Minden napra egy aszú: Gróf Degenfeld Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013

Borászportál
2019. március 08., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Gróf Degenfeld Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013
Gróf Degenfeld Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013
 
Színében halvány szalmasárga. Illatában a kandírozott narancshéj és a birsalma lekvár keveredik, enyhe őszibarackkal vegyülve. Ízben mézes finoman citrusos jelleggel, majd az őszibarack is megjelenik, a végét pedig kis törökméz teszi izgalmasság. Ez a bor már ebben a „fiatal” állapotában is páratlan élményt nyújt, de ízgazdagsága az évek múlásával folyamatosan bővülni fog. 100% furmint aszú. 
 
Termőhely: Mezőzombor - Galambos dűlő: talaja jellemzően barna erdőtalaj, azonban előfordulnak benne lösz foltok. Az alapkőzet riolit, amely szinte teljesen fedett riolit tufával. Tarcal - Terézia dűlő: talaja a lösz és a barna erdőtalaj optimális keveréke, amely riolit alapkőzeten, de perlit kúpon nyugszik.

Szőlőültetvény: 1999 és 2010 között lett újratelepítve, 1,8 illetve 2 méteres sortávolsággal és 0,8 méter tőtávolsággal a modern szőlőtermesztés irányelvei szerint. A tőkén 2 rügyes rövidcsapos metszést alkalmazunk. A tőketerhelés 1,5 kg. Az összes szőlőültetvényünk 2009 óta organikus művelés alatt áll.
 
Évjárat: 2013 egy nehezen induló évjárat volt. Későn tavaszodott, márciusban tartós hóesés, májusban hűvös idő és sok csapadék volt jellemző.. Az elhúzódó virágzás során sok apró "madárkás" bogyó született. Június közepétől beköszöntött az igazi nyár, forró száraz napok következtek. A szőlő behozta a tavaszi lemaradását. Szeptember elejére beértek a muskotályfürtök, majd ezt követően a száraz borok alapanyagai is. A kedvező szeptemberi időjárásnak köszönhetően elindult az aszúsodás a fürtökön. Sok és kiváló minőségű aszúszemet sikerült begyűjteni.

Borkészítés: 24 órás áztatás után fajélesztővel tartályban erjesztettük. Egyik felét új, másik felét másodvagy harmadtöltésű tölgyfa hordóban érleltük 20 hónapon keresztül. Cukortartalom: 197 g/l
 
 
"A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyomány alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérel bennünket. Főborászunk kezei alól a borvidék vezető szőlőfajtáit – a furmintot, hárslevelűt és sárgamuskotályt – tiszta stílusban bemutató fajtaborok, valamint tokaji édes borkülönlegességek kerülnek ki, mint például a kései szüretelésű borok, a szamorodni és a híres Tokaji aszú. Büszkék vagyunk nemzetközi sikereinkre, és a rangos borversenyeken évről-évre elnyert díjainkra. A 35 hektáros ültetvényeinken, több mint egy évtizede organikus szőlőtermesztés folyik. A 2017-es évjárattól kezdve organikus jelzéssel ellátott boraink is elérhetővé váltak."

>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.
Winelovers borok az olvasás mellé