Pénteken startol a XIX. Szegedi Borfesztivál

Borászportál
2013. május 14., 11:05


Borünnep - Péntektől a magyar borászok java Szegedre költözik; a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit. Az Alföld legnagyobb borászati seregszemléje, a XIX. Szegedi Borfesztivál 2013. május 17-től 27-ig várja a látogatóit. A rendezvényre a Borászportál is kitelepül saját faházzal.
Pénteken startol a XIX. Szegedi Borfesztivál
 
Pénteken startol a XIX. Szegedi Borfesztivál
 
A Szegedi Borfesztivál, egy nyugis, szimpla hétköznap délutánon (Fotó: Szegedi Borfesztivál Facebook)
 
A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint borértő szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal jönnek kiállítok Egerből, Tokajból és az Alföldről is. A kóstoltató borászok között lesznek a határon túlról érkező termelők is: Balla Géza Arad-hegyalja nedűit mutatja be a közönségnek, Maurer Oszkár szerémségi italaival érkezik, a Dibonis standjánál pedig a szabadkai Bóni László borai mellett az első pálinka világkupa fődíját elnyert főzde gyümölcspárlatai is kóstolhatók majd - közölte Licsicsányi Ilona, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Borászportál és Cezar Pincészet Szegeden
 
A XIX. Szegedi Borfesztiválon megtalálható lesz majd a Borászportál standja is, ahol az eddigiekhez megszokott módon ismét lapunk egyik partner borászata mutatkozik be, ezúttal a Cezar Pincészet a Zalai borvidékről. Faházunkban ingyenes, vezetett borkóstolókat tartunk minden nap 15:00-tól 19:00-ig, nyereményjátékunkba pedig, mely keretében bort, borcsomagokat és wellness utalványokat lehet nyerni, egész nap lehet majd regisztrálni.
 
Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 72 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.
 
Pénteken startol a XIX. Szegedi Borfesztivál
KATT a képre!
 
A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a szomszédban a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán félszáz hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket, vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról.
 
A fesztiválhoz kapcsolódva hagyományosan borversenyt is rendeznek. Május 21-én húsz tagú bíráló bizottság választja ki a legszebb fehér, vörös és desszert bort, a legtöbb pontot elérő bor pedig megkapja a Szeged Város Bora 2013 kitüntető címet.
 
A XIX. Szegedi Borfesztivál a Szeged Napja Ünnepségsorozat 2013 kísérőprogramja.
 
Winelovers borok az olvasás mellé