Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban

Geri Ádám
2021. június 05., 09:00


Fenntarthatóság, ösztönző program, kutatási központ. Nem megszokott kifejezések ezek ma még egy borászat kapcsán. Már ebből is látszik, a Balaton északi partján valami nagyon különleges van születőben. És a borokról még nem is esett szó!
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban
Tiwári Liviát és férjét, az indiai származású Shashi Tiwárit életük, munkájuk Londonhoz köti. A lehetőségeikhez mérten sok időt töltenek Magyarországon, kirándulásaik során szerettek bele a Badacsonyba. Az első két hektárjukat még szerelemből vásárolták, mostanra azonban az egyik legizgalmasabb boros projekt formálódik a kezük alatt. A szó legnemesebb értelmében családi vállalkozásként tekintenek rá, ahol a hangsúly ráadásul a család szón van. A Borászportált az a megtiszteltetés érte, hogy az elsők között mutathatja be olvasóinak a badacsonyi Tiwári House borászatot.
 

 
Hogyan kezdődött a Tiwári House története?
 
Shashi: Bár már tizenéves korom végén megismerkedtem a borokkal, sokáig inkább a whiskyt kedveltem. Komolyabb vágyat a borok világa és a borászati ismeretek szerzése iránt csak akkor éreztem, amikor tudatosult bennem, hogy valamivel le kell nyügöznöm Liviát. A Badacsonyban töltött napok, hetek alatt kezdtem el igazán értékelni a bor által nyújtott érzékszervi élményeket. A Tiwári House ennek az első útnak, ennek az élménynek a „lelkében” gyökerezik.
 
Livia: A világ sok pontjára eljutottunk, különböző borélményekre tettünk szeret, rálátásunk nyílt a borokra majd egyre inkább szenvedélyünkké vált. Valószínűleg igaz a mondás, hogy a szenvedély az elme részegsége, ugyanis az első két hektár szőlőterületet Badacsonytördemicen – mindenféle előzetes terv nélkül – az esküvőnk után vettük meg. Szerény kezdet volt, hiszen még nem tudtunk semmit a boros identitásunkról. Bizonyítja viszont elszántságunkat, hogy a Tiwári House ennyire rövid idő alatt megvalósulhatott. Első büszkeségeink, az első évjáratunk borai már a fogyasztókra várnak, megvásároltuk a nemesgulácsi birtokunkat, ahol egy „jövőbiztos” borászatot szeretnénk felépíteni, ami nemcsak nekünk, de az egész borvidéknek sokat fog adni reményeink szerint.
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban

 
Mint utaltok is rá, hogy saját szőlőtermesztés mellett integrátori szerepet is szeretnétek betölteni a borvidéken. Hány gazdától vásárolnak és ez a teljes termelés mekkora részét teszi ki?
 
Shashi: A fejünket a víz felett tartjuk, és várjuk, hogy megmutatkozzon a lehetőség, mint egy varázslatos égi kozmikus tünemény. Jelenleg annyi kiváló minőségű szőlőt szüretelünk saját ültetvényeikről, amiből összesen 30-40 ezer palack gyöngyöző fehérbort, gyöngyöző rozét, vörösbort, valamint tradícionális pezsgőt tudunk elkészíteni. A termeléstől a feldolgozáson és palackozáson át az értékesítésig mindent mi magunk végzünk, számunkra ez jelenti a garanciát a minőségre.
 
Livia: A feldolgozói kapacitásunk viszont hamarosan akkora lesz, hogy jövőre már 15 fajtából mintegy 1200 tonna szőlőt fogunk felvásárolni a régióból. Néhány gazdával már elkezdtük az együttműködést, megfogalmaztuk minőségi elvárásainkat, elkezdtünk együtt dolgozni velük az organikus, biodinamikus módszerek bevezetésén. El fogunk indítani egy átfogó ösztönző programot, amivel lehetőséget adunk az együttműködésre azon kisebb ültetvénytulajdonosoknak, akik eddig az alacsony felvásárlási árak miatt nem tudták megfelelően gondozni a szőlőiket. Érdemes követni minket, mert folyamatosan hírt fogunk adni ennek a kezdeményezésnek a kiteljesedéséről.
 
