Mitől testes egy bor?


2022. december 06., 10:24


A borok jellemzésének egyik fontos része annak megállapítása, hogy mekkora a bor teste. A testesség a bornak az alapanyag sűrűségétől és a bor szerkezetétől függő érzete a szájüregben. Ez lehet könnyű, közepesen testes vagy telt érzet.
Mitől testes egy bor?
A testesség egyik fontos összetevője az alkoholérzet, ezért az alkoholfok megállapítása jó kiindulópont lehet annak meghatározására, hogy mennyire testes a bor. Ha egy bor magasabb alkoholtartalmú, akkor viszkózusabb is, vagyis súlyosabb és a teljes szádat betöltő érzetet kelt. Ezek a magas viszkozitású borok azok, amelyeket nehézként, testesként, nagy testűként vagy teltként írhatsz le. A kisebb viszkozitású borokat a könnyű, kistestű vagy karcsú jelzővel szokták illetni.
 
Viszkozitás: egy folyadék belső ellenállásának mértéke a csúsztató felülettel szemben.
 
Az alacsony alkoholtartalmú borok jellemzői:
12,5 % vagy annál kisebb alkoholtartalmúak
többségében fehérborok
üdék, könnyedek, frissek, lendületesek, ropogósak
elsődleges (primer) aromákkal rendelkeznek
gyümölcsösek, virágos, fűszeres illatokkal
általában szép savkészlettel rendelkeznek
a készítésükhöz felhasznált szőlő nem lehet túlérett, hogy megőrizze a szép savtartalmat és aromákat
a mindennapok minőségi borai kerülnek ki ebből a kategóriából: baráti összejövetelek könnyed borai
 
Példa alacsony alkoholtartalmú borokra:
 
 • Hilltop Kamocsay Ákos Prémium Irsai Olivér 2022
Világos aranyszínű bor intenzív gyümölcsillattal, finom savakra fűzve, fehér virág, barack, citrus. Jó balansz, a lecsengésben kellemes kesernye.
 
 • Cseri II. SecundusBarni's Riesling
Moseli típusú reduktív rizling szeptember eleji szüretből. Friss, gyümölcsös, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, elegáns, apró maradék széndioxid gyöngyökkel. Határozott savakkal, behízelgő mézességgel. Könnyű és üdítő élmény az év minden napjára.
 
A közepes alkoholtartalmú borok jellemzői:
12,5 és 13,5 % közötti alkoholtartalommal rendelkeznek
közepes testű a rozék nagy része, a fehérborok egy része: a szürkebarát, a sauvignon blanc például gyakran ebbe a kategóriába tartozik, ill. a savhangsúlyos vörösborok (pinot noir, kékfrankos, kadarka)
kerekebbnek, teltebbnek érezheted őket, de közben savtartalmukat megőrizve tele vannak élettel
közepesen érett gyümölcsös, komplexebb illat- és ízviláguk van
gyakran hordós érlelést (is) kapnak
ezekhez a borokhoz már főzni is érdemes valamit
 
Példa közepes testű borokra:
 
 • Varsányi Egri Bikavér Superior 2018
Bíbor és rubin színek egyszerre. Finom, erdei gyümölcsös, egzotikus, fiatalos, primer aromatika, sok szederrel, áfonyával, sajátosan újvilágias és könnyed hangolásban. Ízben egyszerű, fesztelen, laza, közepes testű bor, mely 40%-ban kékfrankost tartalmaz. 
 
 • Liszkay Cabernet franc 2016
Sötét húsú gyümölcsök, fekete ribizlivel, áfonyával, tipikus bordói jellegű zöld paprikás, vegetális jegyekkel. Fiatalos, gyógynövényes íz. Friss savak, izgalmas tannin, mindez közepes testtel és koncentrációval. Finom szárítás, hűvösebb terroir-karakter érződik a korty végén. 
 
 • Gere Tamás és Zsolt Aureus Cuvée 2012
Klasszikus bordó blend, franc túlsúllyal. Érett gránát szín, apró, sötét kiválásokkal (dekantálni érdemes lehet már). Kis animalitás, érett jegyek, antik bútor, konyakmeggy sejlik fel illatában. Érett az íze is: finoman tapadó és szárító tanninnal, érett aszalt gyümölcsökkel, majd étcsokoládés, likőrös, gyógynövényes, fekete borsos utóízzel. 
 
Mitől testes egy bor?
 
A magas alkoholtartalmú borok jellemzői:
13,5% (vagy 14%) feletti alkoholtartalommal rendelkeznek
a magas alkoholhoz megfelelő mértékű savkészlet, szép aromatika és komplexitás is szükséges, hogy igazán nagy élményt nyújtson
hosszabb élettartamúak, tovább élvezheted őket
mélyebb színárnyalatuk van
hordós érlelést biztosan kapnak
leginkább a vörösborokra jellemző a magasabb alkoholszint, olyan fajtákra különösen, mint a merlot, a cabernet sauvignon és cabernet franc, a malbec, de fehérborok is lehetnek testesek (pl. chardonnay)
 
Példa nagytestű borokra:
 
 • Malatinszky Csaba Kövesföld 2006 (1.5 L)
Kizárólag magnum palack készült a tételből. Cabernet sauvignon és cabernet franc házassága. Animális, érett, tercier jelleg, fekete fűszerek, gyógynövények, vegetális jegyek. Érdemes szellőztetni is egy kicsit. Sima, megnyugodott íz, csodás arányok, finom gyümölcs, elegáns fűszeresség, remekül beépült tannin. Kifinomult és kész bor, nagyjából a csúcsán. 
 
