Pannonhalmi borok Vaszary képekhez

Borászportál
2012. november 14., 10:12


Kultúra - Vaszary János művészete áll a középpontban a Magyar Nemzeti Galéria november 23-i MNG Extra estjén, amelynek vendége ezúttal a pannonhalmi bencés főapátság és az apátsági pincészet lesz.
Pannonhalmi borok Vaszary képekhez
 
A novemberi MNG Extra programjai a 145 éve született festő életművét ismertetik meg a látogatókkal, akik többek között azt is megtudhatják, hogy mi a kapcsolat a pannonhalmi apátság és Vaszary János között.
 
Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a közelmúlt egyik legnagyobb vihart kavaró felújítását, a pannonhalmi bazilika átépítését, megkóstolhatják az ezeréves hagyományokra visszatekintő bencés gyógynövénykert különlegességeit, koccinthatnak az apátsági pincészet Szent Mártonról elnevezett újborával, és megízlelhetik a Viator apátsági étterem libakülönlegességeit. A gyógynövénykertet és a borászatot rövid előadások mutatják be.
A tárlatvezetéseken találkozni lehet a bencés gimnázium diákjaival is, akik kedvenc műtárgyaikról mesélnek, valamint koncertet is adnak. Az MNG Extra Kreatív Műhelyében a látogatók teafiltert készíthetnek pannonhalmi gyógyfüvekből, vagy akár iniciálét is rajzolhatnak.
Az este során Plesznivy Edit művészettörténész A két Vaszary: a festő és a hercegprímás címmel tart előadást, amelyen számos érdekesség tudható meg Vaszary János és a Pannonhalmán végzett Vaszary Kolos kapcsolatáról, valamint a festő bibliai témájú alkotásairól. Ezt követően Vaszary János egyik főművéről Bellák Gábor művészettörténész tart előadást Az Aranykor, avagy egy kép élete, halála és feltámadása címmel.
Vaszary János, teljes nevén: Vaszary János Miklós (Kaposvár, 1867. november 30. – Budapest, Tabán, 1939. április 19.[1]) magyar festőművész és grafikus.
A 19-20. század. fordulóján és a 20. század első harmadában a képzőművészet európai irányait behatóan ismerte, s alkalmazta festészetében, grafikáin, gobelin munkáin. Összességében leginkább a francia posztimpresszionizmustart nouveau-t és a hazai nagybányai plein air stílust lelhetjük fel alkotásaiban.
Az MNG Extra jazzszínpadán Csemer Boglárka és Sebestyén Áron duó játszik. Az este részletes programja az MNG honlapján található meg.