ pörkölésű hordókba került. A 12 hónapos részint 225, részint 500 literes kishordókban végzett érlelés a syrah jellegzetes borsos és virágos jegyeket kiemelte, emellett vaníliás és étcsokoládés aromákkal gazdagította.
 
Szigorú minőségi szortírozást és házasítási próbákat követően a kiválogatott mennyiség 2 293 palack Ars Poetica Syrah 2020-at eredményezett. A bor nem egy robosztus, lekváros újvilági shiraz, sokkal inkább a Rhone-völgy syrah stílusát képviseli.
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé