Minden napra egy aszú: Babits 5 Puttonyos Aszú 2013

Borászportál
2018. március 06., 14:10


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Babits 5 Puttonyos Aszú 2013
Babits Pincészet, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
 
Furmint és hárslevelű szőlőfajtákból készített különlegesség, a több száz évre visszanyúló technológiával készítve. A 2013-as évi aszútermés rendkívül jó alapanyagot biztosított a pincészet számára, és ezt kihasználva egy többszörösen aranyérmes bort készítettek belőle. A hosszú hordós érlelésnek is köszönhetően rendkívüli ízharmónia és komplexitás jellemzi a bort, amelyben a markáns savtartalmat 133 gramm / liter cukortartalom egészíti ki. A Babits Pincészetnél vadhúsokhoz, libamájhoz, gyümölcsökhöz és persze desszertekhez ajánlják. 
 
A Babits Pincészetről: 
 
A család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart.
 
A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.
 

A család hagyományos módon kezdi a szüretet október második felében, amikor a szőlő már túlérett állapotba kerül, és a szőlő cukortartalma eléri a 22-24 fokot. Az egyes dűlők szőlőtermését külön kezelik a szürettől a palackozásig. A préselést igen kíméletesen végzik. Az így kapott magas minőségű must az alapanyaga a mindig magas színvonalú Babits boroknak. A tokaji borok jellegzetes karakterének kialakulásában meghatározó szerepe van a pincének, a pincefalakat borító nemes penésznek (cenospodium cellare) és a nagy tradíciókra visszavezethető tölgyfahordókban való érlelésnek. A riolittufába vájt, több száz éves pince hőmérséklete állandó 10-12 C.
 
A borászat Tolcsvai pincéjét borkóstolásra alakították ki. A pince közel ezer éves múltra tekint vissza, melyet jellemez az is, hogy a tokaji borok előállításához elengedhetetlen nemes-penész (Cladosporium Cellare) borítja végig a pince falát. A pince nagysága max. 45 fős csoport befogadására alkalmas. Itt az ínyencek végigkóstolhatják a borászat igen széles kínálatát az alapboroktól az aszúkon keresztül a nagydíjas borkülönlegességekig. 2002-ben a pincét a világörökség részévé nyilvánították.
 
Minden napra egy aszú: Babits 5 Puttonyos Aszú 2013
 
Facebook oldal: Babits Pincészet
Winelovers borok az olvasás mellé