Minden napra egy vörösbor: Dúzsi Görögszó 2012

Borászportál
2017. november 14., 10:08


Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták, így pedig a bordói stílusú vörösborok továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek közül a legmenőbbek ezúttal a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében mutatkoznak be. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Dúzsi Görögszó 2012
A bor: Dúzsi Görögszó 2012
 
"A pincészetünk egyik első házasítása a Görögszó, mely majdnem negyedévszázados múltra tekint vissza. Ez a házasítás csak kiemelkedő évjáratokban készül el. A Görögszó-dűlő a szekszárdi borvidék egyik legjobb adottságokkal rendelkező területe, ahol öreg tőkéken cabernet franc és cabernet sauvignon szőlőfajtákat termesztünk. A Görögszó alapja cabernet franc (80%) és ezt egészítettük ki cabernet sauvignon-nal melyet 14 hónapig első- és másodtöltésű barrique hordókban érleltünk és minimum 4 év után hozunk forgalomba." - Dúzsi Bence. 
 
A borászat: Dúzsi Tamás Pincészete
 
A nagyszülők munkája után 3,3 ha kékfrankos szőlőt sikerült kárpótlási jegyen vásárolni Sióagárd-Lányváron, ezzel indult a „Szegzárdi” magánvállalkozásuk 1994-ben. Az első boruk az 1992-es évjáratú Kékfrankos-Merlot Cuvée volt, mely az akkor nagy jelentőségű Országos Borversenyen 1994-ben aranyérmes lett.
 
Már 1994 előtt is rendelkeztek kísérleti területekkel, ahol új fajtákat próbáltak ki Szekszárd egyik szomszédos falujában. Ezt az innovatív vonalat az óta is követik, rengeteget fejlesztenek, kísérleteznek mind a borászat, mind a szőlészet terén a még kiemelkedőbb minőség elérése érdekében.

Vörösboraink készítésénél Dúzsi Tamás még a nagy öregektől fiatal korában ellesett borkészítési módokat alkalmazza, és az 1964-ben megkezdett szőlész-borász diáksága alatt kóstolt borok ízvilágához hasonló borokat készít, erre a legjobb példa tradicionális módon készült, öregtőkés Kadarka boruk.
A rozékészítés egy későbbi történet. 1996-ban egy véletlen folytán kezdtünk a rosé készítésébe. A leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedték le először a kékfrankosból a mustot rosénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rosé annyira jól sikerült, hogy sorra nyertük vele a teszteket, borversenyeket.
 
Igyekeznek a helyi fajtákra támaszkodni, mint pl. kékfrankos, kadarka, amelyeket a szekszárdi ízjegyeket megőrizve egészítenek ki a világfajtákkal, merlot-tal, cabernet-tel, pinot noir-ral. Ilyen pl. a legelső boruk leszármazottja, egy tipikus szekszárdi ízjegyű bor az Ó vörös cuvée, melyet ’92 óta évről évre elkészítenek.