Monsieur Cabernet Franc mesél

Geri Ádám
2019. augusztus 24., 08:00


A maga útját járja, markáns véleménye van mindenről, már nem célokban határozza meg a jövőjét. Malatinszky Csaba villányi borász maga a megtestesült stílus. Részletek következnek a Winelovers 100 magazinban megjelenő interjúból.
Monsieur Cabernet Franc mesél
Fotó: Körtvélyesi László
 
Mit mondanak a borok a 22 évvel ezelőtti Malatinszky Csabáról?

Nyilvánvalóan kevésbé voltam érett, de tele voltam ambícióval, alkotási vággyal, ami azóta sem csökkent. Kevesebb bennük a finom réteg, de ez is természetes, hiszen azóta olyan sok mindent megélhettem. Aggasztó lenne, ha azok a borok többet mondanának a maiaknál. Tudásomat folyamatosan gyarapítottam, ami nemcsak a borkészítésben, de a szőlőtermesztésben is érzékelhető. Magasabb minőségű ültetvényeket hoztam létre, nem sajnáltam az időt, hogy ezért külön tanuljak és a bordeaux-i egyetemmel közös kutatómunkát folytassak. Ezek így együttesen megbízható mesterségbeli hátteret biztosítanak.
 
 
2009 óta organikusan műveli a szőlőt. Az is a hitvallás része vagy inkább trendkövetés?

Tíz évvel korábban még biztosan nem volt divatban, de a korszellem leképezése révén gondolatisága már jelen volt. Zöldség- és gyümölcstermesztésben már korábban kipróbáltam, mit jelent a bio kert, az abból származó örömöt szerettem volna a szőlőben is átérezni.  A szőlő, ha nem gyengítjük vegyszerekkel, egészségesen működő szervezet lehet saját ellenállóképességgel. Ezért azt gondolom, különleges borokhoz csak az organikus megközelítés lehet elégséges.

Mindig a saját útját járja? Az aktuális divat soha nem befolyásolja?

Számomra csak a stílus érdekes, a divat azzal ellentétes. Stílusa mindenkinek van, ami a személyiségjegyek és az ízlés jól érzékelhető megnyilvánulása, míg a divat valaminek a követése, nem egy belső fejlődés eredménye. Miért lennénk követők, ha eredetiek is lehetünk?
 
>>> A teljes cikk a szeptember 5-én megjelenő Winelovers 100 magazinban lesz olvasható! Előjegyezni ITT lehet a magazint. 
Winelovers borok az olvasás mellé