Minden napra jut buborék: Haraszthy Öreghegy Brut

Borászportál
2017. június 03., 10:07


A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
 
Minden napra jut buborék: Haraszthy Öreghegy Brut

Haraszthy Öreghegy Brut (méthode traditionelle)

 
A pezsgőről:
Hagyományos erjesztéssel készült, évjáratos (2012) pezsgő, 60% pinot noir-ból, 40% chardonnay-ből. A pinot noir a Hercegföldről, míg a chardonnay az Orbán-dűlőről származik, amelyeknek alapborait 48 hónapig érlelték finomseprőn. Csak néhány nappal ezelőtt degorzsálták a 2. évjáratot, ezért a Pezsgő Június vendégei első kézből kóstolhatják ezt az izgalmas újdonságot. Alkohol-, cukor- és savtartalom: 12%, 6gramm/liter, 6,6 gramm/liter. Kiváló aperitif, de minden alkalomra szívesen ajánljuk ezt a tételt, amely kizárólag Etyeken, a pincészetnél érhető el.
 
A pincészetről:
Az etyeki Öreghegyen található Haraszthy Pincészet közel két évtizede foglalkozik borkészítéssel. Fő szőlőfajtáink: irsai olivér, sauvignon blanc, chardonnay, valamint pinot noir, amelyekből reduktív és tölgyfahordós érleléssel készítik boraikat. Küldetésük, hogy a hagyományos értékeket a modern technológia elemeivel ötvözve minőségi bort hozzanak létre és minél több borkedvelő poharába eljuttassák azt.

Etyeken a Törleynek köszönhetően a pezsgőkészítés nem újkeletű dolog, a borvidék talaja és fekvése kiválóan alkalmas chardonnay és pinot noir termesztésére, amely szőlőfajták hagyományosan a pezsgőkészítés alapjai. 2011-ben készült először ilyen tételük, pár száz palack mennyiségben. Borászuk, Pázmányi Dániel azóta is folyamatosan kísérletezik és talán nem titok, hogy a borvidék több neves borászata is komoly potenciált lát a pezsgőben. Reméljük, hogy egyszer az etyeki pezsgő mint olyan, alapfogalommá válhat a borfogyasztók körében.
Winelovers borok az olvasás mellé