Pezsgőzz stílusosan, avagy ezeket a hibákat ne kövesd el idén az ünnepek alatt!

Borászportál
2015. december 20., 20:29


Az ezüstkanál legendájának reméljük, már senki nem dől be, mégis túl sok urbánus legenda és a régi időkből örökölt rossz szokás él még a pezsgők fogyasztása körül. 
Pezsgőzz stílusosan, avagy ezeket a hibákat ne kövesd el idén az ünnepek alatt!
Megkérdeztük a Kreinbacher Birtokot, ők milyen tévhitekkel találkoztak a leggyakrabban, mióta bevezették tradicionális pezsgőiket. Ha ezekre odafigyelsz, akkor te sem hibázhatsz idén év végén. Add tovább, segíts te is a kultúrmisszióban!
 
A tradicionális pezsgőt nem gyártják, készítik
 
A pezsgőkészítés során sokkal több emberi közreműködésre, szakmai hozzáértésre és manuális munkára van szükség, mint a csendes boroknál. A Kreinbacher Birtokon a kézi szürettel és válogatással kezdődik minden, majd több éven át tart, míg egy Méthode Traditionnelle pezsgő megszületik. 

Ha szeretnéd megismerni ezt az összetett folyamatot, itt megtalálod az alapokat. Még jobb, ha élőben is meg tudod nézni, Somlón a birtoklátogatás programon lépésről lépésre végigjárhatod a szőlő útját a francia Coquard présektől egészen a címkézésig. 
Nem az Extra Dry a legszárazabb
 
A pezsgő stílusát a seprőtelenítés után hozzáadott expedíciós likőr cukortartalma, azaz a dosage (ejtsd: dozázs) határozza meg. Ahogy a minőségi boroknál, a tradicionális módszerrel készült pezsgők között is a száraz a legjobb választás, ezen belül ízlés szerint választhatsz a kevésbé száraztól a csontszárazig.

Az arany középút, a legnépszerűbb stílus világszerte a brut, amelyben a dosage 6-12 gramm/liter – a pezsgő élénk savaival ez a minimális cukor nagyon szép egyensúlyt ad, ráadásul a cukornak a pezsgő hosszabb eltarthatóságában is szerepe van. A brutnél kevésbé száraz az extra dry, mint a kellemesen kerek és gyümölcsös Kreinbacher Extra Dry. A legszikárabb, natúr stílus a brut nature (nyerspezsgő vagy Zero Dosage néven is fut), amely egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de minimális maradékcukor lehet benne. 
 
  • brut nature    0-2 g/l
  • extra brut    0-6 g/l
  • brut        0-12 g/l
  • extra dry    12-17 g/l 
  • dry vagy sec    17-32 g/l 
 
Pezsgőzz stílusosan, avagy ezeket a hibákat ne kövesd el idén az ünnepek alatt!
 
Iránytű a helyes kiejtéshez
 
Felesleges a francia nyelv rejtelmeiben elmerülnöd, a szabályok alól úgyis mindig vannak kivételek. Elég annyit megjegyezned, hogy a brut szót feltétlenül t-vel a végén ejtjük: brüt! A brut nature szintén a pezsgő hazájából, Franciaországból ered, ezért helyes kiejtése a brüt natür (a végén e nélkül, és semmiképp nem angolosan, hogy nécsör).
 
A pezsgő több mint aperitif
 
Ha igazán hosszú karácsonyi menüsort tervezel, próbáld ki az ételkritikusok (és a Bocuse d’Or zsűri) trükkjét, akik a fogások között pezsgővel frissítik fel az ízérzékelést. Vagy inspiráljanak a séfek, akik kimeríthetetlen lehetőségeket látnak a pezsgő-ételpárosításban.

Például jó vezérfonál a gyümölcsök és az ital savainak, aromáinak összhangjára építeni, mint egy gyümölcsös szósznál vagy desszertnél. A könnyedség, a textúra is lehet kiindulási pont, mint a kaviárgyöngyöknél. A karácsonykor népszerű halételek szinte kiáltanak egy citrusos, szikár pezsgőért, a süteményekhez pedig jól áll az extra dry magasabb cukortartalma. 
 
Félsz pezsgőt bontani? Így lehetsz profi
 
A legtöbb szabály – a tárolástól a behűtésen át a helyes kitöltésig – nem öncélú etikett, hanem azt szolgálja, hogy a tradicionális pezsgő ne veszítsen élvezeti értékéből. Például azért nem jó, ha pukkan a palack, mert túl sok szén-dioxid távozik a palackból. 
 
 
  • Fektetve, fénytől óvva, hűvös helyen várakozzon az ünnepekre beszerzett pezsgő. 
  • Ne sokkold fagyasztóban, inkább használj jégvödröt! Ha lehűlt, bontani is könnyebb lesz. Azért ne vidd túlzásba, a tradicionális pezsgő finom aromáinak nem tesz jót, ha túlhűtöd, 10-12 fokon fogyaszd!
  • A fóliát tépd le, de a drótkosarat csak lazítsd meg, ne vedd le. Döntsd meg a palackot és ne a dugót, hanem a palack talpát forgasd. Lassan, óvatosan mozgasd, miközben a másik hüvelykujjaddal fogd vissza a dugót. Legfeljebb éjfélkor engedd pukkanni.
  • Amikor tradicionális pezsgőt iszol, válassz inkább tulipán formájú vagy borospoharat a túl keskeny flőte helyett, így a kifinomult aromák sokkal élvezetesebbek. A poharat döntsd meg és a falára tölts, így kevésbé habzik majd fel.
  • Ha nem fogy el azonnal a palack, akkor lehetőleg zárd vissza. Egy ilyen pezsgős kiegészítő ajándékként is eredeti ötlet és még inkább jól jön, ha az év vége nagy újdonságát, a Kreinbacher Prestige Brut 2011 Magnumot kóstoljátok. 1,5 liter, gazdag és kifinomult, lágy és elegáns karakter.
 
Pezsgőzz stílusosan, avagy ezeket a hibákat ne kövesd el idén az ünnepek alatt!
Kreinbacher Prestige Brut 2011-es évjáratának magnum palackja
Winelovers borok az olvasás mellé