Mekkora a teljes kapacitás, hova szeretnétek felfuttatni a termelést?
 
Shashi: Mint említettem, jelenleg évente körülbelül 40 ezer palack bort állítunk elő, de ha a  nemesgulácsi birtokközpontunk működése eléri a teljes fordulatszámot, ez a szám felmegy 1 millióra. Mellette pedig további 7-8 millió palack alkoholmentes, minden adalékanyagtól, tartósítószertől és mesterséges aromától mentes habzó szőlőlét is fogunk készíteni.
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban

 
Egyből belevágtatok a saját hagyományos pezsgőkészítésbe is. Milyen fajtákból készülnek a pezsgők és mikor lesznek pukkanthatók az első palackok?
 
Livia: A tradicionális eljárással készülő blanc azaz fehér pezsgőnk a budai zöld és a kéknyelű szőlőfajták házasítására épül. A rozénknál a pinot noir játssza a főszerepet, a syrah pedig a maga fűszerességével támogatja a végső karakter kialakulását. Rendszeresen kóstoljuk őket borászok bevonásával, eddigi vélemények alapján egy teljesen új irányt testesítenek meg. Bár még javában fejlődnek, már most jóval felülmúlják várakozásainkat, izgatottan várjuk, hogy beteljesítsék a bennük rejlő különleges lehetőségeket.
 
Shashi: Pezsgőink által a természet ritmusa, az élet ünnepe kerül bemutatásra. Szeretnénk, ha a boraink az öröm és eufória forrásai lennének, ez viszont csak a legmagasabb minőség mellett valósulhat meg. Az első palackok forgalomba hozását ezért 2022-ben, 3 év pincében történő pihentetés után tervezzük.
 
Mi az az említett teljesen új irány, amit a Tiwári House pezsgői és általában a borai képviselnek? Mit érezhet az ember, ha belekóstol egy Tiwári borba?
 
Livia: A pezsgő esetében ezt úgy fogalmaznám meg, hogy egyfajta nagyvilági letisztultság jellemzi őket. Fehér pezsgőnk illat- és ízjegyeiben egyaránt hordozza a zöld almát, a kaprot, a friss tavaszi napot és az ásványosságot. Rozé pezsgőnk aromái emlékeztetnek az eperre és a vadon termő csipkebogyóra, mindez szintén gyengéd ásványossággal egészül ki. Vörösborunk pedig dekadensen bársonyos textúrájú, lédús ízérzetet ad három rétegben (érett cseresznye és meggy, étcsokoládét majd dohányt), hosszú lecsegéssel. Boraink általában gazdag aromavilággal rendelkeznek, ám mégis tiszta vonalvezetésűek, harmónikusak. Mindegyikben tagadhatatlanul jelen van a badacsonyi vulkanikus terroir, amit birtokunk mikroklímája tesz egyedivé. Kóstolásukkor az ember tanúja lehet a fajtaaromák és ízmélységek „házasságának”. Bármilyen alkalomra tökéletesek. Ami az egész borászat koncepcióját illeti, annak az „Unwritten poem”, vagyis az „Íratlan vers” nevet adtuk. Ez absztrakt kifejezése a borászat művészi mivoltának, kifinomultságának, valamint a fogyasztók személyes élmények által történő inspirálódásának.
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban

 
A honlapotok alapján is egyértelmű, hogy nagyon fontos számotokra a fenntarthatóság, ez is szerves része a filozófiátoknak.
 
