Wellamarin, a "zöld palota"

Németh Richárd szövegésfotó
2012. április 25., 16:42


Utazás - A Borászportál csapata a Balaton déli partjára, Zamárdiba látogattott el, a négycsillagos Hotel Wellamarinba, hogy alaposan szemügyre vegye, s beleegyen, beleigyon mindenébe. A környezettudatosságáról és a feng shui elven berendezett szobáiról ismert wellness szállodában két napot töltöttünk el, s igyekeztünk mindent kipróbálni… bár ez nem volt könnyű, mivel a szolgáltatások garmadájával kellett szembenéznünk.
Wellamarin, a \
 
Zamárdi neve hallatán a legtöbben a Balaton Sound-ra asszociálnak az utóbbi időben. Hiába, Magyarország legnívósabb zenei fesztiválja mára hatalmas tömegeket vonzó fesztiválvárost faragott a déli part eme 2300 fős, egyébként csöndes és nyugodt légkörű üdülővároskájából. Azonban egészen biztos, hogy a Zamárdival kapcsolatos képzettársítások köre hamarosan kibővül az idelátogatók fejében – ha még nem történt volna meg –, 2011-ben ugyanis itt, a három kilométer hosszan elnyúló szabadstrand partján nyitotta meg kapuit a Hotel Wellamarin**** Leisure & Wellness, amely környezetvédelmi törekvéseivel, valamint az ősi kínai hagyományon, a feng shui elveken alapuló térkialakításával, forma- és színvilágával a maga nemében páratlannak mondható.
 

Kínai palota
Hamvas Béla Babérliget című esszékötetében van egy rész egy bizonyos perzsa királyról, aki palotát akart építtetni. A feladatra két építőművész is felajánlkozott: egy kínai meg egy görög. „A tervet mindkettő elkészítette, s a király mikor megnézte, így szólt: A görög szebb, kifelé, mert ha valaki e házat látja, rögtön tudja, hogy király lakik benne; de a szobák üresek és hidegek. A kínai nem ragyog úgy, de belül meleg, meghitt, lakályos, és ezt választom otthonomnak. Mert házamban magamnak akarok lakni, nem pedig a nyilvánosságnak.”
Wellamarin, a
"Mályva szoba" az északi oldalon
A Wellamarin kínai palota. Képes megidézni a magánélet azon intimitását, amelyben csak otthon van része az embernek, s ez nélkülözhetetlen alapja a páros kikapcsolódásnak, feltöltődésnek.
Feng shui
A környezet és a benne élő ember kölcsönhatásait a feng shui, ez az ősi kínai hagyomány, kimerítően leírja. Módszerének lényege – mely a föld, illetőleg a rajta kialakított lakóhelyek jellegzetességeinek és összefüggéseinek megfigyelésén alapszik – abban áll, hogy hozzásegítse az embert a természettel való összhang kialakításához. Ha ez megvalósul, létrejön a kiegyensúlyozottság állapota, kellemes érzete. Triviális, de egy szabadidő és wellness szálloda megítélése attól lesz pozitív, vagy negatív, amilyen mértékben, és ahogy elő tudta idézni vendégében a kiegyensúlyozottság állapotát.
Színek
A Wellamarin szobái attól függően kaptak különböző színeket az enteriőr kialakításakor, hogy milyen égtáj felé néznek. Az északi szobák mályva színűek, míg a keletiek zöldek, a nyugatiak pedig kékek. A feng shuiban a színterápiának kitüntetett szerep jut, s a lélek gyógyításának e módját már a modern, nyugati orvostudomány pszichológiája is alátámasztja.
Wellamarin, a
"Zold szoba" a keleti oldalon
A színek hatásokat közvetítenek. Nyugtalanná, sőt agresszívvá, vagy békéssé és harmonikussá tehetnek bennünket. A különböző helyiségek – funkciójukat tekintve – más és más színeket kívánnak meg, hiszen egy szoba pihenésre, a konditerem testedzésre, a wellness részleg feltöltődésre való. Talán túl „ezo-san” hangzik, de a helyesen kialakított terek energiaáramlását fokozzák a terek által ellátott feladatok szerinti helyes színkiválasztás. A Wellamarinban erre különösen odafigyeltek a belsőépítészek.
A szálloda szobái tehát mályva, kék és zöld színűek, már ami a párnákat, függönyöket, ágytakarókat illeti, mert a beépített bútorok mindenhol a barna különböző árnyalati, mint dió, csokoládé és wenge.
Wellamarin, a
"Kék szoba" keleten
A feng shuiban a Víz elemet képviseli a kék szín. A családi béke és biztonság is erősíthető általa.
