"Vagy olyat csinálok, amit más nem, vagy ha olyat csinálok, amit más is, akkor nekem kell a legjobbnak lenni"


2023. június 06., 13:56


Furmint-siker a Pannonhalmi borvidéken. Dr. Tóth Bélával, a TÓTHBORBIRTOK tulajdonosával beszélgettünk.
\
Az évente Londonban megrendezésre kerülő International Wine Challenge (IWC) kiemelkedik a világ borversenyeinek sorából, mind bírálóinak rangja, mind nemzetközi elismertsége, mind pedig a bírálat módszertana és szigora, valamint a résztvevő tételek száma alapján. Idén áprilisban 52 bortermelő ország közel 16 ezer bora szerepelt a versenyen, amelyen öt magyar aranyérem született. Ebből hármat a hagyományosan jól szereplő tokaji aszúborok nyertek, emellett két száraz fehérbor emelkedett ki a mezőnyből: a Somlói borvidék Tornai Pincészetének Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020 fehérbora, valamint a TÓTHBORBIRTOK Kódex Furmint 2021 fehérbora. 
 
A közel 3500 nevezett fehérbor közül a három 97 pontos mellett 16 tétel ért el 96 pontos eredményt, amelyek közé így a Furmint is bekerült. És ha ez még nem lett volna elég: az aranyérmes borokat visszakóstolta a zsűri, és ezeket újra rangsorolva
a TÓTHBORBIRTOK Kódex Furmint 2021 lett a legjobb magyar fehérbor, vagyis a Hungarian White Trophy kategória győztese is.
 
A Pannonhalmán, a Ság-hegyen 2012-ban alapított, jelenleg 13 hektáron termelő TÓTHBORBIRTOK a Mosonmagyaróváron dolgozó elismert szájsebész orvos, dr. Tóth Béla és családja álmát váltotta valóra, aki 2022-ben jelentkezett először saját borokkal. A borbirtok különlegességét a gyönyörű fekvése mellett a tudatos, minőségi építkezés és munka adja, és amellett, hogy a tulajdonos is tevékenyen kiveszi a részét a borkészítés és a borok népszerűsítésének feladataiból, a munkát ifj. Kamocsay Ákos borász és Horváth Farkas Péter szőlész is segíti szakmailag. A birtok fajtái között a kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, chardonnay, rajnai rizling, sárgamuskotály, szürkebarát, sauvignon blanc mellett furmint szőlőt is termesztenek, mely utóbbi kizárólag itt terem a Pannonhalmi Borvidéken, és a belőle készült Kódex Furmint nem véletlenül vált a borbirtok zászlóshajós borává, egyben a Kódex Prémium válogatás első tételévé. 
 
Miért bír nagy jelentőséggel egy ilyen díj, mint a Hungarian Wine Trophy a TÓTHBORBIRTOK és a borvidék számára?
 
Úgy gondolom, hogy minden elismerésnek van jelentősége. Számunkra kiemelt fontosságú egy ilyen díj, hiszen fiatal borászat vagyunk, én nem is borász családból érkeztem, és örülünk az olyan lehetőségeknek, amelyek az ismeretségünket növelik. A borvidék szempontjából is van jelentősége, főleg, hogy egy olyan fajta lett díjazva, amely csak nálunk van telepítve a borvidéken. Biztosan erre is sokan felkapják a fejüket. Pannonhalma mostanában kevésbé van reflektorfényben, egy ilyen díj segíthet egy kicsit ezt is megváltoztatni.
 
Hogy jutott eszedbe furmintot telepíteni egy olyan borvidéken, ahol ez egyáltalán nem jellemző? A furmintot Tokajhoz és Somlóhoz kötik a borfogyasztók.
 
Általában úgy gondolkozom, hogy vagy olyat csinálok, amit más nem csinál, vagy ha olyat csinálok, amit más is, akkor nekem kell a legjobbnak lenni. A furmint telepítése jó döntésnek bizonyult, bár nem egyedül találtam ki, egy barátom is benne volt, és az eredmények minket igazolnak. 
 
\
 
Mit tud ez a bor, mitől kapott ilyen magas pontszámot? 
 
Az első tételt a 2020-as évjáratból készítettük, ez bekerült tavaly a Winelovers 100 legjobb magyar bor közé, a 2021-es változat pedig Pannonhalma legjobb fehérbora lett, ezek az eredmények már azt mutatták, hogy a furmint jól érzi itt magát, és szép borokat ad. Már az első szüret időpontját is nagyon tudatosan választottuk meg. Ez alatt a megfelelő év kiválasztását is értem, a telepítés utáni 6. évben szüreteltünk először, nem a 3. vagy 4. évben, amely a leginkább jellemző. Kivártuk, hogy a szőlő tényleg megfelelő állapotba kerüljön. Természetesen a sikerhez kellett a szakmai háttér is: Horváth Farkas Péter a szőlészeti, ifj. Kamocsay Ákos a borászati szakmai munkát végzi, de a marketinges vagy a többi kolléga munkáját is kiemelhetném. Tudom, hogy a furmint megosztó fajta: vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem, és nehéz a közízlésnek megfelelni, éppen ezért kísérletezünk egy reduktív változattal is. Az aranyérmes bor tölgyfahordós érlelést is kapott - egy része 500 literes első töltésű francia tölgyfahordóban volt, egy másik része másodtöltésű magyar tölgyben 6-6 hónapig. Már most is nagyon szép, de még van benne érési potenciál, egy-két év múlva lesz a legjobb formájában.
 
A Kódex Furmint 2021 illatában körte, grapefruit, mangó és köves, ásványos aromák keverednek, a háttérben a vaníliás fűszeresség is megjelenik. Feszes, vibráló, elegáns ízében a grapefruit gyümölcsössége és finom kesernyéssége fuzionál az érett savakkal, valamint a magas minőségű tölgyfahordó kifinomult aromáival.
 
A Kódex márkanév jelöli a pincészetnél a prémium kategóriát?
 
Igen, és a Kódex márkanév a bor összetettségére és a hely szellemiségére is utal. A Kódex furmint magas alkoholtartalmú, komoly extrakttartalommal rendelkezik, hordós érlelést kapott: ezek mind megfejtendő rétegeket hoznak a felfedezésében. Nincs sok belőle - kb. 1200 palack-, ez is növeli az értékét. Azt gondolom, hogy a bor először csak 60%-ban szól a borról, 40% a marketing, hogy mit mondasz róla, hogyan kommunikálod. Aztán persze, ha már levetted a polcról és kinyitod, akkor már 100%-ban a bor válik fontossá, de addig el kell jutni. Ebben óriási szerepe van a megjelenésnek, a figyelemfelkeltő márkanévnek és természetesen a palackon megjelenő plecsniknek is.
 
Ha valaki szeretne TÓTHBORBIRTOK borokat kóstolni, hol találkozhat velük?
 
A TÓTHBORBIRTOK borok több nívós étteremben is kóstolhatóak: ugyan még nem a furminttal, de más borainkkal ott vagyunk két Michelin-csillagos étteremben, az Onyx Műhelyben és a Stand25 Bisztróban, és remélhetőleg egy harmadikban is hamarosan. Emellett számos delikátesz boltban, borkereskedésében is elérhetők a borok, valamint közvetlenül nálunk, a birtokon is megvásárolhatók.
 
\
 
További információk:

Winelovers borok az olvasás mellé