Minden napra egy vörösbor: Hudák Individuum 2011

Borászportál
2017. november 10., 08:00


Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták, így pedig a bordói stílusú vörösborok továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek közül a legmenőbbek ezúttal a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében mutatkoznak be. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Hudák Individuum 2011
A bor: Hudák Individuum 2011
 
Színe sötétbíbor, enyhén téglás árnyalatú gyűrűvel. Amint a pohárban megforgatjuk, szembetűnik magas beltartalmi értéke. Intenzív, gazdag és tiszta illatában aszalt szilva, érett gránatalma, kékhéjú erdei gyümölcsök, szeder, áfonya mellett enyhe pörkölt jegyek és élénk fűszeresség fedezhető fel datolyával. Ízében az illat által előrevetített jellemzők mellé érkezik a minőségi étcsokoládé egy leheletnyi pörkölt kávéval, amely aztán a telt, gyümölcsös ízt követően finom savakkal és markáns alkohollal szép hosszan a szájban marad.
 
"A magas vas-oxid tartalommal rendelkező, ezért vörös színű, agyagos talajú, déli lejtésű, Balatonra néző, 2001-ben telepített csopaki cabernet sauvignon ültetvényről az aszályos 2011-es évben a magas szakmai színvonalú talaj- és zöldmunkák elvégzése után mazsolásodott, töppedt szemű fürtöket szüreteltünk. 2 hétig tartó héjonerjesztés után került a bor a család 160 éves boltíves kőpincéjébe rövid ideig tartó hordós érlelésre, egy kis Merlot-val kiegészülve. 600db méhviasszal zárt, sorszámozott palack készült."
 
 
A borászat: Hudák Szőlőbirtok és Pincészet
 
Az aszófői vörösmáli műemlék pincesor egyik legrégibb, mai napig működő borospincéjét Hudák Mátyás anyai ősapja, Joó Ferencz építette 1848-ban. A pince elkészülte óta nem csak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés alapismeretei is apáról fiúra szálltak. A felújított műemlék épület pincéjében ma vörösborokat érlelnek magyar típusú ászok hordókban, valamint az épület további két, 10 és 30 fő fogadására alkalmas helyiségeiben borkóstolókat tartanak.

"Édesapám, Hudák Zoltán 1965-ös tokaji borászati tanulmányainak kezdete óta hivatásszerűen, magas szakmai színvonalon foglalkozik szőlőneveléssel és borkészítéssel. A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szőlő‘termelő‘ és Borkezelő Szakközépiskola elvégzése után a Kertészeti Egyetemen szerzett kertészmérnök diplomát. Gyakorlatra a Balaton északi partjára került, ahol szakmai sikereket ért és ér el. A mai ültetvényszerkezet az Ő több évtizedes, tudatos munkájának eredményeként alakult ki. A felújított, ódon pince mellett az általa létrehozott modern üzemi épület tette lehetővé napjaink borászati technológiáinak alkalmazását.

Hazánk az északi szélesség 47. fokán helyezkedik el, ezért borvidékünkön a legjobb adottságú dűlők a Balatonra néző, déli fekvésű termőterületek. Ültetvényeink Aszófőn, Balatonfüreden, Csopakon és Tihanyban találhatók, ezeket a természettel összhangban magunk műveljük."