Prémium fehérborok a borász és a kádár szemével

(X)
2015. július 10., 07:09


Sokszor hallani, hogy a hölgyek a borász szakmában nagy sikereket tudnak elérni, többek között kifinomultabb érzékeiknek is köszönhetően. Ez alkalommal Simon Cecíliát, a Tűzkő Birtok borászát kérdeztük meg tapasztalatairól, kifejezetten prémium kategóriás fehérborok tekintetében. 
Prémium fehérborok a borász és a kádár szemével
A borszakmához szorosan és elengedhetetlenül kapcsolódó kádárok szemszögéből pedig Dr. Pintácsi Katalin, az Európai Kádárok ügyvezetője ad értékes információkat az Antinori cégcsoport több birtokának magas minőségű fehérborairól, és az azok számára készült hordókról.
 
Melyek azok a fehér szőlőfajták, melyekből a Tűzkőnél prémium borok készülnek?
 
Simon Cecília: A birtokon mára kb. 70-30% arányban már a fehérszőlők termesztése felé billen a mérleg nyelve. Főbb fajtáink: tramini, zöld veltelini, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát és hárslevelű. Ez utóbbi háromból készülő fajtaborok, illetve házasítások azok, amelyek a Tűzkő fehér prémium vonalát képviselik. Ezek a fajták reduktívan is készíthetők, ám a hordós érlelésű technológiával is remek borok alkothatók belőle.
 
Pintácsi Katalin: Példa erre, hogy a birtok 2011-es évjáratú hárslevelű bora nem kapott hordós érlelést, általánosságban azonban elmondható, hogy a fajtából szintén nagy borokat lehet készíteni ezzel a technológiával is – és itt most nem az aszú alapborként való felhasználásra gondoltam, mert abban az esetben a hosszú érlelés során a bor könnyedén megbirkózik a hordóval -, száraz, félszáraz, vagy félédes kategóriáknál sokkal érzékenyebben reagál a fára. A szürkebarát és chardonnay fajták esetében az Európai Kádárok magyar tölgyfa hordói finom vajasságot, vaníliás jegyeket hivatottak szolgálni, az erősen pörkölt ízek, a füstösség nem kívánatosak, így a visszafogott hordóhatással megőrizhető a fajta gyümölcsössége.
 
Prémium fehérborok a borász és a kádár szemével
 
Milyen a szürkebarát vagy más néven pinot gris, pinot grigio népszerűsége manapság az egyes külföldi országokban, Európában? Hogyan illeszthető ebbe a képbe egy tolnai borászat prémium szürkebarát bora?
 
S.C.: Bár eredetileg francia szőlőfajtáról beszélünk, népszerűségét Európában és a tengerentúlon az olasz borkészítőknek köszönheti. Észak-Olaszországban üde, ropogós savakkal jelenik meg, míg Toscanában az érettebb változataival is találkozhatunk. Ha a prémium kategóriát úgy értelmezzük, hogy magas minőség, akkor a pinot gris lehet reduktív, és hordós is. Ha azonban úgy értjük, hogy komplex, testes, hosszan érlelhető, akkor pedig egyértelmű, hogy a hordós érlelés mellett tehetjük le a voksunkat. A Tűzkő Birtok Pinot Gris 2011 éppen a hordós érlelésű komplex szürkebarát kiváló példája.
 
P.K.: Az Antinori cégcsoporton belül elsősorban a Santa Cristina pince, a Tenuta Monteloro és a Tűzkő Birtok foglalkozik a fajtával. A Villa Antinori, a Capsula Viola, és Scabrezza borok házasításban, reduktív borként jelenítik meg a fajtát, míg a Tűzkő esetében egy olyan testtel, potenciállal rendelkező alapanyag volt a 2011-es évjárat szürkebarát szőlőtermése, mely a hordós érlelést követően harmonikus eredményt adott a palackban. A kádármester számára mindig nagy kihívás fehérborhoz készíteni hordót. Az Európai Kádárok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy Cecíliával napi kapcsolatban lehetnek, és az Antinori cégcsoport más pincészeteinél is lehetőség van a szoros együttműködésre.
 
Prémium fehérborok a borász és a kádár szemével
 
Úgy tudom, a fent említett fajta megjelenik egy házasításban is, és ott éppen nem a hordós jellegét adja a bornak.
 
