Rozé, Rizling és Jazz Napok Veszprémben

Borászportál
2014. június 16., 11:53


Évente több mint tízezren vesznek részt ezen a nagyon kellemes hangulatú rendezvényen, Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterén. Ez évben is - immár negyedik alkalommal - friss rozékkal, rizlingekkel, fröccsökel és természetesen nagyon friss jazzistákkal töltődhetnek a gasztrokulturális élmények kedvelői.
Rozé, Rizling és Jazz Napok Veszprémben
 
Rozé, Rizling és Jazz Napok Veszprémben
A Rozé, Rizling és Jazz Napok a VeszprémFest - egy immár 10 éves múltra visszatekintő, prémium zenei fesztivál - kísérőrendezvényeként 2011. július 21. és 31. között debütált. Az első alkalom nagy sikerrel zárult: több mint 8.000 elégedett látogatóval és 5.000 borfogyasztóval büszkélkedhetett a rendezvény, nagyon kedvező sajtóvisszhang mellett. Minden este – még a hűvösebb napokon is - megtelt Veszprém egyik központi helye, az Óváros tér a kulturált zene és gasztronómia híveivel ezen az ingyenesen látogatható rendezvényen.
 
Az elmúlt években a látogatók száma folyamatosan növekedett; ma már 10 ezer feletti vendégszámra számíthatunk a nyáron, július 14. és 22. között.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok koncepciója

A bor a magyar történelem, kultúra és gasztronómia egyik meghatározó eleme, a szőlő- és bortermelés évezredes múltra tekint vissza. A Veszprémi Vár bejáratánál található Óváros tér méltó helyszíne e borokra épülő gasztrokulturális eseménynek.

A Balaton környéki történelmi borvidékek közelsége szinte tálcán kínálja a lehetőséget, hogy a régió jellegzetes szőlőfajtái, illetve egy kedvelt nyári borfajta köré szerveződjön a rendezvény.  Így a közeli borvidékek neves borászai kapnak meghívást évről-évre, hogy a közönséget megismertethessék a magyar borászat kiváló termékeivel. 2014-ben a balatoni régió 20 kiemelt borászatát találjuk majd a kiállítók között, vendégként pedig a Somló borvidéket üdvözölhetjük.
Ahogy a nagyszínpadon szinte csak világsztárok - zömében a nemzetközi élvonalból - lépnek fel, a Rozé, Rizling és Jazz Napok Óváros téri kis színpada 10 napon át a hazai zenészeké, ahol is a minőség többnyire a fiatalos frissességgel találkozik. A szecessziós épületek között a jövő nemzedék fiatal zenészei kapnak lehetőséget a fellépésre, bemutatkozásra. A jazz és a jazz-el határos műfajok képviselői a vokális, inkább poluláris, szórakoztató, ugyanakkor minőséget képviselő zenekarok köréből kerülnek ki. A hazai zenei szcéna néhány nagy neve mellett ott vannak a legjobb helyi és környékbeli zenekarok, és akár a legfiatalabbak, a helyi “konzis” diákok, vagy a tehetségkutatók helyi dobogósai is. A több tucatnyi előadó közül rendszeresen fellépnek a Snétberger Tehetség Központ ifjú zenészei, játszik a városi kedvenc, a nagyszínpadon sztárok előtt is zenélő The Bluesberry Band, de olyan országos népszerűségnek örvendő előadók is, mint a Hot Jazz Band, Jamie Winchester, a Tátrai Trend, vagy Tóth Vera.
Rozé, Rizling és Jazz Napok Veszprémben
Az érdeklődők naponta 3 koncertet hallgathatnak meg 18 és 23 óra között. Néhány név az idei fellépők közül: Kozma Orsi Quintet, Tóth Vera Soul, Mystery Gang, Heinz Gábor „Biga”, Gájer Bálint, továbbá a Magyar Jazz Napja keretében - a Magyar Jazz Szövetség szervezésében – a Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán a Szőke Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, valamint a Jász András Kulturfunk.

További infirmációk a fesztivál honlapján találhatóak.
Winelovers borok az olvasás mellé