A forralt boron innen és túl - Smoking bishop

Liktor Eszter
2023. február 01., 14:17


Már a „sima” forralt bornak is ezer arca van, hiszen készítésekor abszolút érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve. Sorozatunkban megnézzük, milyen téli italokban jelenhet még meg a bor, akár fő-, akár mellékszereplőként. 
A forralt boron innen és túl - Smoking bishop
Az ital neve szó szerinti fordításban „dohányzó püspököt” jelent (kreatívabban: „füstölgő püspök”), de nem találtam nyomát, hogy ilyen – vagy bármely más – néven ismert volna a magyar italkultúrában. Nem így Angliában, ahol a viktoriánus korban egy egész sornyi meleg, fűszeres (és kisebb-nagyobb mértékben alkoholos) italt neveztek el a katolikus egyházi hierarchia egyes tisztségeiről, mintegy fricskaként az anglikán protestantizmus részéről.
 
Létezett például egy „pápa” nevű drága és exkluzív ital (amelynek alapját champagne, burgundiai vörösbor vagy tokaji aszú képezte), illetve a képzeletbeli skála másik végén a „templomgondnok” (ha úgy tetszik: a „sekrestyés”), ami nem volt más, mint gyömbérfőzettel és teával higított bor, vagyis egy olcsón előállítható, melegítő hatású ital. 
 
Ezeket az italokat (amelyeknek gyűjtőnevük is volt: „az egyháziak”) közösségben, a mai puncsostálak elődjéből bögrékbe mérve fogyasztották. Így jelenik meg Charles Dickens Karácsonyi ének című regényében is, amelyben az eleinte fösvény és mogorva, az embereit könyörtelenül kizsigerelő uzsorás, Ebenezer Scrooge a karácsony három szellemével való találkozásának hatására jólelkű, adakozó emberré változik, majd felajánlja Bob Crachit nevű alkalmazottjának, akit korábban ő maga dolgoztatott szinte agyon, éhbérért, hogy beszéljék meg egy tál karácsonyi „füstölgő püspök” mellett, hogy hogyan tudná a fiút a jövőben segíteni.
 
A smoking bishop elkészítése:
A hagyományoknak megfelelően nagyobb mennyiségben érdemes készíteni. Öntsünk össze egy lábasba egy palack (azaz 7,5 dl) gyümölcsös karakterű, nem túl tanninos vörösbort és ugyanennyi portóit. Adjunk hozzá 5 db karikákra vágott narancsot, 1 lime-ot és 2 citromot, valamint 10 szem szegfűszeget, majd kezdjük el melegíteni. Amíg melegszik, szórjunk bele ¼ teáskanál őrölt szegfűborsot, ugyanennyi szerecsendiót és fahéjat, illetve aprítsunk bele egy hüvelykujjnyi gyömbért. 15 dkg barna nádcukor és pár fahéjrúd kerüljön még bele, mielőtt elzárnánk alatta a lángot. (Maximum 75 ℃-ig melegítsük, hogy az alkohol ne párologjon el.)
 
További cikkek:
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé