Milyen különbségek vannak a chardonnay és a viognier között?

Borászportál
2016. május 07., 20:07


A chardonnay és a viognier is testes fehérbort adó fajták, amelyeknek krémes textúrája a fahordóban való érlelésnek köszönhető. Nehéz megkülönbözteti őket egymástól, de vannak apró különbségek, amelyeket ha jól ismerünk, akkor az ételekhez is könnyebben párosíthatjuk ezt a két szőlőfajtát.
Milyen különbségek vannak a chardonnay és a viognier között?
A vakkóstolásnál jelent igazán nagy kihívást a chardonnay és a viognier megkülönböztetése. A Winefolly összegyűjtötte ezen két fajta néhány fontos tulajdonságát, amely segít a fahordós érlelésű tételek felismeréséhez.

Chardonnay 
 
A chardonnay legjobban beazonosítható gyümölcsaromája, függetlenül attól, hogy hol termesztik, a sárga alma. Néhány hűvösebb klímájú, reduktív chardonnay esetében a citrusok (a citromhéjtól egészen az ananászig) jobban érvényesülnek, de alapvetően dominálnak az almának és a körtének a jegyei. 
 
Milyen különbségek vannak a chardonnay és a viognier között?
Chardonnay szőlősor (Forrás: Trentodoc.com)

 
Viognier
 
Illatában a virágos tónusok érvényesülnek elsősorban, mint a rózsaszirom és az egzotikus parfüm. Ezen túlmenően a mandarin, mint édes citrus, is meghatározó a borában. Ez általában nem olyan nyilvánvaló, mint a friss, savas citrusok. Az aromaprofilt bővíti ez az édeskés mandarinos ízjegy, amelynek köszönhetően a kortyban némi maradék cukorra következtethetünk, de ezek általában száraz borok. Gyakran felfedezhető benne a trópusi- és a csonthéjas gyümölcsök is.
 
Milyen különbségek vannak a chardonnay és a viognier között?
Viognier fürt (Forrás: Chateaugrillet.com)

 
Kóstolás
 
A chardonnay határozottan indít, majd lecsengésében krémes és némi sós íz érezhető, de ez utóbbi függ a szőlő termesztésének helyétől. Ezzel szemben a viognier lágyan indít, majd kezdetben egy olajos ízérzet van a szájpadlás középső részén, ezt követi a mandarin, és lecsengésében a citrushéj dominál. Mindkét fajta azonos kategóriába tartozik, ha a testet nézzük (feltéve, ha közel azonos éghajlatról származnak). A citrusfélék mellett a viognierben több a kesernyés és a mandulás íz a korty végén.
Bor-étel párosítás
 
A hordós érlelésű chardonnay krémes, viaszos, de édes ízérzetet nem kelt, valamint a citrom és a sárga alma aromái a hangsúlyosak. Jól párosítható zöld fűszerekkel készített ételekhez, mint a tárkony, borsikafű és kakukkfű. A karcsúbb fehér húsokat érdemesebb fogyasztani hozzá, például csirke, pulyka, sertés karaj vagy fésűkagyló.
 
A szintén fahordóban érlelt viognier ízében kevésbé tűnik savasnak, köszönhetően a parfümös aromának és az olajos textúrájának. Marokkói és tunéziai fűszerekkel készült húsok (sáfrány, kurkuma, gyömbér, paprika), gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa), gyümölcsök (sárgabarack, narancs) és közepes-súlyú, umami ízt hordozó (rák, homár, folyami hal, karaj) ételek mellé ajánlott fogyasztani. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé