5 borhoz 10 étel - Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on

Borászportál
2022. március 03., 12:11


Napjaink egyik legkeresettebb fehér szőlőfajtája a rajnai rizling, amely megkerülhetetlen a gasztronómiában. Iskolázásának sokfélesége miatt az előételtől a desszertekig rengeteg ételhez társítható; határozott karakterrel, élénk, lendületes savakkal, gazdag aromavilággal rendelkező borokat ad, ha jó kezekbe kerül. A fajta alaposabb megismeréséhez egy különleges bor-étel párosítás workshop-ot ajánlunk, amelyen a résztvevők együtt fejtik meg, milyen ételekkel alkot tökéletes párost többek között a rajnai rizling. 
5 borhoz 10 étel -  Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on
A rajnai rizling a németországi Rajna-vidékről származik, és a hagyományos német rizlingtermő területek (Rheingau, Mosel, Worms) mellett Pfalz, Nahe borvidékek is értékes, ásványos, kiegyensúlyozott borokat adnak. Mivel ezek a szőlőtermesztésre alkalmas területek északi határán teremnek, sokszor alulérettek, ezért a magas savtartalom mellett alacsonyabb alkoholtartalommal, a legtöbb esetben néhány gramm maradékcukorral rendelkeznek. A rizlingből mindenféle iskolázásban készül bor: kiváló alapanyaga száraz és édes boroknak is. A magas minőségű édes borok a német borászat védjegyeinek tekinthetők.
A rajnai rizling illata és íze a termőhelytől függően a citrusos, zöld gyümölcsös és florális jegyeket, valamint ásványos, benzines karaktert is mutathat. Magában hordozza a termőterületének jellegzetességeit, emiatt a borok karakterét nagymértékben befolyásolja a bor származási helye. Savszerkezete, jó cukorgyűjtő képessége, érlelhetősége teszi olyan ellenállhatatlanná. Hordóba ritkán, és általában rövid ideig kerül.
A Mosel völgyének borai inkább lágyabbak és kedvesebbek, könnyű testtel, és a világon mindenütt kedvelt, német stílushoz hűen maradékcukorral. E borok legjobbjai évtizedeket is képesek palackban érlelődni, a világ legjobb borai között tartják őket számon.
 
Hazánkban a német területekhez képest melegebb és szàrazabb klímán igényes borász kezében a rajnai rizlingek hihetetlenül elegáns változataival találkozhatunk. Pannonhalmán a rajnai rizling izgalmas stílusait mutatja be Czurda Henrik Szőlőskertje Győrszemeréről.
 
5 borhoz 10 étel -  Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on
Czurda Szőlőskertjét a magyar-svájci Dr. Henrik Czurda indította útjára Győrszemerén, a Pannonhalmi borvidéken. A szőlészet kezdeti 0.4 ha mérete mára 1.1 hektárra bővült. A szőlő lösz- és mészkőtalajban növekszik a fiatal szőlőültetvényeken. Viszonylag későn szüretelnek kézzel, egészben préselik és moseli élesztővel erjesztik a bort, több mint 9 hónapig. A folyamat fahordó nélkül megy végbe, a bor frissen és ropogósan kerül ki az acéltartályokból. 
 
Czurda Henrik két iskolázásban készít rajnai rizlinget:
 
5 borhoz 10 étel -  Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on
 
CZURDA Riesling Édes kísértés 2020
A bor élénk szalmasárga, a friss, finom citrusok, a fehérhúsú őszibarack, a jázmin, a mangó és a méz elegáns egyvelege, némi akácos bájjal. Üde, elegáns és könnyű: telt, tiszta gyümölcsízek jellemzik. A bor német stílusban készült el – édességét remekül ellensúlyozza a szép savgerinc. Hosszú lecsengése teszi maradandóvá. Remekül működik gyümölcsös és túrós desszertekkel, tortákkal, pohárkrémekkel, valamint érett sajtokkal (roquefort, kéksajt, fondü). A fűszeres, csípős ételek (kolbász, kínai, thai és indiai fűszerezésű) is jó választások hozzá. Tökéletes párost alkot édeskés homárral, fésűkagylóval, vajas mártásokkal. De önmagában is felejthetetlen egy napsütötte délutánon, a teraszon kortyolgatva…Ez a bor pince hőmérsékleten mutatja meg magát igazán. 
 
Sokoldalúsága és eleganciája miatt ez a bor a sommelierek kedvence: a legjobb éttermekben találkozhatsz vele. Ott van már a Costes Downtown, Laurel, Platán (Tata), Csalogány 26, Terra, Essencia éttermekben, valamint számos hazai borbárban (Kóstolom, Winegroup, Galéria12 Borbár). Emellett 2022 egyik referencia bora a WSET kurzusokon.
 
5 borhoz 10 étel -  Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on
 
CZURDA Riesling Ha szárazon szereted 2020
A pincészet kísérletet tett egy a hazai fogyasztók számára ismertebb íz bemutatására is, így készült el a “Ha szárazon szereted” – érdekessége, hogy ugyanabból a mustból erjesztették, mint az édes változatot. Az ízlelőbimbókat a méz, az érett őszibarack, az akácvirágok, kevés kakukkfű, a savak, a telt és réteges aromák, valamint a gyönyörű ásványosság kényezteti. Hosszú és intenzív rizling az édes változathoz hasonló aromákkal, feszes szerkezettel. Ez a bor 2021-ben A 100 legjobb magyar borverseny fehérbor kategóriájának 16. helyezettje lett.  Pince hőmérsékleten bontsd fel, és próbáld ki rántott csirke, grillezett halak (pisztráng), gesztenyés libamell, vadmadarak, karfiol, brokkoli gratin, illetve kecske- és fetasajt mellé.
 
BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop -
 5 borhoz 10 falat minden kombinációban
Czurda Henrik egyedülálló ételpárosítás workshopra invitálja most azokat, akik szeretik az izgalmas, élményszerű tanulást. A budapesti Kóstolom Borbárban megrendezésre kerülő workshop azoknak is hasznos lehet, akik a vendéglátásban dolgoznak, és mélyítenék boros gasztronómiai tudásukat. A résztvevők először eddigi tudásukat mozgósítva megtippelik, hogy melyik étel melyik borhoz passzolhat, majd szisztematikusan végig kóstolják az összes bort az összes ételhez. 
Az étel falatkákat Pethő Balázs, a hazai csúcsgasztronómia egyik úttörő mesterszakácsa készíti el, Czurda Henrik pedig kiváló hazai fehérborokkal készül. A végén együtt rakjátok össze, hogy melyik étel melyik borhoz illik a leginkább. Így érzéki tapasztalatok által tanulhatod meg a párosítás alapjait!
Borsor – Czurda Henrik válogatása
Czurda Riezling Édes Kísértés '19
Kreinbacher Prestige Brut
Villa Tolnay Chardonnay ’19 Magnum
Czurda Édes Kísértés '20
Czurda száraz '20
Szepsy Szamorodni '16

Ízek – Pethő Balázs jóvoltából
Hal / tengeri fogás,piritott garnéla, füstölt pisztráng)
Hús / hízott májterrine, kolbász, csirke masala
Zöldség / töltött hagyma, káposztás tészta táska
Sajt / parmezán, roquefort
Édesség / fehércsokoládés túrókrém barack nudlival
 
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé