Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban

Borászportál
2022. november 30., 11:50


A fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
A fekete bors aromái a borban
A szőlőfajta karakterisztikájából eredő primer aroma
 
Egyes borok ízében vagy aromájában megjelenhetnek a borsra mint fűszerre emlékeztető ízek. A fekete bors jegyei általában az olyan földes ízjegyekkel bíró száraz vörösborokban bukkannak fel, mint a Syrah / Shiraz-ból készült borok, a Grenache-ból készült borokban vagy olyan klasszikus házasításokban mint a Mourvèdre. A Sangiovese borok is tartalmazhatnak feketeborsos jegyeket, amelyeket általában a fekete tea, a bőr és a cédrus aromái egészítenek ki.
 
A fűszerről
A fekete bors (Piper nigrum, Peppercorn) Dél-Indiából, a borsfélék családjába tartozó évelő, trópusi kúszónövényről származik. A világ leggyakrabban használt fűszerei közé tartozik. A magokat akkor szüretelik le akkor, amikor még zöldek, majd kiszárítják, és hagyják megfeketedni őket. Ha még korábban szedik le a magokat, akkor pácolással megakadályozzák a feketedést, ebből lesz a zöldbors. Ez kevésbé csípős és füvesebb íze van. A piros borsot teljesen érett állapotban szedik le. A fehér borsról pedig fermentálással eltávolítják a külső réteget, ettől nyersebb marad, kissé “trágyás” ízvilága lesz. A borsot gyakran ledarálják, így jellegzetes földes, pikáns, friss aromáik felszabadulnak. Ezt az egyedi aromát a piperin nevű kémiai vegyületnek (csípős alkaloid) köszönhetik. A pikáns csípősségen kívül fás aromák, virágos, gyümölcsös és citrusos ízek és némi kesernyésség is jellemzi.
 
Figyelem! A pepper kifejezés a borok leírásakor két különböző aromára is utalhat. A (black) peppercorn mellett a bell pepper vagy green pepper (capsicum) kifejezés is használatos, de ezek arra utalnak, hogy a borban erőteljes “zöld” (herbaceous) aromák vannak jelen, amely a szőlő héjában és szárában található kémiai vegyületeknek, a pirazinoknak („metoxipirazinok”) köszönhető. A pirazinok szintje a szőlőtermesztési gyakorlattól, az éghajlattól és a szőlőfajtától is függ. Éretlen cabernet sauvignon-ból készült borok kóstolásakor erőteljesen érezhető.
 
Fekete borsos aromákat felfedezhetsz a következő borokban:
 
Szekszárd közösségileg definiált nagybora 25% kékfrankost kötelezően tartalmaz, és legalább 5 évig kell érlelni. Orrban nemes, kifinomult szépség tárul fel orrban, elegáns hordó mellett, érett piros gyümölcsök, fekete fűszerek, bors: igen részletgazdag és nemes bukéval vesz le a lábunkról! Mély, széles, öblös korty, benne érett vörös szilva, cseresznye és meggy, elképesztő koncentrációban. Finom tannin tapad a végén, étcsokoládéval, miközben a bor egyensúlya is remek. Ez a bor a Winelovers Wine Awards legjobb hazai vörösbora volt 2022-ben.
 
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
 
Günzer Családi Birtok Cabernet Sauvignon 2018
Rubin szín. Intenzív kávé, kakaó érezhető orrban. Újvilági jelleg, sok hordóval, kávés jegyekkel és közepes testtel. A korty végén finom erdei gyümölcsök, szeder, cassis tűnik fel. Kávés lecsengéssel és sok fekete fűszerrel. 

Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
 
Az édes fűszerek aromái a borban
Hordófűszerek vagyis a hordóból anyagából eredő, szekunder aromák
 
Az édes fűszerek megjelenése a bor aromatikájában nem szó szerinti édességet jelent, ezek a fűszerek a bennük levő fenolvegyület, az eugenol miatt inkább egyfajta édes, telt érzetet keltenek. (Az sem véletlen, hogy amikor forralt bort készítünk, éppen ezeket a fűszereket adjuk hozzá a borhoz, mesterségesen felerősítve ezzel azokat az aromákat, amelyeket már a hordóból is megkaphatott a bor.)
 
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
 
Szegfűszeg
A klasszikus stílusban elkészített, hosszan hordózott, testes vörösboroknál kisebb-nagyobb mértékben szinte mindig megjelenik a szegfűszeg aromája, így a Villányi borokban is gyakori. Az aroma a borban a bor készítése során, a hordóban alakul ki. Az eugenol a tölgyben és a szegfűszegben egyaránt megtalálható, ez okozhatja a tölgyfa hordóban érlelt bor szegfűszeges jellegét. Intenzitása függ az érlelés hosszától és a hordó pörkölésének fokától. 
 
A fűszerről
Az Indonéziában fekvő Maluku-szigetekről származik (Fűszer-szigetek), akárcsak a szerecsendió. Trópusi örökzöld fán nő, és akár 100 évig is termékeny maradhat. A fűszer a mirtuszfélék virágainak bimbójából készül. A zsenge bimbókat pálmalevélben szárítják, amíg be nem sötetednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak.
 
