A forralt boron innen és túl: tejszínhabos-whiskys borkoktél

Liktor Eszter
2023. február 20., 09:38


Már a „sima” forralt bornak is ezer arca van, hiszen készítésekor abszolút érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve. Sorozatunkban megnézzük, milyen téli italokban jelenhet még meg a bor, akár fő-, akár mellékszereplőként. 
A forralt boron innen és túl: tejszínhabos-whiskys borkoktél
Ahogy a vörösboros forrócsokinál is láttuk, a tej édeskés ízvilága és selymes állaga egyáltalán nem üti a vörösbor fűszeres, gyümölcsös jellegét, sőt sikeresen kiegészítheti azt. Nagy baj tehát akkor sem lehet, ha tejszín(hab) szerepel egy borkoktél receptjében. A melegítő hatású fűszerek ízvilága itt is kötelező téli elem.
 
A tejszínhabos-whiskys borkoktél receptje
Törjünk meg mozsárban (vagy mozsár híján egy erősebb műanyagból készült kis zacskóban, kalapács segítségével) 4 fahéjrudat, 6 csillagánizst, 10 szem szegfűszeget, 10 kardamomhüvelyt és egy ujjnyi hámozott gyömbérdarabot. (Nem kell, hogy őrleményszerű legyen, inkább csak addig törjük, amíg a fűszerek illatanyagai fölszabadulnak.) Melegítsünk föl (a szokásos maximum 75 ℃-ra) 4-5 dl vörösbort (a merlot vagy a syrah/shiraz megintcsak a legjobb választás), adjuk hozzá a megtört fűszereket, illetve 5 dkg cukrot. Kevergessük legalább addig, amíg a cukor teljesen föloldódik, de tovább is tarthatjuk melegen (ügyelve, hogy ne forrjon föl), így a fűszerek jobban ki tudnak ázni. Amikor úgy ítéljük, hogy a mozsárban megtört fűszerek íze kellően beleoldódott a borba, adjunk hozzá még egy csipet Cayenne-borsot, illetve 4 cl bourbon whiskyt. Merjük szét a leszűrt italt négy whiskyspohárba, és koronázzuk meg frissen fölvert, kevés vaníliával ízesített tejszínhabbal.
 
 
További forró boros receptek
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé