Új nemzetközi borverseny itthon - Indul a Winelovers Wine Awards!

Borászportál
2022. május 09., 16:40


Bálint László DipWSET, a Winelovers Wine Awards 2022 elnöke mondja el, mit érdemes tudni az új borversenyről. 
Új nemzetközi borverseny itthon - Indul a Winelovers Wine Awards!
A „Winelovers 100 – 100 legjobb magyar bor” kiválasztás egy referenciapont a hazai borvilágban: borászok és fogyasztók évről évre nagy érdeklődéssel várják, hogy boraik bekerültek-e a 100 legjobb közé, sokak számára ez presztízs kérdéssé vált. Idén ennek a bormustrának a kibővítése történt meg: a Winelovers Wine Awards-ra már külföldi borászatok is nevezhetnek. A borverseny nemzetközi szintre lépésével a bírálók csapatát neves külföldi és hazai véleményformáló szakemberek, számos Master of Wine - Essi Avelan, Elizabeth Gabay, Rose Murray Brown, Lenka Sedlackova -, Czinki Tamás Master Sommelier, borkereskedők és borszakírók egészítik ki, akik hangsúlyos országos és nemzetközi kommunikációjukkal járulnak hozzá a hazai borok ismertségének és elismertségének további növeléséhez. A cél pedig nem más, mint hogy a Winelovers Wine Awards idővel Közép- és Kelet-Európa (CEE) legjelentősebb borversenyévé váljon.
 
 
Új nemzetközi borverseny itthon - Indul a Winelovers Wine Awards!
 Bálint László, a Winelovers Wine Awards 2022 borverseny elnöke, DipWSET, WSET Certified Educator, a Borkollégium - Magyarország első boriskolájának oktatója, a korábbi Winelovers 100 borverseny elnöke. Több hazai és külföldi pincészet borászati tanácsadója.
 
Miben különbözik a Winelovers Wine Awards a többi borversenytől?
A borminőség fogalmának négy különféle, egymást kiegészítő értelmezése van. Jelentős ideológiai különbségek adódhatnak abból, hogy ezek közül melyik verseny melyiket emeli a középpontba. A piacon ma jelenleg leginkább elterjedt bor osztályozási rendszerek közötti különbségek az eltérő tradíciókkal rendelkező „borországok” más és más megközelítéséből adódnak. A klasszifikált minőség például a termőhelyből és az ahhoz a területhez kötődő hagyományokból, módszerekből vezeti le a minőséget. Ilyen például a francia és a mediterrán országok szabályozása. A technológiai értelemben vett minőség inkább az analitikai vizsgálatokra és a technológiára helyezi a hangsúlyt, és így a minőséget az alapján határozza meg. Ilyenek a német, osztrák minőség kategóriák. A Winelovers Wine Awards borversenyen inkább arra szeretnénk fókuszálni, hogy mit érzékel a fogyasztó: ez az észlelt minőség szerinti kategorizálás. Ezt a megközelítést főleg a borkereskedelem, a piac alkalmazza, amelynek lényege, hogy adott áron és adott információk (termőhely, szőlőfajta, évjárat, stb.) alapján megvásárolt bor hozza-e az elvárásoknak megfelelő minőséget. Ez az osztályozás kötetlenebb, a bírálat során így a fogyasztók szempontjai is hangsúlyosabban megjelennek. Az észlelt minőséget nálunk az ún. karakter minőség egészíti még ki, ami a negyedik, ismert minőség fogalom. Ez azt mutatja meg, hogy egy adott bor mennyire nevezhető tipikusnak a szőlőfajta, a származás és a stílus tekintetében. A Winelovers Wine Awards-on hat kategóriába soroljuk a nevezett borokat (pezsgő, illatos fehér, száraz fehér, rozé, vörös és édes bor), melyeket az adott kategória „origójához” is mérünk.
 
Van már egy hazai rendezésű nemzetközi borversenyünk, a VinAgora. Miben más a Winelovers Wine Awards?
A VinAgora egy a World Federation of Major International Wine and Spirits által felügyelt borverseny, és az ún. OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) szabályzata alapján a 100 pontos rendszert alkalmazza a borbírálat során. Ez technikailag szigorúan meg van határozva: a bor karakterét, jellegét, minőségét 10 különböző aspektusból vizsgálják, és ezeket külön egy-egy ötszintű skálán minősítik. A VinAgora szakmailag megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a szigorú szabályozással, amit követnie kell, nehezebb a piac igényeit szem előtt tartani. Az OIV égisze alatt megrendezett versenyeken minden egyes terület kontrollálva van. A Winelovers Wine Awards az angolszász kultúrában gyökerező borbírálati rendszerrel pontoz, amelynek során szabadabban határozzák meg a szabályokat, több kategória kialakítása is lehetséges, ezáltal többen részesülhetnek díjazásban, miközben persze a legmagasabb szakmai elvárásoknak kell megfelelniük. A Winelovers Wine Awards-ra elhívtuk azokat, akiknek a szakmai tudásuk mellett a legnagyobb szavuk van a borpiacon: olyan neves MW-k, borszakírók, sommelierek kóstolnak majd itt júniusban, akik világszinten is véleményformálók a borszakmában.
 
