A cigánymártástól a rasszizmusig

MTI
2013. augusztus 15., 12:38


Névvita - A Forum für Sinti und Roma (Fórum a szintékért és a romákért) nevű hannoveri szervezet levélben fordult a húsételekhez használt csípős szósz németországi gyártóihoz, és azt tanácsolta, hogy változtassák például pikáns mártásra vagy paprikamártásra a termék nevét.
A cigánymártástól a rasszizmusig
 
A cigánymártástól a rasszizmusig
A cigánymártás (vagy cigányszósz)
A szervezet szerint erre azért van szükség, mert a cigány megbélyegző kifejezés. „Nem hiszem, hogy a gyártók magukra akarják vonni a rasszizmus és a diszkrimináció vádját” – idézték szerdán német hírportálok a szervezet ügyvédjét, Kerstin Rauls-Ndiaye-t, aki hozzátette: nem jogi úton kívánják elérni a cigánymártás kifejezés mellőzését, a problémát és javaslatukat udvarias levélben terjesztették a gyártók elé.
Az egyesület elnöke, Regardo Rose arra mutatott rá, hogy a Zigeunersauce gasztronómiai gyökerei nem a cigány, sokkal inkább a magyar konyhához vezetnek.
 
A mártások előállításával foglalkozó cégeket is képviselő ínyenc élelmiszerek gyártóinak szövetsége (Kulinaria Deutschland) közölte: fél éve egy hasonló kezdeményezés után a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsától kértek szakvéleményt, de egyelőre nem kaptak választ. Az egyik gyártó, az Unilever szerint a régóta használt kifejezés nem sértő. A társaság egy szóvivője azt mondta, időnként előfordul, hogy vita támad népcsoportokról elnevezett termékek körül. Legutóbb az Eskimo Eis (Eszkimó fagylalt) elnevezésű termékük váltott ki tiltakozást, de az ügyben folytatott konzultációk nyomán végül nem változtatták meg az Ausztriában forgalmazott fagylalt nevét.
A németországi szinti és roma közösségeket összefogó központi tanács szerdán a dpa hírügynökséggel közölte: nyelvi kérdésekben dogmatikus szabályozás helyett kritikus, reflektív hozzáállásra van szükség. Az olyan kifejezések esetében, mint a cigánypecsenye vagy a cigánymártás, nincs értelme felcserélni a cigány kifejezést az ezzel a névvel illetett népcsoport tagjai körében az önmeghatározására használt kifejezéssel, hiszen így csak nevetségessé válna a szintik és romák hátrányos megkülönböztetése, kirekesztése és az őket sújtó rasszizmus elleni küzdelem – mutatott rá állásfoglalásában a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa.
A cigánymártás
Hozzávalói:
- 0,5 csomó tárkonylevél
- 0,5 csomó petrezselyem zöld
- 0,5 dl citromlé
- 1 dl madeirabor
- 4 adag barnamártás
- 2 dkg só
- 5 dkg vaj
- 5 dkg húskivonat
- 0,5 dkg cayenne-i bors
Elkészítése:
Az elkészített barnamártáshoz madeira bort, húskivonatot és citromlevet adunk, majd lassan forraljuk. Közben utánasózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és tárkonylevelet. Tálalás előtt cayenne-i borssal fűszerezzük és vajdarabkákat keverünk el benne.
*
Winelovers borok az olvasás mellé