Fahéj
A fahéj kevés bor ízlelésekor jelenik meg közvetlenül, néhány bor azonban keltheti azt az érzetet, mintha fahéj aromája lenne. A fahéj aromás vegyületeket, ún. észtereket tartalmaz, amelyek közül az egyik, az etil-cinnamát, a borban is megtalálható. Az olyan olasz vörösborok, mint a Nebbiolo vagy a Barbera koncentrált ízeiben gyakran előfordul.
 
A fűszerről
A fahéjfa a babérfélék családjába tartozik, vadon nő a trópusi esőerdőkben. Srí Lanka szigetéről származik, de termesztik Mianmar, Vietnám, Indonézia területén és a Seychelle-szigeteken is.
 
Édesgyökér
Ha egy bor esetében édesgyökeres ízeket emlegetünk, akkor általában édes, enyhén kesernyés, gyógyfüves ízekre és illatokra gondolunk. Ez persze a borokban nincs jelen, de a hasonlóságot felfedezhetjük a Rhône-i Syrah házasításokban, vagy az olasz Nebbiolo, a Barolo vagy Barbaresco szőlőfajtákból készült borokban. Jó kifejezés, ha egyfajta fanyar, átható édes ízérzet (de nem cukrosság) uralkodik a boron.
 
A fűszerről
Az édesgyökér a hüvelyesek közé tartozó évelő növény, a Földközi-tenger környékén és Nyugat-Ázsiában őshonos. Ugyanabba az ízcsoportba tartozik, mint a csillagánizs és az édeskömény, mivel ugyanazokat a kémiai aromavegyületeket tartalmazzák, pl. anetol. Intenzíven édes ízét a glicirrizin nevű vegyületnek köszönheti, amely kb. 50-szer édesebb a cukornál.
 
További anetol tartalmú édesfűszerek, amelyek borokban megjelenhetnek: ánizs, csillagánizs.
 
Édes fűszeres aromákat felfedezhetsz a következő borokban is:
 
Közepesen érett rubin szín. Illatában azonnal a minőségi fa jön, kis kókusz, édes fűszerek, bútorfa, alatta pedig szilvalekvár. Édeskés felütés a kortyban, aztán szárító tanninok, kókuszos, édes fűszeres, újvilági megfogalmazás (kevesebb termőhelyi karakterrel). Profi és modern stílusú villányi vörös. 
 
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
 
Gránát szín, szép érett illatok, finom hordóval, érezhetően “megnyugodott” bor. Finom érettség jelentkezik ízben is, markáns tannin, erős tapadással, pirosas fűszerek, majd szárító végszó. Kissé kevesebb már benne a gyümölcs, ellenben markáns a hordó. 
 
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
 
A Hidaspetre-dűlő termése. Fiatalos gyümölcsök, érettek, pirosak, elegáns hordóval és finoman piros fűszeres díszekkel. Nem a koncenctrációra vagy a mélységre hajt ez a bor. Tiszta gyümölcsök ízben, édeskés fűszerek, telt primer hatás. Összességében lágyabb és simább bor, mégis igazán jól esik inni.
 
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
A borok megvásárolhatók a Winelovers Webshopban.
 
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborban
 
Miért válaszd a Winelovers Webshop-ot online borvásárláshoz? 
- mert óriási a választék: a webshopban 2500 bort találsz, 220 magyar és 200 külföldi pincészettől
- mert sokféle borstílus közül válogathatsz, és egy helyen megveheted a nagypapa születésnapjára az ünnepi aszút, a hétvégi buli alapkészletét és a merengős baráti beszélgetések súlyosabb tételeit
- mert a rengeteg bor közül könnyen megtalálhatod a kedvedre valót, hiszen kereshetsz borászatokra, borvidékekre, szőlőfajtákra és borstílusokra is
- mert az egyedülálló törzsvásárlói program lehetővé teszi, hogy egyszeri 15 000 forintos vásárlás felett azonnal élvezhesd is az előnyöket: kartonárakon vásárolhass, és akár 5 és 10 százalékos kedvezményt kapj
- mert 30 ezer forintos vásárlás felett garantált ajándékokkal kedveskedünk
- mert 100% törés- és dugógaranciát vállalunk 30 napig a megrendelt borokra
- mert 20 000 forint felett ingyenes a házhozszállítás, 10 000 forint felett a Pick Pack pontra történő szállítás és külföldre is elvisszük a csomagot
- mert a megrendelt palackokat speciális csomagolással védjük a külső behatásoktól
- mert 1500 forintos kupont kapsz, ha feliratkozol a webshop hírlevelére
 
A fűszerek bemutatásához Dr. Stuart Farrimond A fűszer nagykönyve című könyvének magyar fordítását is felhasználtuk.
A borleírások a Vinoporton jelentek meg.

Winelovers borok az olvasás mellé