S.C.: Igen, a Szelekcióban egy rendkívüli „partnerségről” beszélhetünk két fajtát tekintve: a szürkebarát finom savú, extraktban gazdag aromája a fahordós chardonnay krémes ízvilágával egyedi harmóniát teremt. Ezért is ajánljuk elsősorban a különlegességeket kedvelőknek. Ebben a házasításban a chardonnay jelenik meg dominánsan hordós érleléssel, és nyugodtan állíthatjuk, hogy fehér borok tekintetében ez a fajta bírja legjobban a hordót.
 
P.K.: A Szelekcióban valóban a chardonnay a domináns alap, és bár erre a fajtára is igaz, hogy reduktív technológiával is remekül működik, ha csak az Antinori cégcsoport pincészeteit tekintem, a chardonnay fajtaborok és házasítások kizárólag hordós érleléssel jelennek meg. Ez igaz a Tűzkő Birtok boraira, vagy a legnagyobb fehér Antinori borra, a Cervaro della Sala-ra, de ugyanezt mondhatjuk el a kaliforniai, chilei vagy máltai pincészetekben készült borokról is. A hordós érlelést tekintve a Tűzkő Birtok technológiája a többi Antinori birtokhoz képest némileg különbözik. Ez abból is adódik, hogy ez a „leghűvösebb” birtok. Éppen ezért itt finomabban kell bánni a hordóval. A Szelekció 2012 volt az első, amelynél próbára tettük a Special égetésű hordónkat.
 
S.C.: Eddigi visszajelzéseink alapján a borfogyasztók is elégedettek az eredménnyel, valamint a szakma is díjazza: tavaly pl. a VinAgorán szép pontszámmal, ezüstéremmel végzett a bor, a Prestige Reserve Vinum Bonum Naturalis-szal illette, valamint a nemzetközi, neves Decanter World Wine Award-on is ajánlott tételként szerepelt.
 
Prémium fehérborok a borász és a kádár szemével
 
Végül nem kerülhető ki a kérdés: szakmabeli hölgyek, milyen ételekhez javasolják az említett borokat?
 
S.C.: A Tűzkő Hárslevelű 2011 félédes bor egy igazi hungarikum, október végén szüretelt, válogatott szőlőből készült. testes, hosszú zamatú. Aranyszínű, finom hársfavirág illatú, fűszeres, a túlérésből származó gazdag, telt, hosszú, elegáns harmóniába olvadó ízekkel, ezért fogyasztását 10-12°C-on, délutáni beszélgetésekhez, mandulás, vagy dióval készült süteményekhez, esetleg gyümölcsök felhasználásával készült, gazdagabb ízekkel bíró desszertekhez ajánlom.
 
P.K.: Mivel egy üde, jó savakkal bíró borról van szó, nemcsak desszertekhez tudom elképzelni, hanem akár egy rozé kacsamellhez, amelyhez gyümölcsöt kombináltunk. Ha süteményben akarunk gondolkodni, éppen a savai miatt szintén gyümölcsös alapanyagot választanék hozzá, akár egy túrós-sárgabarackos rétest.
S.C.: A Tűzkő Pinot Gris 2011 különleges borászati technológiával, nagy szakmai odafigyeléssel készült, méltán a borfogyasztók kedvelt bora. Színe aranysárga tónusú, fűszeres illatanyagokban rendkívül gazdag, testes, tüzes, harmonikus bor.
 
P.K.: Testessége mellett viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhetően remek társa volt a 300 literes medium pörkölésű hordóknak, éppen ezért egy nyers füstölt sonkát, vagy füstölt halat tartalmazó hidegtállal, és erőteljességének köszönhetően még egy olyan főétellel is megfelelő választás lehet, mint egy paprikás-tejfölös csirke.
 
P.K.: A Tűzkő Szelekció 2012 száraz, testes bor, nyugodtan kínálhatjuk főételekhez, csirkéhez, pulykához, esetleg gombás kiegészítővel; vagy zsírosabb, nehezebb folyami halakhoz, mint például egy rácosan elkészített ponty.
 
Fenti prémium borok pincei árakon vásárolhatók a www.borterasz.hu/tuzkobirtok webshopon!
Winelovers borok az olvasás mellé