 
Kik lesznek a zsűritagok a Winelovers Wine Awards-on?
A verseny erőssége kifejezetten az, hogy a legnagyobb neveket tudtuk megmozgatni a bírálatra. A Borverseny színvonalát magas képesítésű, hazai és nemzetközi borszakemberekből álló zsűri biztosítja. A több mint 50 fős zsűriben ott lesz Essi Avellan, a pezsgők egyik legavatottabb Master of Wine szakértője, Rose Murray Brown MW, Elizabeth Gabay MW, Lenka Sedlackova MWJulia Scavo, a világ 7. legjobb sommelier-je, Ruairi Kavanagh, a borok Google-je, a Wine Searcher szerkesztője, Czinki Tamás Master Sommelier, számos kereskedő, sommelier és borszakíró, és természetesen a hazai szakma krémje is. Ezen a versenyen kevesebb borász vesz részt mint más versenyeken, mert ezúttal a cél az, hogy azok kóstolják és bírálják a borokat, akik aztán nemzetközi mederbe terelik az eredményeket, írnak és beszélnek róluk, tehát azok, akik a piaccal közvetlen kapcsolatban vannak, és a borágazatban nagy befolyással rendelkeznek. Természetesen borászok is részt vesznek, közülük sokaknak nemzetközi kóstolási tapasztalata van, és örömmel vállalták a borbírálatot.
 
Mi lesz a Winelovers 100 listával és a magazinnal?
A korábban megszokott Winelovers 100 lista és nyomtatott magazin is megmarad, a hazai borok toplistája alapján ez ugyanúgy elkészül, mint a korábbi években. Megmarad a 6 kategória is, és a Winelovers 100 rendezvény is hasonlóan megrendezésre kerül szeptember 17-én a Corinthia Hotel Budapestben, amelyre a magyar résztvevő borászatok kapnak meghívást. A Winelovers Wine Awards borverseny délutánjain színvonalas mesterkurzusok is megrendezésre kerülnek, s ha figyelembe vesszük emellett, hogy a 100 legjobb magyar bor is kiválasztásra kerül, akkor láthatjuk, mennyire komplex tud lenni egy ilyen esemény, mennyivel túl tud mutatni az egész egy szűken értelmezett bírálaton. A mi célunk pont az, hogy több „stakeholder” legyen, így hosszabb időn keresztül, többet és szélesebb körben beszéljenek a versenyről, a márkáról, aminek köszönhetően a Winelovers Wine Awards és a Winelovers 100 kommunikációs értéke is többszöröse lesz egy „hagyományos” borversenynek.
 
Milyen érmeket lehet szerezni a Winelovers Wine Awards-on?
A Grand Gold, Gold, Silver érmek mellett, Bronze és Commended díjak is kiosztásra kerülnek. Továbbá kiosztunk olyan díjat, amelyet egy ország legjobb bora nyerhet el (Best of Country), a Best of Grape Variety díjat egy adott fajta kaphatja meg, a Best of Indigenous Grape Variety díj az őshonos vagy autochton fajták közül választja ki a legjobbat, és díjazzuk a legvonzóbb csomagolást is a Best of Packaging díjjal.
 
Elnyerhető díjak a Winelovers Wine Awards-on
 
Grand Gold: 95 pont vagy afölötti bor
Gold: 90–94.99 pont
Silver: 87–89.99 pont
Bronze: 84–86.99 pont
Commended82–83.99 pont
 
Best of Country: ha egy országból legalább 10 minta érkezik, a legtöbb pontot és legalább aranyérmet elért bor részesül ebben a különdíjban.
Best of Grape Variety: ha egy adott fajtából legalább 10 minta érkezik, a fajtán belül a legmagasabb pontszámot elért és legalább aranyérmes bor kapja ezt a különdíjat.
Best of Indigenous Grape Variety: a versenyre benevezett őshonos szőlőfajták közül a legmagasabb pontszámot elért fehér vagy fekete szőlőből készült bor különdíja.
Best of Packaging: ezt a különdíjat a kereskedelmileg legvonzóbb megjelenésű bor kaphatja meg.
 
