Népzenével újít a Kárpát-medencei borászok találkozója

Németh Richárd
2013. május 23., 13:19


Programajánló - Megújul az idén nyolcadik alkalommal megrendezendő Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója, hiszen az eddigi színpadi programokat - melyek főként jazz és blues hangsúlyosak voltak - ezúttal a prémium népzenére "hangolják". Ennek apropóján a társszervező Fonó Budai Zeneház igazgatójával, Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Népzenével újít a Kárpát-medencei borászok találkozója
 
Népzenével újít a Kárpát-medencei borászok találkozója
Részletes programajánló itt!
Hogy jött az ötlet, hogy idén ti is részt vegyetek a szervezésben?
Horvát László: Bakonyi Viktor fesztiváligazgató meghívására léptünk be a szervezésbe, koordinálásba. Régóta ismerjük egymást, állandó vendégünk a Fonóban, látta, ismeri a Fonó küldetését, programjait – így most ebben az évben ránk bízta a program kialakítását, amit mi örömmel fogadtunk!
A fesztiválon korábban a jazz és a blues vonal volt az erős, most pedig a népzene lesz hangsúlyos. Úgy gondoljátok, hogy ezzel esetleg több embert tudtok majd kicsábítani, vagy elképzelésetek szerint a borhoz autentikusabban illik a népzene?
H. L.: Igazából minket mindig jobban érdekel, hogy kellő színvonalon valósuljanak meg a koncertek, mint a tömeg... annyi fesztivál van, ahol összelapátolják a zenekarokat, mi pont nem ezt szeretnénk. Igazán nagy figyelmet fordítunk idén a népzenei, világzenei dolgoknak, egyedi, mondhatni ritkán látott formációk játszanak majd, pl. Lajkó Félix és zenekara két kiváló prímással: Pál István Szalonnával és a felvidéki Lakatos Robival, vagy a Muzsikás együttes élményszámba menő koncertjeit is említhetnénk! A népzenei piac általunk legjobbaknak vélt formációit szólítottuk meg, akik a mi megítélésünk szerint a prémium szegmensbe tartoznak – ezzel próbáljuk most erősíteni a fesztivál új arculatát, mottóját, hogy már nemcsak a Kárpát-medencei borászok, hanem zenészek találkozója is lett az esemény!
 
A fiatalabb generáció egyértelműen elkezdett érdeklődni a borkultúra iránt, hogy látod, áll ez a népzenére is?
H. L.: Szerintem nincs gond, több százezres a népzene, néptánc rajongótábora, aktív résztvevője... ha vannak is hullámvölgyek, ezek a mindennapi túléléshez kapcsolódnak, azaz pénztárcához. Magával a műfajjal nincs gond, él, pörög, megújul, újabb és újabb fiatal csapatok, formációk tűnnek fel. És ha valaki egyszer megfertőződött a népzenével, az egy életre elköteleződött, pont úgy, mint a borkultúra esetében.
Melyik programot ajánlanád a kilátogatók figyelmébe?
H. L.: Ha csak a fiatalokat szeretnénk szórakoztatni, akkor Ferenczi Gyuriékat és a Rackajamot, de hát itt lesz a Csík zenekar is, őket már mindenki ismeri!
Terv, hogy a Fonó zenei felhozatalát esetleg a jövőben is „kihelyezzétek” a négy falon kívülre?
H. L.: Mivel a Fonó nyáron mindig zárva tart, így a programjainkat külső helyszíneken is megfuttatjuk. Így lesz ez Budafokon, egy hétre rá Etyeken a Pikniken, ahol egy présházban lehet majd a Fonóval és programjaival találkozni, július elején pedig a vajdasági Dombos Festen leszünk jelen. Azután meg az őszi szezonra készülünk, ősszel ünnepeljük 18. szülinapunkat, azaz nagykorúak leszünk – ezt méltó sorozattal szeretnénk megünnepelni!
Winelovers borok az olvasás mellé