Szájrákot kaphatsz a vörösbortól

Borászportál - MediPress
2012. május 21., 13:10


Betegség - Az alkohol, kivált a vörösbor kis mennyiségben fogyasztva lehet egészséges, de napi két pohár, vagy annál nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása után a szájüregi rák kockázata akár háromszorosára is nőhet hosszú távon.
Szájrákot kaphatsz a vörösbortól
 
20 százalékkal nőtt a szájrákos megbetegedések aránya az utóbbi három évtizedben, ráadásul a betegségben kétszer annyi férfi érintett, mint nő. Az Egyesült Királyságban ezért határozott lépésekre szánta el magát a kormány: drasztikus elrettentő reklámkampánnyal hívja fel az alkohol veszélyeire az emberek figyelmét.
 
 

A reklámok a brit Change4Life csatornáján lesznek láthatóak majd, és azt hangsúlyozzák, hogy akik gyakran napi 6 egységnyi alkoholt – 1 egység: 10 milliliter tiszta alkoholnak felel meg, ami egyenlő 1 pohár sörrel, 1,5 deciliter borral, vagy 3 cl égetett szesszel –, vagy annál többet fogyasztanak, duplájára növelik a magas vérnyomás kialakulásának a rizikóját, valamint háromszorosára a szájrákét. A reklám arra is kitér majd, hogy Nagy-Britanniában évente körülbelül 5 ezer szájüregrákos beteget diagnosztizálnak, valamint a betegség miatt 1800 ember veszti életét. Emellett mintegy 12 millió ember szenved magas vérnyomásban, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát is.
A hirdetés felhívja az emberek figyelmét, hogy már azzal is csökkenthetik a kockázatokat, ha hetente néhány alkoholmentes napot iktatnak be, és amikor szórakozni mennek, előtte otthon nem isznak, valamint kisebb poharakból és kevesebb alkoholtartalmú italt fogyasztanak a szórakozóhelyeken.
A szigetországban korábban felmerült, hogy növeljék az alkoholok egységenkénti árát, remélve, hogy a rendelet hatására majd kevesebbet fognak inni az emberek. Ezt azonban arra hivatkozva, hogy nem akarják a "józan többséget" büntetni, inkább elvetették. A szakemberek most a reklámkampánytól remélnek változásokat.
Winelovers borok az olvasás mellé