A Fa elemet a zöld szín jelöli. Dinamizmus, felfelé törekvés, szabad mozgás társul hozzá. Megnyugtató módon ötvözi azonban az egészségre való pozitív hatást és a harmóniára, nyugalomra törekvést is.
A lila és annak árnyalatai, mint a mályva (halványlila) erősíti a megérzéseket, erősíti az összetartozást, fokozza a rajongást, segít az ideálok és eszményképek megfogalmazásában. Célok kitűzésénél remekül alkalmazható. Testi, lelki, szellemi egészség visszaszerzésében nélkülözhetetlen, sőt, a gazdagság egyik jelképe már évszázadok óta. Nem véletlen, hogy a falszín a konferenciatermekben, amelyek a különböző csapatépítőkre is alkalmasak, szintén halványlilák.
Wellamarin, a
A pezsgőfürdő
Tudatos elgondolás vezérelhette a fürdő falszín-választását is. A narancssárga, mely a medence körül igen domináns, az energia, az életerő, a természetesség szimbóluma, a szellem és a test serkentője.
Környezettudatosság
A környezettudatosság, a fenntartható fejlődés filozófiája a kezdetektől fogva vezérelv volt sa Wellamarin vezetői számára, amely a tetőre szerelt napkollektorokban, az energiatakarékos izzókban, valamint a műanyag csomagolások mellőzésében is testet ölt. A szobákban, és az egész szállodában elhelyezett szelektív hulladékgyűjtők pedig szintén jelzik a „zöld” beállítottságot.
A helyi alapanyagok beszerzése is motívuma a fenntartható fejlődés gondolatának, de erre később, a gasztronómiai kínálat taglalásánál térnénk ki.
Szolgáltatások
Szabadidő és wellness szállodáról lévén szó, alapvető elvárás, hogy a szolgáltatásoknak széles tárházából válogathasson a vendég. Nyilván, főszezonban (májustól augusztusig, esetleg szeptemberig) ez az igény némiképp alábbhagy, hiszen olyankor ott vannak a Balaton hűsítő hullámai, a forró napsütés ellen védő hatalmas ősfák árnyékai, a parti bódékban kapható ropogósra sült keszeg, meg a vastagfalú bisztróspohárba mért jéghideg hosszúlépés, és ezeket úgysem tudja még egy halom luxusszolgáltatás sem kenterbe verni.
Wellamarin, a
A bowling pálya kávézója
De. Más a helyzet holtszezonban. Ilyenkor, ha az ember kimozdul hétvégén, hogy valahol távol a város zajától feltöltődhessen, és mindazt egy nívós környezetben tehesse, akkor rögtön aszerint kezd el keresgélni a hotelek között, hogy azok milyen szolgáltatás-repertoárral rendelkeznek, azaz mennyi féle-fajta lehetősége lesz majd a kikapcsolódásra a négy fal között.
Wellamarin, a
Az alacsony hőfokú száraz szauna
A Wellamarinban nemcsak a szokásos szolgáltatások közül válogathatunk, ha úgy tartja kedvünk, reggel kocoghatunk és súlyzózhatunk egyet a konditeremben bemelegítésképp’, majd azt követően akár püfölhetjük a falat a squash teremben, hogy aztán ebéd után ejtőzhessünk egyet a pezsgőfürdőben. Este, vacsora után, néhány koktél társaságában guríthatunk párat a bowling pályán. Másnap, reggeli után kezdhetünk egy laza csocsópartyval, kipróbálhatjuk magunkat a különböző X-Box Kinect játékokban (ez különösen szórakoztató, bővebb infóért katt ide), ha pedig megebédeltünk, beülhetünk a borbárba egy balatoni borkóstolóra, vagy akár vízipipázhatunk egyet az arra kialakított helyiségben. Este jeges-meggypálinkás szauna szeánszon vehetünk részt, a nap zárásaképpen pedig jöhet egy 60 perces vitalizáló teljes testmasszázs.
Wellamarin, a
Konditerem
A wellness részlegen egyébként a pezsgőfürdő és a 90 fokos finn szauna mellett találunk még egy infraszaunát, egy gőzkabint, egy alacsony hőfokú száraz szaunát, egy hidegkamrát, egy 15 fokos merülőmedencét, egy tepidáriumot és egy kaldáriumot is. Külön megjegyzendő, hogy a Wellamarin saját szaunamestert alkalmaz, aki meghatározott időközönként szauna szeánszokat, különböző olaj és párlat alapú felöntéseket tart.