Shashi: Hírnevet magunknak a környezet iránti elkötelezettségünkkel és a fenntartható boripart szolgáló gyakorlatainkkal szeretnénk kivívni. Az útnak még csak az elején járunk. Most fejeztük be eddigi termékeink életciklus-elemzését, ami feltárja a környezetre gyakorolt hatásukat a termesztés, betakarítás, feldolgozás, palackozás, raktározás, elosztás és fogyasztás szakaszában. Egyelőre mindezt kicsiben, hiszen a nemesgulácsi pincészetünk még nem működik teljes kapacitással. Tavaly 2 hektáron kezdtünk el „bioszőlőt” művelni, további 1,5 hektáro a biodinamikus normákat követjük. Behatóan vizsgáljuk a palackok tömegét, szeretnénk a szállítás során keletkező szén-dioxid mennyiséget redukálni. Megújuló forrásból fogjuk fedezni energiaigényünket és visszaforgatjuk a kibocsátott szén-dioxidot, valamint csökkentjünk a hullafék mennyiségét. Fenntarthatósági „küldetésünk” a következetes minőségről, a pénzügyi növekedéséről, a helyi közösségek életminőségéről és a környezetünk gondozásáról szól elsősorban.
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban

 
Nagyszabású tervekkel érkeztetek Badacsonyba, teljesen új márka felépítésén dolgoztok, ami különösen embertpróbáló. Hogyan lehet ezt a ti londoni életetekkel összeegyeztetni?
 
Shashi: Természetesen kihívást jelent, hogy üzeneteink és termékeink a megfelelő időben eljussanak a megcélzott fogyasztókhoz. A kreativitás és a szenvedély sok ösztönzést igényel. Mindenki, aki idejével és erőfeszítéseivel részt vesz ebben a projektben, jutalmat érdemel és azt, hogy elégedett legyen. Másrészt pénzügyi kötelezettséget vállaltunk, de nem függünk az ebből származó jövedelemtől, ami segít kissé csökkenteni a nyomást. Nyilvánvalóan a befektetett időnek valamilyen formában illik materializálódnia.
 
Livia: Folytatva a gondolatmenetet: bárki, aki velünk dolgozik, elmondhatja, hogy igazi családtagként kezeljük, tőlünk bizalmat és tiszteletet kap, maximálisan számítunk rá akkor is, amikor mi épp Londonban vagyunk. És valóban nagyon fontos, hogy nem függünk a boraink jövedelmétől, nem a jövedelmezőség az elsődleges szempont. Természetesen ettől még minden téren a legnagyobb profizmusra törekszünk. Csapatunk a célokra összpontosít,  azonosul az értékrendünkkel. Amint időnk engedi, sűrűbben jövünk Magyarországra, bár a COVID-19 egyik pozitív hozadéka az volt, hogy javult az emberek között a távolsági kapcsolattartás.
 
Hol lehet megvásárolni a boraitokat?
 
Llivia: Online webáruházunkon keresztül, kimagasló logisztikai partnerhálózatunknak köszönhetően a világ bármely pontjára eljuttatjuk a borainkat egészen a fogyasztók ajtajáig. A fizetési lehetőségek széles skáláját ehhez, nálunk kriptovalutával is lehet vásárolni. Most arra törekszünk, hogy a hazai és az európai piacon lévő forgalmazókkal együttműködve elérjük az éttermek, szállodák, bárok, klubok alkotta piacokat is.
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban

 
Mik a következő, rövidtávú célok a borászatotok életében?
 
Livia: Ha hiszed, ha nem, véget nem érő hosszú listánk van. Első helyen említeném a borklubunkat, ami többé-kevésbé már funkcionál, de szeretnénk továbbfejleszteni mind a fizikai szolgáltatások, mind pedig a vizualitás terén, hogy a végén tényleg büszkén ajánlhassuk partnereink figyelmébe. Elkezdtük egy borászati kiválósági központ létrehozását, ez a gyakorlatban egy a borok mélyebb szintű megértését célzó kutatóközpontot jelent.
 
Shashi: Valamennyi kezdeményezésünk méltányos együttműködésen alapszik. Folyamatosan finomítjuk a partnerségi programjainkat az értéklánc minden pontján, a közös értékeken alapuló ökoszisztéma és fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. Apró lépésekkel haladunk tovább, mindig csak pozitívan.
 
A borászat elérhetőségei:

Web: https://www.tiwari.house/hu/
Instagram: @tiwari.house
 
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje Badacsonyban
Winelovers borok az olvasás mellé