Nyár végi zöldségek - Milyen bort válassz hozzájuk?


2021. augusztus 31., 23:25


Nyár végén is érdemes figyelni arra, hogy mit kínálnak a piacok, hiszen az idényzöldségek választása mindig környezetkímélőbb, nem beszélve arról, hogy egészségesebbek is. A belőlük készült fogások mellé sem kell megfeledkezned a borokról.
Nyár végi zöldségek - Milyen bort válassz hozzájuk?
A zöldségek esetében az aromatikán kívül a textúra és a fűszerezés is meghatározza, hogy melyik bort vegyük le hozzájuk a polcról. Arra figyelj, hogy a bor legyen savasabb és lehetőleg édesebb, mint a hozzá kínált étel. A fogások hasonló intenzitásúak legyenek mint a borok: fűszeresebb borhoz fűszeresebb étel, gyümölcsöshöz gyümölcsösebb étel dukál. Ha szószt is kínálsz a zöldségek mellé, akkor ahhoz párosítsd a bort. A nagy tannintartalmú borokat kicsit tedd félre a zöldséges fogások esetében, hiszen azok nagyobb élményt adnak, ha zsírosabb ételekhez vagyis leginkább húsos fogásokhoz kortyolod őket.
 
Nézzünk néhány nyár végi növényt és a hozzájuk illő borstílust!
 
Padlizsán és kápia
 
A padlizsán és a kápia paprika grillezve könnyű, fűszeres vörösborokat kíván. Zakuszkához egyáltalán nem elvetemült választás egy savhangsúlyos könnyedebb kékfrankos, amely az egyik legelterjedtebb kékszőlő fajta Ausztriában és Magyarországon. Közepes tannin mellett, élénk, gyümölcsös, fűszeres bort ad. A hideg beköszönte előtti utolsó grillezésekhez igazi bohém kékfrankosok közül választhatsz a webshopunkban.
 
Tökfélék
 
A sütőtök és a kanadai tök inkább ősszel és télen elérhető, nyár végén jobb választásnak tűnnek a főzőtökfélék, hiszen frissen fogyaszthatók. A belőlük készült ételek mellé a fűszerezésükhöz passzoló bort érdemes kibontani. Egy citromos tökkrémleveshez megfelelő lehet egy könnyed, citrusos aromákkal rendelkező, magasabb savtartalmú fehérbor. Gyakran érezhető ilyen finom citrom aroma a sauvignon blanc borokban, amelynek gyönyörű, illatos tételeit itt találod.
 
Brokkoli és egyéb zöldek
 
Még mindig van, akit kiráz a hideg a brokkolitól, pedig ez a zöldség tele van vitaminokkal. Ha ódzkodsz tőle, tölts ki mellé egy pohár pezsgőt. Elsőre bizarrnak tűnhet, de működik. Mint ahogy a zöldbab és a kelbimbó is szépen belesimul a buborékokba. Pezsgő helyett persze jöhetnek a habzó borok is.
 
Tudtad? A pezsgő (champagne) abban különbözik a habzóbortól, hogy szénsavtartalma természetes úton, a borhoz hozzáadott cukorból és élesztőből zárt erjedéssel képződik. Ezzel szemben a habzóborba mesterséges úton kerülnek a buborékok.
   
Paradicsom
 
Az első őszi hónapokban még megkerülhetetlenek a friss paradicsomból készült ételek. Ezeknél figyelni kell arra, hogy ha nem elég savas a bor, a paradicsomos étel lapossá válhat, ha viszont túl savas, elnyomhatja az ételt. Egy közepes testű, de mindenképpen savhangsúlyos vörösborral vagy akár egy siller borral nem lőhetsz mellé.
 
A sillerbor a vörösbornál kevesebb, de a rozénál hosszabb időt ázik a héján, így színe is mélyebb, teltebb. A siller bor valamennyi ideig együtt erjed a törköllyel, így kapja meg jellegzetes, vörösborra hasonlító, ám lényegesen lágyabb ízét. Itt mutatjuk, milyen szép sillerekből csemegézhetsz.
 
Gombák
 
Az esősebb idő beköszöntével jön a gombaszezon. Tudjuk, hogy ezek nem is zöldségek, de azért ide kívánkoznak, hiszen szeretjük őket a legkülönbözőbb módon elkészítve. Elsősorban könnyedebb vörösborokat érdemes választanunk, amelyekben alacsonyabb az alkoholtartalom és kevesebb a tannin. Egy elegáns pinot noir vagy egy pikáns kadarka leginkább azért illik majd a gomba étel mellé, mert alacsonyabb alkoholtartalommal, kevés tanninnal és határozott savakkal rendelkeznek. A pinot noir misztikus földes karaktere pedig még inkább kiemeli a gomba földízeit.
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé