Rocklegendák borai - sex, wine, rock 'n' roll

Knap Gábor
2011. május 11., 23:34


A rockzenéhez többnyire a whiskey-t és a sört szokás társítani, bizonyára azért, mert hogyha modjuk a Guns 'n’ Rosesre gondolunk, általában egy torzonborz, cilinderes fószer ugrik be, félmeztelenül, tökig leengedett gitárral, és egy üveg Jack Daniel’s-sel. Ám Slash-en túl is van élet, miért ne működne remekül együtt egy pohár finom bor és a gitár? Jerry Lee Lewis, Nancy Sinatra, Takáts Tamás – szeretik a bort, de vannak itt, akik az  egyéb szeszeket is. Őket az összeállítás végére hagytuk.
Rocklegendák borai - sex, wine, rock \'n\' roll
 
Egész éjjel dajdajoznak
Jerry Lee Lewis - Drinking Wine Spo-Dee O'Dee
„Down in New Orleans, where everything is fine
All them cats is drinkin' that wine
Drinking that mess to their delight
When they gets drunk, start singing all night”
 
Jerry Lee Lewis igazi legenda. Ezt persze nem csak úgy mondják rá, hiszen 1986-ban elsőként került be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé, olyan arcok mellett, mint Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és Elvis Presley. Az úr alapvetően zongorázik és énekel de jól megy neki a dalszövegírás és a zeneszerés is. Egyediségéhez őrült színpadi produkciója is hozzájárult, gyakran a zongorára ugrott, felgyújtotta azt vagy éppen táncolva játszott rajta.
A mester 1998-ban fellépett Budapesten a Kisstadionban, méghozzá nem is akárkik társaságában, Chuck Berry és Little Richard is itt volt. Járt erre 2010-ben is, ám akkor nem volt valami jó bőrben leginkább húga, Linda Gail Lewis és zenekara muzsikált, aztán saját kísérőzenekara, és ő csak néhány dal után jelent meg.
 
Könnyű délutáni borozás
Franz Ferdinand - Wine In The Afternoon
„Drinking wine
Drinking wine in the afternoon
Do-do, do-dooo”
 
A Franz Ferdinand nem egy ember, hanem egy banda, amit 2001-ben alapított Alex Kapranos és Bob Hardy, a skóciai Glasgowban. Ami félreértésekre adhat okot, az, hogy a zenekart Habsburg–Lotaringiai Ferenc Ferdinánd főherceg után nevezték el.
A Franz Ferdinand sikerét a Interpollal, Hot Hot Heattel közös őszi mini turnék, valamint első kislemezük, a Darts of Pleasure hozta meg. Majd pedig a soronkövetkező kislemezzel a Take Me Outtal, és az első albummal, a cím nélküli, Franz Ferdinanddal biztosították be sikerüket.
Mondjuk mi egy ilyen szép napos délutánhoz inkább valami rozét választottunk volna…
 
Eper és cseresznye – ezek valami vörösborról magyaráznak
 
Ville Valo & Natalia Avelon – Summerwine
„Strawberries cherries and an angel’s kiss in spring
My summer wine is really made from all these things”
 
Az eredeti nótát Nancy Sinatra és Lee Hazlewood énekelte, mi most mégis a feldolgozást vettük elő. A roppant kialvatlan fejú úr Ville Valo, finn zeneszerző, zenész és énekes, a HIM együttes alapító tagja. Több hangszeren is játszik, így gitáron, basszusgitáron, dobon, billentyűs hangszereken, de leggyakrabban énekel. Ezt a dalt Vad élet (Das Wilde Leben) című filmhez rögzítették Natalia Avelon lengyel-német származású színésznővel.
 
Egy ilyen bukulikus darab
Takáts Tamás Blues Band – Country
„Felpezsdül most a présház
Átjönnek a cimborák
Mindenki hozza saját borát”
 
Takáts Tamás még a Karthago, a Senator és az East zenekarok tagja volt, aztán 1990-ben Gál Gábor gitárossal megalakították a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et. Azóta azzal a csapattal  zenél. Képzeljék, még 1995-ben a Rolling Stones előtt is felléptek, mert Jaggerék őket választották előzenekarnak. Az együttes folyamatosan koncertezik az országban, és rendszeres fellépője zenei fesztiváloknak, sőt tavasszal a Csopaki Borfesztiválon is felléptek.
Megnyugtató válasz egy fontos kérdésre
Bornemissza Ádám – Miért drágább a bor, mint a tej
„A következőket közlöm veled:
Óvni kell az értékeket,
Igyál bort, és felejtsd el a tejet”
 
Bornemissza Ádám hat évesen kezdett zenét tanulni, először mandolinon, majd gitárra váltott. Játszott a Carmenben majd a Benkő Zsolt Groupban is. De leginkább az akusztikus zene elkötelezett híve. Rengeteg dalt írt, amelyeket egyedül énekli, gitárkísérettel. Zenei irányultságát nagyban meghatározza a tradicionális blues és az amerikai fehér népzene.
Szövegei igyekeznek kimondottan magyarok, európaiak lenni. Közvetlenül, kendőzetlenül szólnak általános értékekről, az átlagember érzelmeiről, örömeiről, bánatairól, vágyairól. Erre remek példa a fenti is.
 
Kocsmahimnusz metálosoknak
Akela - Adjál pénzt
„A fehérfröccs: az Isten;
A vörösbor: a Vér
A pálinka ad erőt és reményt”
 
Az egyik legkocsmaszagúbb videóklipje ennek a dalnak van, és bár szellemisége igen távol áll a mértékkel történő borfogyasztástól, úgy éreztük nem hagyhatjuk ki, hiszen az Akela az 1990-es évek egyik legnépszerűbb metal együttese volt Magyarországon. Nevüket Kipling A dzsungel könyve című művének egyik szereplője, a farkasvezér Akela után vették fel.
Az Akelát 1990-ben alakította meg Katona „Főnök” László énekes, Pálvölgyi László (ex-Ossian) basszusgitáros, Pavelka Gyula gitáros, és Sobry József dobos. Első albumuk 1992-ben jelent meg A fenevad címmel, amelyet jó sok követett, a csapatban pedig ma már csak az énekes maradt meg, mindenki kicserélődött körülötte. És, hogy szeretik-e a bort? Nem kérdés.
Winelovers borok az olvasás mellé