Minden napra egy aszú: Hétszőlő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010

Borászportál
2020. augusztus 10., 06:52


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: Hétszőlő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010
A lével szinte megegyező mennyiségű aszúszemeket frissen préselt mustban áztatták. A bor nagy koncentrációjú, kerek, testes, a lösztalajnak kösönhetően viszont elegáns és bársonyos is.
 
"Hisszük, hogy az organikus műveléssel meg tudjuk védeni a szőlő vitalitását és jobb minőséget kapunk most is és a jövőben is. A filozófiánk értelmében borainkat kizárólag saját szőlőből készítjük." (Makai Gergely birtokigazgató)
 
Szőlőfajta: 100% furmint
Dűlő: Hétszőlő, Nagyszőlő
Talaj: vékony lösz, vulkanikus altalaj
Tőkék életkora: 20-25 év
Érlelés: 2,5 évig hordóban
 

Évjárat

2010 alapvetően esős és hűvös volt. Csak azok a pincék tudtak egészséges szőlőt szüretelni, akik nagy gonddal művelték az ültetvényeiket. Bár nehéz év volt, a Hétszőlőnél októberben erős botritiszesedés jelent meg az érett szemeken. Ez magas ugyanakkor elegás savú aszút eredményezett, ami a magas cukor ellenére frissességet biztosít a bornak valamint akár több évtizedig is érlelhetővé teszi.
 
Alkohol: 11,43%
Sav: 11,4 g/l
Maradékcukor: 140 g/l

Kóstolási jegyzet
 
Nagyon gazdag illatok, benne kajszibarackkal, citrussal, trópusi gyümölcsökkel és szárított sárgadinnyével. Ugyanez a gyümölcsösség a szájban is megjelenik, gazdag, komplex korty rendkívül magas és mégis elegáns savval. Még mindig komoly potenciállal rendelkezik.
 
Ételpárosítás
 
Krémes, gyümölcsös desszertek, libamáj.
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé