Mozgás+bor: tuti recept a szívbetegség ellen

Borászportál
2014. szeptember 04., 18:40


A legfrissebb kutatások szerint a mérsékelt borfogyasztás csak akkor egészséges, ha az illető rendszeresen mozog.
Mozgás+bor: tuti recept a szívbetegség ellen
 
A bor szív- és érrendszeri védőhatásáról egyre többet lehet hallani az 1990-es évek eleje óta. Egyes vizsgálatok úgy találták, hogy a bor növeli a „jó”, azaz a HDL koleszterin szintjét. Mostanáig azonban nem végeztek hosszú távú, előretekintő, véletlenszerű mintavételen alapuló felmérést a vörös- és a fehérbor HDL-szintre és a többi érelmeszesedést jelző értékre gyakorolt befolyásával kapcsolatban.
 
Az „In Vino Veritas” című kutatás során 146 főt vettek górcső alá, akiknek egy csoportja vörös- (Pinot Noir), a másik pedig fehérbort (Chardonnay-Pinot) fogyasztott mértékkel ugyanabban az évben, és Csehország ugyanazon vidékén.
A kutatás összehasonlította a vörös- és a fehérbor hatásait az érelmeszesedést jelző értékekre azoknak a körében, akiknél alacsony vagy közepes a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélye.
Az eredmények azt mutatják, hogy a mértékletes ivás csak azoknál jár védőhatással, akik edzenek. A vörös- és a fehérbor ebből a szempontból hasonlónak bizonyult.
A mértékletes fogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 2 decilitert jelent a nőknek, illetve 3-at a férfiaknak.
Winelovers borok az olvasás mellé