Mit illik tudni a világ legnevesebb borvidékéről?

Polyák Dóra
2015. november 12., 21:25


Bordeaux 112 ezer hektáros területével a legnagyobb francia borvidék, az itt termesztett híres szőlőfajtákból készített borok pedig a világ legismertebbjeinek számítanak. Nézzük, honnan jön a merlot, a cabernet sauvignon és a cabernet franc!
Mit illik tudni a világ legnevesebb borvidékéről?
Fotó: Fortnumandmason.com
A borvidék szőlővel telepített területének 89%-a kékszőlő, nem véletlen, hogy Bordeaux kapcsán egyből a vörösborok jutnak eszünkbe. Nézzük Bordeaux régióit részletesebben!

Szőlőfajták tekintetében ötöt említhetünk, ami leginkább jellemző a borvidékre, melyek közül a legfontosabbak a bordeaux-i fajtáknak nevezett merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc. A fehérborokat a sauvignon blanc és a sémillon adja.
A borvidék a Garonne folyó partján fekvő Bordeaux városáról kapta a nevét. Jellegzetessége a Gironde-Garonne-Dordogne folyók találkozása, melyek a borvidéket egyértelműen három részre osztják.
 
A cabernet domináns „balpart”
 
Mit illik tudni a világ legnevesebb borvidékéről?
Illusztráció: Bordeaux.com

A Garonne és a Gironde bal partján az óceánnal párhuzamosan húzódó terület északi részén fekszik Médoc AOC, itt csak vörösborok készülnek, nagyrészt cabernet sauvignonból és merlot-ból. Ezen belül pedig nyolc települési védettségű bort találunk itt, melyek közül a legismertebb talán Pauillac és Margaux. A bal parton készülő vörösborok alapvetően cabernet sauvignon dominánsak, melyekben magasabb az alkohol és a tanninszint, ezért jót tesz nekik az érlelés. Az aromatikát piros és feketebogyós gyümölcsök, édesgyökér határozzák meg, érleléssel pedig aszalt szilva, animalitás, és cédrusos jegyek társulnak.

A déli részen húzódik a Graves AOC, ahol a vörös- és fehérbort is készítenek. Ez a borvidéki körzet az altalajon található nagyméretű, csiszolódott kavicsról (a graves-ról) kapta nevét. Lágy, elegáns vörösborok készülnek itt, amikre az alapvető bordeauxi stílus jellemző; a két cabernet biztosítja a szerkezetet és az ízeket, a merlot pedig a testet és az illatot.
 
A száraz fehérborok amellett, hogy teltek és vastagok, mindig elegánsak. A sémillon mézes, viaszos jegyekkel, a sauvignon blanc élénk citrusokkal járul hozzá a házasításhoz.
 
A borvidék legdélebbi részén található Sauternes AOC, ami a világ talán leghíresebb édes boráról híres. A házasítás sémillon alapú, amit gyakran a savak és gyümölcsösség miatt sauvignon blanc-nal, valamint a gazdagabb illatok miatt muscadelle-lel házasítanak. Az itteni borokhoz elengedhetetlen a botritisz kifejlődése, mely a Garonne-ból felszálló párának köszönhető, ami a sémillon vékony héján könnyen meg tud telepedni.
 
A „két tenger köze”, azaz az Entre-deux-Mers
 
Mit illik tudni a világ legnevesebb borvidékéről?
Illusztráció: Bordeaux.com

A Garonne és a Dordogne által közrefogott nagyméretű területet Entre-deux-Mers-nek, azaz a két tenger közének nevezik. Arra leginkább sémillon-sauvignon blanc házasítású száraz fehér borok készülnek, illetve könnyedebb AC Bordeaux-ként címkézett vörösborok.

A Merlot domináns „jobbpart”

A Gironde és a Dordogne északkeleti részén, a szárazföld belsejében elsősorban merlot és cabernet franc alapú vörösbor készül, a cabernet sauvignon-nak kisebb szerep jut, mint a bal parton. Az itteni borok lágyak, elegánsak és bársonyos tanninszintjük miatt már fiatalabb korukban is fogyaszthatók.
 
Mit illik tudni a világ legnevesebb borvidékéről?
Illusztráció: Bordeaux.com
 
A legfontosabb itt a Saint-Émilion AOC, aminek vörösborát az angolok a király borának neveztek. Az ültetvények három eltérő területen helyezkednek el, a magas fennsíkon, a viszonylag lankás domboldalakon és a homokos talajú sík területen. A második csoportba tartoznak Saint-Émilion leghíresebb borai és a grand cru classék is. A ottani borok komplexek, gazdag, de elegáns tanninokkal és az új tölgyfa hordó jegyeivel jellemezhetőek.
 
Saint-Émilon-nál talán még híresebb a Pomerol AOC, ahol a birtokok mérete nagyon kicsi, ezért a borok ára is jóval magasabb. Innen származnak az olyan nagynevű borok, mint a Pétrus, vagy a Le Pin. Ezek gyakran 100%-ban merlot-ból készülnek, néha kevés cabernet franc kerül hozzájuk. Gazadagok, fűszeresebbek és megjelenik a fekete ribizli jegye.
 
Északon a Fronsac és Canon-Fronsac AOC borai szintén kiváló minőségűek, de elérhetőbb áron hozzájuthatunk. Hosszan eltartható, magas tanninszinttel rendelkező testes borok.
 
Hogyha te is szereted a nagy vörösborokat, a Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolót neked találták ki! Több, mint 60 pincészet 150-nél is több cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot bora egy helyen, a Corinthia Budapestben!