Wellamarin, a
Masszázs szoba
Nyáron és bizonyos kiemelt téli időszakokban a kínálat tovább bővül a Grill Bár panorámateraszával. Ahogy a wellness és fitness részleg is elérhető a külső vendégek számára, úgy a teraszt és a bárt is látogathatják télen a korcsolyázók, akik egy forralt borral kívánnak átmelegedni, nyáron pedig a strandolók, akik gyors, de magas színvonalú és helyi alapanyagokból készülő ételeket szeretnének fogyasztani.
Az apró mozaiklapokból kirakott égszínkék kültéri medence szintén a nyári szolgáltatások sorát gyarapítja, amely a pici gyerkőccel érkezők számára egyrészt biztonságosabb, mint a nagy forgalmú Balaton-part, másrészt innen csodálatos kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és a tetején fehérlő apátsági tornyokra.
Wellamarin, a
Az udvaron található kültéri medence
A Wellamarinban gondoltak azokra is, akik pár percre szeretnének elcsendesedni. A szálloda udvarából megközelíthető ökumenikus imaszoba ugyanakkor nemcsak egy rövid fohászhoz nyújt menedéket, akár egy bowlingozás közben felmerült egybekelés gondolatát is könnyedén lehet benne realizálni.
Gasztronómia
A Wellamarin gasztronómiai kínálata megoszlik a recepcióval szemközt található Scala Étterem és a kültéri medence mellett-alatt elhelyezkedő – már említett – Goblen Grill Bár között. Utóbbi tehát szezonális nyitva tartású, csakúgy, mint a szálloda főbejáratától jobbra, a teraszra tervezett látványpékség és -konyha, amely szintén szeretné a helybéli lakosokat is kiszolgálni a megszálló vendégek mellett.
Wellamarin, a
A Scala Étterem á la carte részlege
Scala Étteremben nemcsak menüs, á la carte étkezésre is van lehetőség. Az étlap tömör és átgondolt; többnyire amolyan XXI. századi magyaros ételek közül válogathatunk. Az alapanyagok, ahogy fentebb már említésre került, helybéli beszállítóktól származnak, és ezzel mindenki nyer. A vendég is, mert friss és minőségi ételt kap, amelyen keresztül a helyi ízeket tudja megismerni. A termelő is, mert a Wellamarin személyében egy nagy megrendelőt tudhat magáénak, akivel korrekt áron tud üzletelni, de jól jár a szálloda is olyan értelemben, hogy így megvalósul a közösségbe történő integrációja – amely törekvés különösen fontos, tekintve, hogy láttunk már a helyiek által be nem fogadott, újonnan épült wellness hotelt, amit az arra tévedőnek csak a legrosszabb jelzőkkel illettek.
De térjünk rá végre az étlapra.
Először kvázi a „séf üdvözleteként” kapunk egy könnyű és friss tojáspástétomot, amelyben alig észrevehetően piroslik egy kis pritaminpaprika, fokozva ízben a frissesség érzetét.
Wellamarin, a
Tojáspástétom
Az előételek közül a cseresznyefán házilag füstölt vajhalra esik a választás, amelyet thai uborkasalátával és wasabis zöldalmasorbettel körítenek. A felszolgálók végig kesztyűben, párban és szinkronban dolgoznak, odafigyelve minden rezzenésre. Kedvesek, de nem behízelgők, beszédesek, de nem tolakodók, ajánlanak, de nem tukmálnak. Kedvünkre való együttállás. A vajhal szintén kellemes, omlós és puha. A füstös, rózsaborsos aromákat szépen kiegészíti a könnyed, lédús uborkasaláta, valamint a sorbet savanykás íze. Szép kompozíció.
Wellamarin, a
Cseresznyefán füstölt vajhal thai uborkasalátával és wasabis zöldalmasorbettel
Ezek után a magyaros ízek felé vesszük az irányt. A kacsatepertős stanglival kínált gulyáslevesre éppúgy kíváncsiak vagyunk, mint a tokaji szamorodnival és tökmagos húsgaluskával gazdagított fácán erőlevesre.
Rizlinget kérünk, Jásdi István 2011-es tételét. Friss, gyors ivású, közepesen telt bor, fehérhúsú gyümölcsökre, főleg körtére és almára emlékeztető jegyekkel és egy kis vegetalitással. A fácánleves azonban teltebb fehérbort kíván, a lé ugyanis sűrű és koncentrált, a szamorodnis jelleg pedig kimondottan karakteressé teszi. A zöldségek puhák, de még ropognak, a galuska könnyen olvad a szájpadláson.
Wellamarin, a
Gulyásleves kacsatepertős stanglival
A stangli most sült, forrón fut be a gulyással együtt. A leves gazdag, akár nagyanyánk csinálta volna. Mellé a 2011-es Gere Portugieser gránát színnel, bíbor reflexekkel, intenzív pirosbogyós aromáival, finom szerkezetével, könnyű testével jó párnak bizonyul.
