Közeledik a Magyar Borok Bálja

Piskor Fanni
2019. november 23., 07:01


Közeledik a 15. Magyar Borok Bálja, ahol a fenséges degusztációs menü mellett felsorakoztatjuk az ország legkiemelkedőbb borait is.
Közeledik a Magyar Borok Bálja
A bál helyszínéül a Corinthia Hotel Budapest imponzáns bálterme szolgál, ahol az exkluzív borvacsorán részt vesznek a hazai kulturális és üzleti élet szereplői mellett az ország legkiemelkedőbb borászai is.

A bál háziasszonya idén is az elbűvölően bájos Ördög Nóra lesz. A hangulatról számos sztárfellépő fog gondoskodni. A Chansos Elysées francia sanzonesttel készül, Csemer Bogi, Kárász Eszter, Tompos Kátya fog énekelni Wagner-Puskás Péter kíséretében. Az ország legismertebb swing zenekara, a Group'n'Swing is fellép, a vacsorát Farkas Sándor zongorával kíséri, majd az éjszaka folyamán a Jazzy Rádió alapítója, Dj Suri Imre gondoskodik a hangulatról.
 
Minden évben a Magyar Borok Báljának menüjét az ország legjobb tételeinek kiválasztását követően alkotjuk meg. Olyan borstílusokat választunk, amelyek jellemzően meghatározzák hazánk kínálatát: tradicionális pezsgő, furmint, hárslevelű, olaszrizling, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, tokaji aszú. A kiválasztott borokhoz pedig hosszas válogatást követően neves séfek álmodják meg a vacsora fogásait.
 
Habár az ételeket még titokban tartjuk, a menühöz válogatott tételek sorát már most megosztjuk veletek:
 
A vendégeket üdvözlő italként a Kreinbacher Birtok két kiemelkedő tradicionális pezsgője várja.
 
Közeledik a Magyar Borok Bálja
 
A Classic Brut illatában gyümölcsösség, virágosság mellett karakteres palackos érlelési aromák is megjelennek. A házasítás 57% furmint, 29% chardonnay, 14% pinot blanc összetételű. Ízében fehérhúsú csonthéjasok, citrusok, barack, ásványosság, mogyoró, keksz, toast, élesztősség jellemzi. Gazdag, összetett tétel 9 gramm/ liter cukortartalommal.


Közeledik a Magyar Borok Bálja

A Prestige Brut illatában is megjelennek a citrusok, őszibarack, ásványosság, élesztős jelleg, ami ízében finom érlelési jegyekkel egészül ki. 100% furmintból készül, amelyet 8,5 gramm/ liter cukortartalom egészít ki.


Közeledik a Magyar Borok Bálja

Az amuse bouche-t követően a menü fogásait kísérve első tételként érkezik a Laposa Pincészet Apukám Világa 2017. Ászokhordóban érlelt, vulkanikus olaszrizling a javából. Összetett tétel, ami érett ízjegyekkel, magasabb alkohollal, badacsonyi savakkal képviseli a régi nagy borokat - a pincészet így mutatja meg a termőhely egyediségét. A szőlő a Laposa Pincészet első saját területéről származik, az Olaszrizling-tábláról. Olaszrizlinghez mérten ásványos, érett, illatában citrusok, csonthéjasok, keserűmandula.
 
 
Közeledik a Magyar Borok Bálja
Ezután a poharakba kerül a HOLDVÖLGY Vision 2017-es évjárata. Magas minőségű, válogatott alapanyagból készül, három tokaji szőlőfajta házasításából (furmint, hárslevelű, kabar). Citrusok, zöldalma, egres, őszibarack és herbális jegyek jellemzik, elegáns maradékcukorral.
 
Közeledik a Magyar Borok Bálja

Továbbiakban a Vida Borbirtok Bikavér 2016-os évjáratával folytatódik a borsor. Egy kiváló tradicionális bikavér házasítás válogatott kékfrankos, merlot, cabernet franc, kadarka szőlőfajtákból. Illatában igéző érett pirosbogyós gyümölcsök, ízében a fűszeres hordóaromák mellett aszalt feketebogyós gyümölcsök jelennek meg. Bársonyos, kerek savak, testes, elegáns Bikavér Szekszárdról.

 
Közeledik a Magyar Borok Bálja

Ezt követően a Malatinszky Kúria Maghari 2015 tétel következik. Ezzel a tétellel alkotta meg Malatinszky Csaba a MÉTHODÉ MALATINSZKY-t, amiért francia innovációs nagydíjjal tüntették ki. Nagy odafigyeléssel, gonddal született hihetetlenül egyedi tétel, érlelhetősége legalább 15-20 év. A legelső, 2015-ös évjáratból 1341 palack készült.

 
Közeledik a Magyar Borok Bálja

A tokaji aszú sem hiányozhat a sorból, így a rendkívül elegáns és összetett 2006-os Pajzos 5 puttonyos tokaji aszúval zárjuk a borvacsorát. A mézes, diós, rumos, citrusos, hársvirágos aromák mellett avaros-gombás palackbuké is megjelenik. 178 g/l maradékcukorral elképesztő egyensúlyt és minőséget mutat.
 
Az üdvözlőfalatokért idén is a Caviar&Bull felel, az elő- és főételeket a Corinthia Hotel Brasserie & Atrium étterme biztosítja, az állófogadásos vacsora fogásait pedig a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő készíti el. 
 

Ha ez a sor sem lesz elég, a további csúcskategóriás tételeket a sétálótérben lehet megkóstolni, hiszen már negyedik éve, hogy nem csupán a borvacsorán lehet részt venni, hanem az exkluzív sétálókóstolón is.

Zárásképp ezzel a hangulatvideóval készültünk:

 
Winelovers borok az olvasás mellé