Ördög Nóri vall borról és tücskökről

Geri Ádám
2019. szeptember 10., 09:01


Ördög Nóra mesél boros kedvenceiről és ázsiai. kalandjairól. Izgalmas részletek a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor kiadványban megjelent interjúból.
Ördög Nóri vall borról és tücskökről
„Hidegebb téli estén egyértelműen a vöröset kívánom inkább” – nyilatkoztad egyszer a Borászportálnak. Most, egy nyárvégi szerda délutánon mit innál szíved szerint?

Nagyon szívesen felpukkantanék egy Kreinbacher pezsgőt. Eleve szeretem a habzóborokat, az ő pezsgőiket meg egyenesen imádom, de csodálatos az egész somlói birtokuk. Nagyon régóta készülünk oda a férjemmel, csak eddig valahogy nem jött össze. Szeretem a borokat, most már eljutottam arra a szintre, hogy tudom, milyen stílus áll közel hozzám, de távolról sem vagyok szakértő. Nálam a bor azért az alkalomhoz, az emberekhez, a nyugalomhoz, a meghitt pillanatokhoz kötődik. Elég gyakran előfordul, hogy Palkóval este egy pohár mellett vezetjük le a napot és beszéljük meg, mi történt velünk.
 
Ördög Nóra, a Magyar Borok Bálja háziasszonya a bálról:
 
„Egy olyan színvonalas rendezvény, ünnep, amiből már csak nagyon kevés van a báli szezonban, talán emiatt is csillant fel a szemem, amikor felmerült a lehetőség –  mondja Ördög Nóra, aki 2017-ben elfogadta a felkérést, azóta minden évben ő a Magyar Borok Bálja háziasszonya. – Különleges alkalom olyan helyen dolgozni, ahol a részvétel önmagában is élményt jelent számomra. Magam is végigkóstolhatom a fantasztikus menüsort és hozzá a kiváló borokat, persze csak óvatosan, hogy még a vacsora végén is el tudjam látni a teendőimet.” Hogy Nóri mennyire nem (csak) munkaként tekint a Magyar Borok Báljára, jól mutatja, hogy a kötelező program, vagyis a vacsora után is ott szokott maradni. „Amikor véget ér a klasszikus ültetett vacsora, a vendégek kimennek a sétálótérbe és a sétálójegyes vendégekkel együtt töltik az este további részét, megindul a szabad áramlás. Ráadásul az ottani kis standonkon tovább lehet kóstolni borokat és ételeket, egy gasztrorobbanássá változik az egész. Egy kis szarvasgomba itt, egy kis bonbon, egy kis sajt amott. Ettől van olyan jó hangulata, hiszen nem az történik, hogy eszünk, aztán táncolunk, vagy ha nem szeretünk táncolni, akkor mehetünk a dolgunkra, hanem még mindig egy csomó élmény vár ránk. Nagyon jól ki van találva az egész.” Tavaly férje nélkül kellett mennie, de így sem volt kérdés számára, hogy jól fogja eltölteni az estét. „Régről ismerjük a Figula Misiéket, velük beszélgettem, és egy nagyon kedves barátunk is eljött. De ha ez nincs, akkor sincs az ember elveszve. A téma és a színvonal eleve garantálja, hogy jó társaság verődik össze a bálon, bármikor odaszegődhetünk egy meghívott borászhoz vagy egy vendéghez beszélgetni. Igazi társasági esemény.” És hogy profi műsorvezetői szemmel, a kulisszák mögé belátva milyen a rendezvény? Nóri saját bevallása szerint az elmúlt három évből nem emlékszik egyetlen apró bakira sem, „egyszerűen minden flottul és profin szervezett”.
 
Ha szeretnél vele és sok más hírességgel találkozni, gyere el 2020. február 15-én a Magyar Borok Báljára, hazánk legexkluzívabb boros eseményére.

Áprilisban és májusban forgattátok az Ázsia Expressz második évadát Sri lankán, Indiában és Thaiföldön. Ilyen egzotikus helyeken is nagy a felfedezőkedv?

A kirándulás részénél abszolút. Most volt egy tíz napos nem tervezett leállás, úgyhogy a családdal kihasználtuk az alkalmat és körbejártuk Sri Lankát. Ami a gasztronómiát illeti, ott óvatosabb vagyok. Fontos, hogy legyen valami elképzelésem arról, egyáltalán mit is eszem. Indiában hajtott a kíváncsiság, hogy megkóstoljam azt az ételt, amit itthon szoktam rendelni az indiai étteremben. Nagy élmény volt a felismerés, hogy mennyire hasonlítottak az ízek. A húsevésről viszont gyakorlatilag leszoktam kint, mert az ázsiaiak egyszerűen teljesen mást gondolnak a húsról. Egyben főzik meg a csirkét, utána fognak egy gigantikus bárdot és kicsi kockákra felaprítják csontokkal, inakkal, porcokkal együtt. Ezeket a kockákat aztán beleporciózzák a különböző kajákba. Sosem tudhatod, milyen szilánkosra törött csonttal, vagy éppen a csirke melyik részével találkozol a tányérodon.
 
Ördög Nóra Junior Prima díjas televíziós műsorvezető. Az általános és a középiskolát Szegeden végezte, diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett. Első televíziós szereplése a Top of the pops című zenei műsorban volt, majd a Kölyökklub és a Szombat esti láz műsorvezetője, illetve szerkesztője volt. Azóta számos tehetségkutatót, vetélkedőt, show-t vezetett. 2010-ben feleségül ment Nánási Pál fotóművészhez, két gyerekük született.

Tücsköt-bogarat bevállaltad?

Nagyon kapacitáltak, a versenyzőknek például hatalmas svábbogarakat kellett enniük.
 
Ha kiváncsi vagy rá, hogy Ördög Nóri evett-e végül tücsköt, illetve milyen további furcsaságokkal találkozott az Ázsia Expressz forgatása alatt, a teljes cikket elolvashatod a szeptember elején megjelent a Winelovers 100 - A legjobb magyar bor magazinban. Az érdekes interjúk mellett természetesen az is kiderül, mik voltak az elmúlt időszak legkiemelkedőbb hazai borai. Ha meg is kóstolnád a 100 tétel legjavát, gyere el szeptember 21-én a Corinthia Hotel Budapestbe a Winelovers 100 Nagykóstolóra!
 
Winelovers borok az olvasás mellé