A főételeknél töprengünk egy kicsit, jobbnál-jobb alkotások, végül úgy döntünk hármat is kipróbálunk. Ezek: Fogas filé kapros vajas bundában, csípős lencseraguval, garnélával, édeskömény-habbal; Fácánmell zöld fűszerekkel, diós-rózsaborsos kellel, rozmaringos burgonyával; valamint Argentín bélszín szarvasgomba olajos burgonyapürével, karamellizált gesztenyével és vajas céklával. Tekintélyes adagok.
A hal itt is omlik, ízletes és jól elkészített. A garnéla puha, a lencseragu csípőssége miatt viszont kevéssé tud érvényesülni az édeskömény-hab. A Pannonhalmi Tricollis Cuvée a 2011-es évjáratból itt is alulmarad az ételhez képest, de úgy kell nekünk – hallgattunk volna a pincérre, aki eredetileg egy 2009-es Szeremley Szürkebarát felé akart terelni bennünket.
Wellamarin, a
Fogas filé kapros vajas bundában, csípős lencseraguval, garnélával, édeskömény-habbal
A fácánmellhez már jobban passzol a pannonhalmi bor; mindkettő aromaprofilja gazdag. A fácán nincs kiszáradva, a köré tekert bacon, a tejszínes kelmártás igazán laktatóvá teszi. Talán mégiscsak egy Légli Chardonnay fahordós jegyei, közepesen telt teste alkotna vele egységet.
A legjobban várt fogás a bélszín. Közepesen átsütve kérjük, úgyis kapjuk. A hús méretes darab, ahogy a többi főételnél sem spóroltak. Ezt a kompozíciót is a gazdagság, az ízkavalkád jellemzi. A szarvasgomba-olaj tökéletes összhangot alkot a hússal, ahogy passzol a képbe a gesztenye és a párolt zöldség is. Ignorálandó a burgonyapürét, utóbbiból talán kicsit többet is el tudnánk viselni. Mivel nem akartunk egész palackot rendelni, így a szerényebb „poharas” választékból kellett megoldanunk ennél az ételnél is a borpárosítást. Egy Bock Syrah, egy Sauska Cuvée, vagy éppenséggel egy Gere Kopar minden bizonnyal jó barátságot kötött volna a steakkel, de mi csak az Ikon pincészet 2008-as Merlot-jából tudtunk pohárral (1,5 dl) rendelni, hogy azért valamelyest kategóriában maradjunk.Mondjuk így legalább helyi, Dél-balatoni bort ihatunk, ami sötét gránit színű, halvány bíbor szélekkel, és közepesen intenzív feketebogyós és eperleveles jegyeket mutat mind illatban, mind ízben. Korrekt, egyensúlyos, közepesnél valamivel hosszabb lecsengésű bor.
Wellamarin, a
 Argentín bélszín szarvasgomba olajos burgonyapürével, karamellizált gesztenyével és vajas céklával
Desszertnek gesztenyével töltött csokoládé lapokat kérünk mézes-mentás, tokaji aszús-rumos meggy mousse-szal, valamint egy szintén Dél-balatoni bort, egy 2010-es Bújdosó Traminit. Az étel kitűnő. Így leírva talán soknak tűnnek az ízek, de kóstolva minden a helyén van. A bor fajtajelleges rózsaaromái mellett a sárgabarack is megjelenik. Hosszú, harmonikus és jó sav-cukor egyensúllyal bír.
Wellamarin, a
Gesztenyével töltött csokoládé lapok, mézes-mentás, tokaji aszús-rumos meggy mousse-szal
Összességében elmondható, hogy remek ár/érték arányú az étlap, meglehetősen nagyok az adagok, ízletesek és ötletesek az ételek.
Ajánlás
A hotel ideális helyszíne lehet a romantikus kikapcsolódásra vágyók, a kisgyermekkel érkezők, de akár a cégek számára is, hiszen az előadások, tréningek, különböző csapatépítők számára három konferencia terem is kialakításra került. Aki valódi testi-lelki felfrissülésre vágyik otthonos és kellemes környezetben, annak feltétlenül el kell látogatnia Zamárdiba, a Hotel Wellamarin „zöld palotájába”, ahol az idősebb és a fiatalabb generáció egyaránt otthonra lel a sportolási, a kikapcsolódási és a magas színvonalú gasztronómiai lehetőségek között.
Értékelés időpontja: 2012.04.14-15.
 
Winelovers borok az olvasás mellé