Saját palackot kapott a száraz Tokaji

Borászportál - Mandiner
2012. április 27., 11:29


A klasszikus 0,5 literes tokaji aszús palack adta az ihletet Ipacs Géza tervezőnek, aki elkészítette a száraz tokaji boroknak szánt 0,75 literes palackját - az új palack az első, 2011-es Mád-furminttal debütál.
Saját palackot kapott a száraz Tokaji
 
Nagy gondban voltak eddig a tokaji borászok, ha palackot kellett választaniuk boraiknak. Édesborban persze nem, hiszen ott előírás a jellegzetes 0,5 literes tokaji palack, ám ha száraz borról volt szó, nehéz volt választani a 0,75 literes bordeaux-i, a burgundi vagy a rajnai palacktípusok közül - és akkor a palack színéről még nem is volt szó. Ezt a problémát kívánja orvosolni az az új palack, amelyet Ipacs Géza tervezett, és az aszú palackjának formavilágából kiindulva kívánja megteremteni a száraz tokaji tételekhez illő palackot, ami egységesítené kicsit a borok megjelenését.
 
A mádi Szent Tamás pincészet Facebookon közzé is tette a Mád-furmint látványtervét: úgy tűnik, hogy a mádi dűlők jellegét visszaadni hivatott száraz furmintot már az új palackba teszik. A Szepsy birtok Facebook-oldalán is találtunk képeket az új száraz tokaji palackról. A félreértések elkerülése végett: a bézses színű műanyagpalack tervezői minta egyelőre, 0,375 literes tokaji palacknak készül, különleges tételek számára.
Winelovers borok az olvasás mellé