A díjakon felül milyen egyéb előnyökkel jár a versenyen való részvétel?
A versenyről, az induló és főként nyertes borokról a Winelovers Wine Awards külföldi felületein, köztük külföldi Facebook oldalán jelennek meg anyagok, ill. lesz egy nemzetközi digitális kiadvány júliusban, amelyet egy 4000 fős listára továbbítunk döntéshozóknak: bor disztribútoroknak, kereskedőknek, horeca szereplőknek. A zsűritagok ráadásul nemcsak vakon kóstolják a borokat: a versenyt követő napon a Winelovers Expón ott lesz náluk a kóstolt borok listája, így megismerhetik a pincészetek neveit, és a borászokkal személyes kapcsolatba is kerülhetnek. 
 
 
Milyen borral érdemes nevezni?
Bármilyen borral érdemes nevezni június 15-ig. A legjobb 100 bor mellett 6 kategória győztest is hirdetünk, tehát illatos fehérborok, rozék, száraz fehérborok, vörösborok, édes borok és pezsgők is nyerhetnek díjat. Akár egyszerűbb borokkal is lehet indulni, hiszen van esély az éremszerzésre, ill. a magazinba való bekerülésre. Nemcsak a szakma által legnagyobbra tartott borokat szeretnénk kiemelni ezen a versenyen, amely jellemzően aszú vagy valamely komplexebb fehér- vagy száraz vörösbor, hanem a fogyasztói preferenciák figyelembevételével a könnyedebb, illatosabb vagy rozé típusú borok rangsorát is felállítjuk.
 
Van-e értelme olyan tétellel nevezni, ami szerepelt már más versenyen vagy amiből nem áll rendelkezésre sok palack?  
Olyan borokkal is lehet jelentkezni, amelyek már szerepeltek más versenyen. A mennyiségek tekintetében arra érdemes figyelni, hogy vagy nagyobb mennyiségben készüljön, vagy ha kisebb a mennyiség, ami elérhető belőle, akkor olyan tétel legyen, amelyik vagy minden évben elkészül, vagy pedig a pincészet számára olyan meghatározó tételnek számítson, amely a márkáját erősíti.
 
Mégis milyen fajtával nevezzek?
A borvilág diverzitása különösen fontos számunkra, ezért nemcsak az egyes kategóriákban érdemes gondolkozni, hanem autochton fajtákkal is megéri nevezni. Külön ismertetővel látjuk el az őshonos fajtából készült borokat az Expón, és ha a bor aranyérmet szerez, akkor a nemzetközi digitális kiadványban is bemutatjuk a szőlőfajtát és az érmet szerzett bort.
 
Mennyi a nevezési díj, megéri nevezni a borászoknak?
A nevezési díj elővételben 19 ezer Ft + Áfa volt április 30-ig, sokan éltek ezzel a kedvező lehetőséggel. Jelenleg 23 ezer Ft + Áfa mintánként a nevezési díj, de ez az ár a nemzetközi borversenyek nevezési díjaival összehasonlítva alacsonynak számít, hiszen ezek összege általában 100 és 200 euró között alakul. Ráadásul magában foglalja azt a “reklámköltséget”, amely a Winelovers Wine Awards díjakkal jár: megjelenést biztosít a top szakértők nemzetközi felületein, a szakmabelieket és fogyasztókat egyaránt elérő Winelovers 100 magazinban, a Winelovers Wine Awards Expón, a nemzetközi digitális magazinban, a Borászportálon, a Vinoporton, és a szeptemberben megrendezésre kerülő Winelovers 100 nagykóstolón.
 
Jelentkezés az alábbi módok valamelyikén június 15-ig:
 
1. Nevezés ügyfélszolgálat segítségével
Mindössze annyit szükséges tennie, hogy jelzi munkatársunknak nevezési igényét, aki személyre szabott segítséget nyújt Önnek a nevezéshez szükséges cég adatlap és bor adatlapok kitöltésében, valamint kezeli a nevezéssel járó adminisztratív feladatokat, számlázást, illetve a borok logisztikájában is segítséget nyújt.
Keresse kollégánkat a lenti elérhetőségeken:
 
Fejes Olivér
+36 70 628-6072
 
Az e-mail tárgysorába kérjük, ezt írja be: Winelovers Wine Awards 2022 - nevezés
 
2. Nevezés letölthető dokumentumokkal
A lementett és kitöltött cég adatlapot és a nevezett boronként kitöltött bor adatlapokat szükséges e-mail formájában csatolmányként Fejes Olivér részére eljuttatnia. Kövesse az alábbi lépéseket!
 
1) Töltse ki a cég adatlapot: cegadatlap.pdf
2) Töltse ki a bor adatlap adatait: boradatlap.pdf (minden nevezett borhoz külön adatlap kitöltése szükséges)
3) Csatolja a nevezett borok címkéjét és a kitöltött adatlapokkal együtt küldje el Fejes Olivér részére az oliver.fejes@winelovers.hu e-mail címre.
4) Kollégánk keresi Önt és kezeli a nevezéssel járó adminisztratív feladatokat, számlázást, valamint a borok logisztikájában is segítséget nyújt.