Minden napra egy aszú: Füleky Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Borászportál
2018. március 14., 17:50


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Füleky Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Füleky Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 
"Sokat váratott magára ez a kiváló termést adó és kiegyensúlyozott évjárat, de 2013-ban végre újra elkészíthettük a világ egyik legfinomabb, nemes édes borát. Ásványos, komplex, felfedezésre váró, selymes aszú, mely Bodrogkeresztúron, Tokajban és Mádon válogatott aszúszemekből készült. Ízében kandírozott narancs, pisztácia; illatában zsálya, szegfűszeg, bazsalikom és aszalt füge jegyek dominálnak. Savai frissé, jó ivásúvá varázsolják, és hatalmas érlelési potenciált garantálnak. Hétvégi családi ebédek méltó kísérője lehet libamáj, érlelt sajtok és aszalt gyümölccsel készült desszertek vagy akár húsételek társaságában, 12-14 C-ra hűtve."
 
Alkoholtartalom: 10 % vol, cukortartalom: 170 g/liter, savtartalom: 7,7 g/liter
 
 
Füleky Pincészet
 
A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét.. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky-kúriával Bodrogkeresztúr központjában található. A történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az „Év Ipari Épülete 2011” címet. A rangos díjnak köszönhetően ország- és világszerte ismertté vált az épület aszimmetrikus homlokzata, aminek kompo- nálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet.
 
Az 1998-ban alapított birtok borásza Brezovcsik György, területe 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben (Teleki, Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy, Úrágya, Király, Veresek, Somos, Sajgó, Palandor). Birtokboruk, dűlőszelektált, késői szüretelésű és aszúboraik közös jellemzője az egyensúly és az elegancia.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
Winelovers borok az olvasás mellé