 • Dúzsi Tamás és Családja Cabernet Franc Super Prémium Rosé 2017
Narancsos rozészín jelzi korát. Késői szüretet sejtet az illat koncentrációja, túlérett eperrel és más piros gyümölcsökkel, kis rebarbarával. Ízben kerek zamat, ribizlis, epres, málnás, édeskés gyümölcsök, hosszan tartó piris ribizlis utóízzel. Ezt a telt, gazdag, 16 alkoholfokos rozé stílus abszolút a testes kategóriát képviseli.
 
 • Jammertal Cassiopeia MCS*Achird 2016
Merlot és cabernet sauvignon. Gránátba hajló rubin színe jelzi, hogy nem fiatal a bor. Lassan nyílik. Igényes fa, kávés, egyedi édes fűszeresség és hordóhatás érezhető illatában. Egyensúlyos korty, visszafogott tannin, kerek, bársonyos íz, sok gyümölccsel, sötét húsú erdei bogyósokkal, finom szárítással az íz végén. 
 
Mitől testes egy bor?
 
 • Csányi Pincészet Csányi Selection Villányi Vesper 2017
Érettebb rubin szín. Zárkózott, fűszeres, mákos, fakérges illat. Sok szilva, fekete cseresznye, dohány érezhető benne. Széles korty, húsos gyümölcsök és vastag test jellemzik. Viszonylag lágy sav teszi puha, selymes textúrájú borrá, bársonyos lecsengéssel. Cabernet franc-os szerkezetű villányi tétel. 
 
 • Pannonhalmi Apátsági Infusio 2019
Gránát szín. Fűszerek, sötét húsú erdei gyümölcsök illata, mellette elegáns hordó, sok fekete ribizli érezhető az illatában. Ízben is jóleső, élénk gyümölcsök tanúskodnak a hűvösebb klímáról, kis édesség is bevillan, majd gyógynövények játéka. Modern, újvilági hordóhasználat, hosszú, finom tanninú és remek arányokkal készített bordói házasítás.
 
 • Thummerer Cabernet Franc Superior Válogatás 2018
Enyhén vegetális, fűszeres jegyek tanúskodnak a hűvösebb klímahatásról. Mákos, gyógynövényes fajtajellegével is sajátosan kilóg a sorból. Koncentrált, testes, édesfűszeres jegyek ízben. Az utóízében étcsokoládé, majd komoly tanninnal tapad a legvégén. Mély íz, simaság, bársonyos szövet, kis (alkohol)édeskés lecsengéssel. 
 
Mitől testes egy bor?
 
Min múlik, hogy mekkora alkoholtartalmú egy bor?
A bor végső alkoholtartalma azon múlik, hogy a szőlőszemben, majd a keletkező mustban mennyi cukor áll rendelkezésre. Ezt az adott szőlőfajta cukorgyűjtő képessége is befolyásolja. Önmagában a fajta csak potenciálisan hordozza a testességet, hiszen ehhez hozzájárul a termőhely, a talajtípus, ill. a klimatikus adottságok is.
 
Fontos még az is, hogy a borász milyen technológiát alkalmaz a szőlő feldolgozására. A testes borokat adó fajták megkívánják, hogy tökéletes érettségben szüreteljék le őket, és hogy kapjanak hordós érlelést is. Ez a telt fehérborokra is igaz: egy chardonnay önmagában nem feltétlenül ad testes bort (lásd a francia Chablis), a technológia hozzásegíti, hogy testessége kibontakozzon. 
 
Mitől érezzük még testesnek a bort?
Az alkoholszinten kívül a testességhez a borban levő glicerin mennyisége is hozzájárul. A glicerin egy cukoralkohol, amely a borban az erjedés során keletkezik; édes ízű, színtelen, szagtalan, szirupszerű folyadék.
 
A borban az alkohol után a legnagyobb mennyiségben előforduló alkotóanyag, mértéke függ a szőlőfajtától, az élesztőtől, az erjesztés körülményeiről. A glicerin lágyságot, testességet ad a bornak, egyfajta sűrű, olajos érzetet kelt. Ha a bort megforgatod, és az boltíveket alkotva, olajosan folyik le a pohár oldalán, az a glicerin nagyobb mértékét jelzi. Mint ahogy az is a glicerin nagyobb jelenlétére utal, ha száraz borokban nem maradékcukorból eredő ún. glicerinédességet érzünk. 
 
A glicerin bizonyos esetekben a szőlőben is képződhet, mégpedig a Botrytis cinerea (szürkepenész) által. Az erősen botritiszes szőlőből készülő borok, mint a Tokaji aszú és a szamorodni, az átlagos boroknál jóval több glicerint tartalmaznak.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé