Minden napra egy aszú: Füleky Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

Borászportál
2019. március 14., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Füleky Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013
Füleky Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013 

Sokat váratott magára ez a kiváló termést adó és kiegyensúlyozott évjárat, de 2013-ban végre újra elkészíthettük a világ egyik legfinomabb, nemes édes borát. Ásványos, komplex, felfedezésre váró, selymes aszú, mely Bodrogkeresztúron, Tokajban és Mádon válogatott aszúszemekből készült. Ízében kandírozott narancs, pisztácia; illatában zsálya, szegfűszeg, bazsalikom és aszalt füge jegyek dominálnak. Savai frissé, jó ivásúvá varázsolják, és hatalmas érlelési potenciált garantálnak. Hétvégi családi ebédek méltó kísérője lehet libamáj, érlelt sajtok és aszalt gyümölccsel készült desszertek vagy akár húsételek társaságában, 12-14 C-ra hűtve.
 
Alkohol: 10 %vol
Cukor: 170 g/liter
Sav: 7,7 g/liter
 

"A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky-kúriával Bodrogkeresztúr központjában található. A történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az „Év Ipari Épülete 2011” címet. A rangos díjnak köszönhetően ország- és világszerte ismertté vált az épület aszimmetrikus homlokzata, aminek kompo- nálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet.
Az 1998-ban alapított birtok borásza Brezovcsik György, területe 25 hektár öt település 11 dűlőjében. (Teleki, Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy, Úrágya, Király, Veresek, Somos, Sajgó, Palandor).

A szőlőben folyamatosan kísérletezünk, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megismerjük területeink adottságait és a bennük rejlő lehetőségeket dűlőszelektált száraz borok készítésével. 2013 óta palackozunk dűlős tételeket, a 2017-es évjáratban öt dűlős borunk jelent meg számozott palackban. Birtokborunk, dűlőszelektált, késői szüretelésű és aszúboraink közös jellemzője az egyensúly és az elegancia."

>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.
 
Winelovers borok az olvasás mellé