Van-e muzsika a borban?

Németh Richárd szövegésfotó
2013. április 09., 16:03


Interjú - Rendhagyó borversenyt szervez a Fonó Budai Zeneház, mely során elismert népzenészek öltik magukra a borbíra szerepét, de nem a szokványos módon, hiszen az ítészeknek azt kell eldönteniük a vakteszt során, hogy „Van-e muzsika a borban”. Az esemény az április 17-21. között tartandó Budapest Folk Fest programkínálatát színesíti. Az intézmény igazgatójával, az esemény főszervezővel, Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Van-e muzsika a borban?
 
Van-e muzsika a borban?

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója és a Budapest Folk Fest 2013 főszervezője
Április 20-án a szokványostól eltérő borversenyt tartotok a Fonóban, ahol az Év Népzenész Borát keresitek. Honnan jött az ötlet?
A Somlói Borvidéken termelő Somos Lajos barátom ültette el a gondolat csíráját a fejemben, hogy helye lenne Magyarországon egy afféle rendhagyó borversenynek, ahol ezúttal nem tannin-sav-alkohol egyensúlyt keresnének a tételekben a zsűritagok, hanem muzsikát.
Muzsikát?
Igen. Lajos barátom emlékszik még azokra az időkre, mikor a boros gazdák összejővén – körükben néhány cigányzenésszel – azt keresték egymás boraiban, hogy van-e bennük muzsika vagy nincs. Tud-e az a bor énekelni, hegedülni, táncolni, vagy sem, s az embereket, akik kóstolják, ugyanilyen késztetésekre sarkallja-e. Ezek az összejövetelek rendre az együttlétről, tehát az együtt- és az egymásnak örülésről és a jóízű borivásról, mulatozásról szóltak. Mi a Fonóban most ezt a hagyományt szeretnénk újraélni. Április 20-án a zenészek bírálnak és zenélnek, a közönség pedig egyből megkóstolhatja majd a „megzenésített borokat”.
Kikből tevődik össze a zsűri?
Természetesen a Fonóhoz közeli formációk, régi barátok, akik sűrűn megfordulnak színpadunkon. De, ami a legfontosabb: igen gyakorlott borivókból, akik tudják mit jelent a borkultúra.
Úgy tűnik, a Fonó értelmezésében a borkultúra szervesen összefonódik a zenével.
Nemcsak a bor, de véleményem szerint minden, ami hungarikum elválaszthatatlan egységet kell alkosson a muzsikával.
Kizárólag népzenéről beszélsz most?
Nem, ideértem még a jazzt, illetve a világzenét is. Úgy vettük észre a különböző tematikus estjeinken, mikor a bor is kitüntetett szerepet kap – de a büféfogyasztás is ezt látszik igazolni –, hogy a népzenei közönség az egyszerűbb és olcsóbb borokat kedveli, míg a jazz és világzenei programokra ellátogató vendégek már inkább a prémium borokat keresik, melyek adott esetben kétszer-háromszor is drágábbak lehetnek.
Van-e muzsika a borban?
Találd meg benne a muzsikát!
Vissza a borversenyhez; milyen helyezéseket, díjakat szántok a boroknak?
A versenynek az a lényege, hogy találjunk olyan, a későbbiek során a Fonó kínálatában is megjeleníthető tételeket, melyek az imént vázolt fogyasztóközönségek ízlését maximálisan ki tudják elégíteni, legyen szó egyszerűbb vagy akár csúcsborokról. Ezen felül megválasztjuk majd az Év Népzenész Borát, melyet azon túl, hogy szintén felveszünk a kínálatba, kiemelten reklámozunk majd az elkövetkezendő rendezvényeinken. Várjuk tehát a borászatok jelentkezését a versenyre, akik tételenként 3 palackkal nevezhetnek. Érdeklődni a fono@fono.hu e-mail címen tudnak.
Mit tudsz ajánlani azoknak, akik esetleg kevésbé érdeklődnek a borok iránt?
A Budapest Folk Fest – amely a borversenyt is körbeöleli – a népzene ünnepe kíván lenni, ahol minden nap tematikus programokkal várjuk a látogatókat: szerdán a prímásoké, csütörtökön a hölgyeké, pénteken a cimbalomé, szombaton a boré, vasárnap pedig Lajkó Félixszé lesz a főszerep, így bízunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a számítását.
A Budapest Folk Fest 2013 beharangozója innen, programbontása pedig innen érhető el.
*
 
Winelovers borok az olvasás mellé