Minden napra egy vörösbor: Bujdosó Kokas 2009

Borászportál
2018. november 01., 14:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Bujdosó Kokas 2009
A borról:

100% merlot a balatonboglári Kokas-dűlőről. A gránátszínű bor illatát érett, kék és fekete bogyós gyümölcsök illata tölti meg, amelyeket fűszeres asszociációk kereteznek. Az érett alapanyagból és a hosszú palackos érlelésből fakadóan a száraz bor szinte édes hangulatot áraszt a kortyban is. A telt test, a magas alkoholtartalom és a komoly tanninok mellett szilvás, szedres, meggyes zamatok állnak a középpontban, mellettük pedig pörkölési és fűszeres ízek érezhetőek. Remekül passzol hozzá a sült báránycomb, vadpörkölt, gombás-karamellizált hagymás tészta.
 
 
A borászatról: 
 
A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig terül el. A szőlőben és a pincében a Bujdosó család három generációja dolgozik azért, hogy a szőlőből eredő, gyümölcsös zamatokat minél teljesebb formájukban megőrizzük a borokban. A balatoni nyarat zárják palackba.
 
A szőlőterületeink kétharmada fehérszőlő, de a kékszőlőkből is széles kínálattal várják a borkedvelőket. Legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t is. A kékszőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Prémium boraikat régóta vitorlázó családként a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT!
Winelovers borok az olvasás mellé